29.9.2021 - 8.1.2022

Gustafsson&Haapoja: Siat

Halli

6 / 4 €

Kuvataitelija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson käsittelevät Siat – Pigs –näyttelyssään sian politiikkaa ja poetiikkaa.  Gustafsson&Haapojan töissä on läsnä ajatus utopiasta ja mahdollisuudesta toisenlaiseen maailmaan. Kuvataiteilija Terike Haapoja (s. 1974) ja kirjailija Laura Gustafsson (s. 1983) yhdistävät töissään runollisuuden dokumentaariseen lähestymistapaan. Näyttelyssä on esillä vuonna 2019 Amsterdamin Zone2Source-galleriassa esitetty ääni-installaatio Waiting Room, jossa kuullaan elämänsä viimeistä yötä eläviä sikoja teurastamon odotushuoneessa. Lisäksi esillä on uusi, kollaasimainen videoteos, jossa katsotaan teollisen ihmisyhteiskunnan ja –kulttuurin harjoittamaa tehomaataloutta kuin se olisi menneisyyttä. Videoteos tarkastelee kehollisuutta, suhdetta luontoon, maankäyttöä, ilmastonmuutosta sekä väkivallan mekanismeja sikaan liittyvien merkitysten ja rakenteiden kautta. Sika on esillä niin vertauskuvana, tuotannon välineenä kuin todellisena maailmassa elävänä subjektina.

Näyttelytila Hallissa esillä oleva näyttely limittyy Itikanmäen historiaa ja elämään ennen taide- ja kulttuurikeskusta: Rakennuksen, tuolloin teollisuus- ja varastokäytössä olleen Navetan, naapurissa toimi vuodesta 1914 1980-luvulle karjamyyntiosuuskunta Itikan, myöhemmin Atrian, teurastamo ja myöhemmin lihanjalostustehdas.

Gustafsson&Haapoja on vuodesta 2012 toiminut yhteistyö. Projekti on aloittanut tutkimalla historiaa ja yhteiskuntaa toisten lajien näkökulmasta ja edennyt purkamaan ihmisen ja eläimen käsitteitä sekä sitä, miten ne kytkeytyvät rodullistamisen, seksismin ja yhteiskunnallisen ulossulkemisen mekanismeihin. Teokset liikkuvat installaatio- ja videotaiteen sekä performanssin alueilla, ja niissä näkyy usein molempien taiteilijoiden teatteritausta. Näyttelyt pyritään keskusteluiden, kirjoitusten ja toiminnan kautta liittämään osaksi yhteiskunnallista kontekstia.

Gustafsson&Haapojan Epäihmisyyden museo – Museum of Nonhumanity vastaanotti valtion mediataiteen palkinnon 2016. Teos on kiertänyt biennaaleilla ja festivaaleilla mm. Norjassa, Taiwanissa ja Italiassa. Työparin näyttelykokonaisuus Museum of Becoming nähtiin 2020 Helsingin taidemuseo HAMissa. Vuonna 2021 videoteos Becoming vieraili Kyoto City University of Artsin galleriassa (@KCUA). Kiila-palkinnolla tunnustettu Naudan historian museo vuodelta 2013 on parhaillaan esillä Kalmar kunsthallessa. Gustafsson&Haapoja ovat toimittaneet näyttelyihin liittyen kirjat History According to Cattle (2015), Museum of Nonhumanity (2020) sekä suomeksi ja englanniksi (2021 myös japaniksi) julkaistu Nuppukirja – maallisen elämän käsikirja.

Laura Gustafsson (s. 1983) on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi, joka on kaunokirjallisuuden lisäksi kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia ja TV-sarjaa. Gustafssonilta on ilmestynyt romaani viisi romaania. Esikoisteos Huorasatu (2011) oli Finlandia-palkintoehdokas. Myös uusin kirja Rehab (2020) on saanut paljon positiivista huomiota.

Terike Haapoja (s. 1974) on New Yorkissa toimiva kuvataiteilija, joka näyttelyiden tekemisen ohella toimii myös kirjoittajana ja luennoitsijana. Hänen teoksensa Closed Circuit – Open Duration sekä Toisten puolue olivat esillä vuoden 2013 Venetsian biennaalin pohjoismaisessa paviljongissa.