11.3.2020 - 1.8.2020

Navettakissa näyttelyssä

-

-

Tervetuloa tutustumaan Taidehallin avausnäyttelyihin navettakissan silmin!

Muu-Mau on asunut Kalevan Navetassa jo kauan ennen kuin siitä tuli taide- ja kulttuurikeskus. Navetta ei tosin koskaan ole ollut navetta. Siellä on toiminut verkatehdas, puolustusvoimien varasto, maatalouskauppa ja autotalli, mutta lehmiä siellä ei ole ikinä asunut. Nyt siellä asuu taidetta ja kulttuuria. Muu-Mau on koonnut tälle sivulle videoita, joilla tutustut taide- ja kulttuurikeskukseen ja taidenäyttelyihin kissan silmin. Sivun lopusta löydät vinkkejä omiin taideteoksiin näyttelyiden innoittamana. Sivuun voi tutustua omatoimisesti, tai yhdessä aikuisen kanssa, jos lukeminen ei vielä suju. Sivu täydentyy kevään 2020 mittaan.

Muu-Mau korostaa, että taiteesta ei tarvitse tietää mitään – riittää, kun katsoo! Kaikki omat ajatukset ja mielipiteet ovat oikeita. Navettakissa kannustaakin taiteesta keskustelemiseen yhdessä aikuisen kanssa. Lähtekää siis yhteiselle tutkimusmatkalle!

 

Tällä videolla hiivit Muu-Maun matkassa Kalevan Navetassa.

Sitten hiivitään Halliin!

Se on Seinäjoen taidehallin näyttelysali, jossa järjestetään nykytaiteen näyttelyitä. Nykytaide tarkoittaa sellaista taidetta, jota tehdään juuri nyt. Halli on saanut nimensä siitä, että se on nimensä mukaisesti halli – kohta näet!

Hallissa on esillä Nice to (finally) meet you! –niminen taidenäyttely, jossa on esillä taideteoksia kolmelta taiteilijalta: Hanne Friis, Julie Stavad ja Sigurdur Gudjonsson. Tiedätkö, mitä ”nice to finally meet you” tarkoittaa? Se on englantia, ja suomeksi se tarkoittaa ”mukava vihdoin tavata sinut”. Näyttelyn nimi tulee siitä, että se on ihka ensimmäinen taidenäyttely Hallissa. Lisäksi näyttelyn taiteilijat asuvat muissa Pohjoismaissa, eivätkä he ole koskaan aikaisemmin pitäneet näyttelyitä Suomessa. Tämä näyttely on siis ensimmäinen kerta monenlaisille asioille. Videolla tutkitaan Julien ja Hannen veistoksia.

Seuraava video esittelee tarkemmin Hanne Friisin veistosta Grey Spiral, eli ”harmaa spiraali”.

Hanne värjää itse kankaita käyttämällä erilaisia kasvivärejä ja muita, usein itse tehtyjä värejä. Hän ompelee kankaat käsin pala palalta. Hannen teoksista ei välttämättä heti arvaa, että ne on tehty kankaasta. Hanne kertoo, että hän haluaa ihmisten itse miettivän, mitä taideteokset muistuttavat ja mitä ne ehkä voisivat esittää. Tuleeko sinulle mieleen jotain asioita tai esineitä, joita ne muistuttavat?

Seuraavalla videolla voit tutustua tarkemmin JulieStavadin Legs in unrest, battle in arms -veistokseen.

Teoksen nimi voisi tarkoittaa vapaasti suomennettuna levottomia jalkoja ja kamppailevia käsiä. Se on tehty teräksestä. Osaatko sanoa, mistä teoksen väri tulee? Julie on kiinnostunut mittakaavasta ja sillä leikkimisestä teoksissaan. Todella pienet asiat voivatkin olla yhtäkkiä suuria, tai toisinpäin.

Idea Julien teoksiin syntyy usein tavallisista arkipäiväisistä esineistä tai asioista, kuten vaikka ihmisistä. Tässä teoksessa hän on yksinkertaistanut ihmisvartalon liikettä ja jäseniä. Hahmotatko, mitä taiteilija on tarkoittanut? Keksitkö, mitä ruumiinosaa ja liikettä teos voisi kuvata?

Siirrytään sitten Vintille!

