12.1.2023 - 27.5.2023

DERBY

Halli

4/6 €

DERBY

Seinäjoen taidehalli, näyttelytila Halli, 12.1.-27.5.2023

Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat Derby-näyttelyssä!

Mitä annettavaa taiteella ja urheilulla on toisilleen? Derby-näyttelyn kuusi taiteilijaa inspiroituu urheilukulttuurista, tutkii Seinäjoen urheiluilmiöitä ja tekee yhteistyötä urheiluväen kanssa. Syntyy näyttely, joka tutkii taiteen ja urheilun risteyskohtia, ja sitä millaisia yhteyksiä nykytaide voi luoda erilaisten ihmisten, yhteisöjen ja alojen kesken.

Näyttelyn taiteilijat ovat työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara sekä Maria Stereo. Seinäjoen taidehalli on ehdottanut jokaiselle taiteilijalle uuden teoksen lähtökohdaksi vuoropuhelua paikallisen urheiluseuran, -joukkueen tai liikuntayhdistyksen. Mukana ovat: Lakeuden WallRiver SK8boarding, Seinäjoen Jalkapallokerho, Seinäjoen Maila-Jussit, Seinäjoen Taitoluistelijat sekä Rasti-Jussit. Taiteilijoiden lähestymistavat ovat yhteisöllisiä, havainnoivia, käsitteellisiä ja esteettisiä. Näyttelyssä ne ottavat maalausten, videoiden, valokuvien, veistosten ja installaatioiden muodon. Myös näyttelykokemukseen haetaan derbyhenkeä lainaamalla visuaaliseen ilmeeseen ja näyttelyarkkitehtuuriin urheilumaailmasta.

Derby on urheilussa käytetty termi, jolla useimmin tarkoitetaan paikallisottelua ja perinteikkäiden vastustajajoukkueiden kohtaamista. Derby–näyttelyssä selviää ovatko taide ja urheilu vastustajajoukkueet vai pelataanko lopulta samaan maaliin?