9.9.2021 - 20.11.2021

Bita Razavi: The Dog Days Will Be Over Soon

Vintti

6 / 4 €

Bita Razavin yksityisnäyttely Vintillä tutkii tekoälyä, ihmisen ajattelua ja fyysisiä ja digitaalisia kokemuksia. Elämme ajassa, jossa tekoäly haastaa inhimillisen ajattelun ja päätöksenteon – jopa luovuuden. Algoritmit voivat tietää meistä enemmän, kuin me itse. Teknologian kehitys huolestuttaa monia ja herättää mielikuvia Terminaattori-elokuvien kaltaisesta tuomionpäivän skenaariosta. Näyttelyn näkökulma tähän kaikkeen on sen sijaan romanttisempi.

Razavin teokset keskittyvät limittyvien fyysisten ja digitaalisten kokemusten rajapintoihin, keinotekoisten ja todellisten tilojen välille. Esillä on sarja valokuvia, jotka muistuttavat klassisia maisemamaalauksia koristeellisissa kehyksissä. Todellisuudessa ne ovat ruutukaappauksia videopeleistä: kauniita, tietokoneen luomia kuvia. Esillä oleva videoteos tutkii samaa kuvastoa impressionistisemmasta näkökulmasta. Hylätystä pelieleketroniikasta ja kasveista tehdyt veistokset vievät orgaanisen ja digitaalisen suhteen pidemmälle.

Kuvassa taiteilija Bita Razavi, kuva David Kozma

Bita Razavi (synt. 1983, Tehran) on taiteilija, joka asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että maaseudulla Virossa. Työssään Bita Rasavi keskittyy erilaisten arkisten tilanteiden havainnointiin ja tutkiskeluun sekä erityisesti niiden senhetkiseen kontekstiin. Razavin töitä on ollut esillä muun muassa Teheranin nykytaiteenmuseossa, Suomen valokuvataiteen museossa, Designmuseossa Helsingissä, Cité International des Arts’issa Pariisissa ja Fotografiskassa. Razavi edustaa Viroa 59. Venetsian Biennaalissa yhdessä Kristina Normanin kanssa.

Kuvassa oikealla still kuva Bita Razavin teoksesta Far cry 5, 2019