3.10.2020 - 3.10.2020

Reetta Partasen Kutsuvieraat -teoksen julkistus & Mari Keski-Korsun performanssi sekä paneelikeskustelu: Taiteen ja luonnon vuorovaikutus

Vintti

maksuton

Pohjanmaan luonnonsuojeluliiton, Seinäjoen taidehallin sekä taiteilija Reetta Partasen  “Taiteen ja luonnon vuorovaikutus” paneelikeskustelu Seinäjoen taidehallilla la 3.10 klo 13-14. Paneeliin on ennakkoilmoittautuminen.

Paneeli on osa taiteilija  Reetta Partasen julkisen taideteoksen Kutsuvieraat julkistamisohjelmaa. Kutsuvieraat koostuu useista eri luonnonmateriaaleista tehdyistä veistoksista, jotka tulevat ajan saatossa maatumaan osaksi luontoa. Keskustelu käsittelee taiteen ekologisuutta ja epäekologisuutta, vaikuttamisen mahdollisuuksia ja lajien vuorovaikutukseen sekä luonnon ja taiteen yhteyksiin liittyviä teemoja. Paneelissa keskustelijoina ovat biotaiteen läänintaiteilija, Antti Tenetz ja Biotaiteen seuran Solu gallerian tuottaja, taiteilija Mari Keski-Korsu, Suomen Luonnonsuojelu liiton Pohjanmaan osaston puheenjohtaja Hannu Saari sekä taiteilija Reetta Partanen.  Paneelia johdattelee Reetta Partanen.

Kuva Mari-Keski-Korsu

 

Ennen paneelia pidetään Per Svenssonin Alchemy – The All Seeing Eye -näyttelyn opastus klo 12 Vintillä sekä taiteilija Mari Keski-Korsun osallistava performanssi klo 12.30.

Akantupakilla on performatiivinen rituaali, jossa tutustutaan siankärsämöön eri tavoin mm. jalkakylvyn, vesikehollisuuden ja meditaation kautta. Siankärsämö on yksi vanhimmista rohtokasveista; tuhattaituri, joka tepsii moneen vaivaan. Tästä kertoo myös sen monet eri nimet kuten vaikkapa pellonvanhin, naistenyrtti ja timpurinkukka. Mutta mitä siankärsämö, tuo monen rikkana pitämä voimakasvi voi merkitä meille nykypäivänä? Miten siankärsämön ääni kuuluisi ihmisyhteisössä.

Ravintola Äärellä palvelee klo 9.30-15.00. Ravintola tarjoilee brunssia ja kahvilatuotteita.

Paneelin jälkeen siirrytään Sahannevan suolle, joka on alue, jota lähdetään suojelemaan ja palauttamaan takaisin luonnolliseksi suolueeksi. Suolla esiintyy muusikko Mikko Heikinpoika.

Mikko Heikinpoika, kuva Ingemar Raukola

 

Kutsuvieraat -teos koostuu luonnonmateriaaleista valmistetuista ympäristötaideteoksista. Taidereitti koostuu erilaisista hahmoista, kutsuvieraista. Nämä vieraat ovat suoalueella luonnon kutsumina. Teokset on suunnitellut ja toteuttanut kuvataiteilija  Reetta Partanen. Ideointi ja teoksen taustoittaminen on aloitettu yhteistyössä Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry:n kanssa. Yhteistyön taustana on ollut ajatus, että myös luonnonsuojelullisesti on tärkeää kokeilla uusia avauksia, joilla yhteisen ympäristön arvoa voidaan tuoda yleisön tietoisuuteen.

Kutsuvieraat -taidereitin lähtöpiste on noin 700 m päässä Seinäjoen tähtitornin (os. Tähtitornintie 74, 60200 Seinäjoki) sivusta alkavalta maastotieltä. Autolla paikalle saavuttaessa auton parkkeeraaminen onnistuu parhaiten tähtitornin lähelle, Tähtitornintien sivuun ja tästä jalkaisin kulkien taidereitin alkuun. Reitti on noin yhden kilometrin pituinen ja se kulkee suomaastossa. Siellä ei ole vielä pitkospuita, joten suositeltavaa on käyttää esimerkiksi kumisaappaita. Reitti ei näin ollen ole esteetön.

Kutsuvieraat-taidereitin valmistumista on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen näyttöapurahatoimikunta ja Pohjanmaan taidetoimikunta. Reitin teokset ovat Seinäjoen kaupungin omistuksessa.

Kuva Reetta Partanen

 

OHJELMA

Taidehallilla klo 12.00-14.00, näyttelytila Vintti

12.00-12.30 Opastettu näyttelykierros Per Svensson: Alchemy – The All Seeing Eye

12.30-13.00 Performanssi Vintillä, Akantupakilla / Holding Space with Yarrow, Mari Keski-Korsu

13.00-14.00 Paneelikeskustelu taiteen ja luonnon yhteydestä, taiteen ekologisuudesta sekä sen mahdollisuuksista vaikuttaa luonnonsuojeluun ja luontosuhteeseen.

14.00-15 Siirrytään Sahannevan suolle Taidereitille

Sahannevalla klo 15-17

15-15.30 Suojelualueen suojelupäätöksen sekä Taidereitin julkistamistilaisuus

15.30-16.30 Taidereittiin tutustumista

16.30-17 Mikko Heikinpoika esiintyy

 

Kuva: Elina Teitti