Uudistuva Seinäjoen taidehalli

Seinäjoen taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma. Taidehalli muuttaa uusiin tiloihin Seinäjoen Itikanmäellä sijaitsevaan Kalevan Navettaan saneerattavaan taide- ja kulttuurikeskukseen vuoden 2020 alkupuolella. Ovet vanhoissa tiloissa Upankadulla sulkeutuivat 2.6.2019 ja noin 10 kuukauden mittaisen näyttelytauon aikana Taidehalli on työstänyt muuttoon, remonttiin ja uuteen näyttelyohjelmaan liittyviä suunnitelmia. Uudistuksen kokee niin tilat, visuaalinen ilme kuin ohjelman suunnittelun linjaukset. Taidehallin uudistusta on työstetty pohtimalla, mitä tavoitellaan ja millä perusteilla uutta näyttely- ja oheisohjelmaa suunnitellaan. Visiona on, että Seinäjoen taidehalli on rohkea ja verkostoitunut taidetoimija. Valmistumassa on strategia vuosille 2020 – 2025.

Uudet tilat, uusi ohjelma

Seinäjoen taidehallin uudet tilat Kalevan Navetassa käsittävät kaksi erilaista näyttelytilaa, työpajatiloja sekä työ- ja varastotilat. Halli on Kalevan Navetan 2. kerroksessa sijaitseva näyttelytila ja arkkitehtuuriltaan nimensä mukaisesti halli. Pinnat ovat betonia ja ajan kerrostumat näkyvät. Hallin ohjelma jakautuu pääosin 3 näyttelyyn vuodessa. Ohjelman suunnittelua tehdään Hallin osalta useamman vuoden aikajänteellä. Hallin ohjelmaan valitaan erityisesti eheitä kokonaisuuksia, tuodaan kiinnostavia ryhmiä ja konsepteja. Hallin vieressä 2.kerroksessa on pedatila Itikka, joka on oheisohjelman ja yleisötyön käytössä.

Vintti sijaitsee 3. kerroksessa. Katto nousee harjan kohdalla yli 7 metriin. Tilaa määrittävät puiset pinnat ja päädyn pyöreä ikkuna. Vintin ohjelma muotoutuu 3-6 näyttelystä, lisäksi Vintille suunnitellaan esittävän ja osallistavan taiteen oheisohjelmaa. Vintin ohjelmasuunnittelussa huomioidaan väljyys, nopean reagoinnin mahdollisuus, ohjelmaa ei lyödä lukkoon pitkäksi aikaa kerrallaan. Vintti on myös yhteistuotantojen toteutustila.

Tilojen luoman kontekstin lisäksi Seinäjoen taidehallin ohjelman suunnitteluun vaikuttavat maaseudusta ja urban – rural -rajapinnasta kumpuavat asiat, kysymykset ja ilmiöt laajana viitekehyksenä ohjelmasuunnittelussa ja kuratoinnissa. Taidehallin ohjelman suunnittelusta vastaa työntekijöistä koostuva ohjelmatiimi. Tiimin muodostavat näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen, taidetuottaja Pii Anttila, taidekasvattaja Elina Teitti ja näyttelymestari Miika Vainionkulma. Tiimi kutsuu taiteilijoita, työryhmiä, kuraattoreita ja muita tahoja suunnittelemaan näyttelyitä yhdessä tai tuo valmiita kokonaisuuksia Seinäjoelle.

Visuaalinen identiteetti ammentaa maaseudusta

Toukokuussa 2019 julkistettua visuaalista ilmettä valittiin suunnittelemaan nuori kyky Sofia Pusa. Hän on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, kuvittaja ja liikegrafiikan suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista. Sofialla on monipuolinen tausta – hän on aiemmin mm. opiskellut Helsingissä ja Mexico Cityssä kauppatieteiden maisteriksi, työskennellyt strategisen viestinnän ja palvelumuotoilun parissa sekä tehnyt vapaaehtoistyötä Ecuadorissa. Nykyään hän työskentelee yrittäjänä visuaalisen viestinnän ja strategisen brändin rakennuksen parissa ja suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Sofian asiakkaita ovat mm. ASUS, Helsingin Kirjamessut, Helsingin Sanomat, Ruisrock ja Valio ja hänen töitään on palkittu niin suomalaisissa (mm. Vuoden Huiput) kuin kansainvälisissä kilpailuissa (mm. ADC Awards, Applied Arts Design Awards).

Inspiraatiosta Seinäjoen taidehalli ilmeen takana Pusa kertoo:
”Seinäjoen taidehallin uusi ilme inspiroitui Taidehallia ympäröivästä maaseudusta. Taidehallin uudessa logossa Seinäjoen taidehallin alkukirjaimet S ja T yhdistyvät liikemerkiksi, joka viittaa leikkisästi aaltoilevaan peltomaisemaan sekä kaupunkia halkovan Seinäjoen mutkittelevaan muotoon.”