Vintti on korkea, puusta tehty tila, jonka tunnistaa takuulla hienosta, pyöreästä ikkunasta. Nyt siellä on esillä Petra Koiviston Notes-näyttely. Notes tarkoittaa suomeksi muistiinpanoja tai viestejä. Petran teokset ovat monotypioita eli taidegrafiikan painotöitä. Näyttelyn videon jälkeen voit katsoa toisen videon, jossa Petra kertoo ja näyttää, miten monotypiaa tehdään.

 

Voit nyt katsella tarkemmin Petra Koiviston teoksia kuvien avulla. Nämä työt ovat oikeasti suuria, kuten videoilta näit, leveydeltään ja korkeudeltaan metrin. Petran työt esittävät maisemia ja kukkia, mutta ne eivät ole mallin mukaan tehtyjä, oikeita paikkoja ja asioita esittäviä kuvia. Petra kuvaa mielenmaisemiaan ja muistoja, eikä hän suunnittele tai tee luonnoksia: kuvat vain alkavat syntyä, kun tekeminen alkaa. Teoksia katsoessasi voit miettiä, millainen mielenmaisema tai kuva Petralla on oikein ollut mielessä. Mitä kuvassa sinun mielestäsi on? Miltä kuvassa kuulostaa tai tuoksuu? Onko siellä liikettä? Millainen tunnelma siellä on?

Nämä kaksi teosta kuuluvat sarjaan Shared Sky eli ”jaettu taivas”. Petra on kertonut, että se tarkoittaa hänelle sitä, että kaikki maailman ihmiset ovat saman taivaan alla, eri puolilla maapalloa.

Seuraavat kaksi teosta kuuluvat sarjaan Walk, eli suomeksi ”kävely”. Mitähän taiteilija on tarkoittanut tällä nimellä?

 

Tämä teos on sarjasta Big Moment, eli suuri hetki. Petra on kertonut, että hänestä kukat liittyvät elämän suuriin hetkiin: esimerkiksi syntymäpäivänä voidaan antaa kukkia lahjaksi. Kukka-asetelmat ovat myös hyvin perinteinen aihe taiteessa. Niitä on maalattu jo satoja vuosia sitten.

Muu-Maun vinkkejä itse tehtäväksi

Mielenmaisema Petra Koiviston Shared Sky -teosten innoittamina

Tarvikkeet: Paperi tai maalausalusta, värejä (vesivärit, pullovärit, mitä vain kotoa löytyy), siveltimiä

Maalaa mielenmaisema! Tee kuin Petra ja ala vain maalata, älä mieti liikaa. Voit ensin eläytyä silmät kiinni ja kuvitella edessäsi maiseman. Mitä värejä siellä näkyy? Millaisia muotoja? Onko se tasainen, onko siellä vuoria, mäkiä, ojia, kuoppia? Onko siellä ihmisiä, eläimiä, liikettä? Kun olet saanut maisemasta kiinni, lähde maalaamaan.

 

Painantaa lehdillä ja vesiväreillä Petra Koiviston Big Moment -teosten tyyliin

Tarvikkeet: mielellään hieman paksumpaa piirustus-, tai vesiväripaperia, vesivärit, vettä, siveltimiä, puiden lehtiä (tämän voit tehdä tietenkin sitten, kun ulkona on saatavilla lehtiä)

1.Kerää ulkoa puiden lehtiä. Parhaita ovat tuoreet lehdet, jotka eivät ole vielä kuivuneet, ja sellaiset, jotka saat litistettyä.

2.Paperi kannattaa kiinnittää alustaan tai pöytään maalarinteipillä kulmista tai reunoista.

3.Ole nopea! Kastele paperi siveltimellä, pelkällä vedellä. Voit kastella vaikkapa paperin keskelle alueen, jolle haluat maalata.

4.Maalaa kasteltu alue eri väreillä. Älä anna paperin kuivua. Värin kannattaa olla tummaa ja paksua, eli ota väriä siveltimeen oikein kunnolla. Paperin pitää olla selvästi märkä.

5.Asettele lehdet maalatulle, märälle paperille. Älä liikuta lehteä enää, kun olet laskenut sen paikalleen. Lehden pitää ”liimautua” kiinni märkään paperiin ja olla täysin littana sitä vasten. Jos tuntuu, voit kokeilla laittaa jonkin kevyen painon paperin päälle. Jätä lehdet kuivumaan ja ota ne pois vasta, kun paperi on kuivunut.