For the artist

Program outlines and proposals for cooperation

Issues, questions and phenomena from a contemporary perspective, springing from the countryside and urban-rural interface form a broad framework in program planning and curator work at the Kunsthalle Seinäjoki. Four outlines within the scope of which the program is constructed are: Space, Process, Presence and Dialogue. Kunsthalle Seinäjoki features individual and group exhibitions, from Finland and internationally. The main interest of the Kunsthalle lies with the Nordic Countries. Kunsthalle Seinäjoki develops collaboration with art halls of the Nordic Countries.

Learn more about the program design tools:
Program outlines in finnish (pdf)
Program design template in finnish (pdf)

All proposals for cooperation regarding exhibitions or other programs are reviewed by the exhibition team of the Kunsthalle. Contacts to the Kunsthalle’s exhibition coordinator (exhibitions) and art producer (supplementary program). See contact details here here.

Kunsthalle premises

Halli is an exhibition space on the 2nd floor of Kalevan Navetta. As to its architecture, Halli is a hall. The total area of the Halli is 520 m², the height is 3.5 m. The surfaces are of concrete showing layers of time. The atmosphere in the premises is spicy and rough, but the form of the space is well-defined. One birch plywood wall brings warmth to the space. Uncovered structures and elements of the roof render a look of rough personality to the space. It is easy to transform the space using lights and temporary structures. It is possible to close the window shutters to block the natural light. The photo is taken of the Halli during renovation.

The Workshop space Itikka (58 m²) is located next to Halli, on the 2nd floor. It is used for events and audience development.

Photo: Anne Kaivo-oja

Vintti is located on the 3rd floor. The roof rises over 7 m at its ridge; the floor area of the space is 267.5 m². The surfaces are of wood from the floor to the roof, except for the gable wall, which has been preserved red-brick as originally built. A circular window in the wall resembles a rose window in a church, giving the premises a unique feel. Temporary structures can be used to install exhibitions.

Vintti remontin aikana