Julkinen taide

Seinäjoen taidehalli vastaa julkisen taiteen koordinoinnista Seinäjoen kaupungissa. Julkisella taiteella tarkoitetaan kaupunkitilassa tai esimerkiksi virastoissa ja kouluissa esillä olevaa taidetta. Julkisen taiteen kirjo on monipuolinen: pysyvää ja väliaikaista, rakentamiseen integroitua ja erillisiä teoksia, tapahtumia ja osallistavia projekteja.

 

Seinäjoen muraalikartta

Tiedote 25.3.2021

Seinäjoen muraalikartan avulla voit suunnistaa Silja Selosen kevättä enteilevien pikkulintujen luo. Seinäjoen keskustaan, Kasperiin, Marttilaan ja Pohjaan! Kasperista löydät siivekkäiden lisäksi Essi Ruuskasen uunituoreen muraalin Alkuja, joka kommentoi luonnon ihmeellistä kiertokulkua. Gummy Guen monumentaalinen muraali Luomanrannan kerrostalon päädyssä ovat taiteilijoiden, Upeart-katutaidefestivaalin ja Sevas Kodit Oy:n yhteistuotantoja vuodelta 2018. Ruuskasen muraalimaalausta olivat mahdollistamassa Sevas Kodit Oy ja Seinäjoen taidehalli. Lue lisää

 

Taidetta Björkenheimintien sillan ympäristöön

Tiedote 17.3.2021

Björkenheimin sillalle tulee ympäristötaidetta prosenttiperiaatteella ja teoksen suunnittelee sekä toteuttaa taiteilija Vesa-Pekka Rannikko.

Viime syksynä järjestettiin asukaskysely, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten muistoja, toiveita ja kokemuksia Björkenheimintien joenylityspaikasta ja sen lähiympäristöstä. Taideteoksen suunnittelun lähtökohtana olivat luontoarvot, asukkaiden luontosuhde ja turvallinen joen ylitys. Törnävän sairaalan historia on vaikuttanut teoksen mielikuvitukselliseen ulottuvuuteen.
 

Rannikon suunnittelema kokonaisuus on valoa käyttävä ympäristötaideteos, joka kytketään osaksi siltojen muuta valaistusta. Teos koostuu kolmesta pöllöä esittävästä valoveistoksesta, jotka valaisevat vanhaa Björkenheimin siltaa ja sen ympäristöä. Taideteoksen toteutus etenee uuden sillan rakentamisen sallimassa aikataulussa. Teos valmistuu vuoden 2022 aikana. Lue lisää

 

Tiedote 25.8.2020

Björkenheimintien sillan ympäristö Törnävällä muuttuu, kun vanha silta korjataan ja viereen rakennetaan uusi silta ajoneuvoliikenteelle. Seinäjoen kaupunki saa uuden taideteoksen siltojen yhteyteen tai lähiympäristöön. Teos saa alkunsa jokimiljööstä ja paikkaan liittyvistä kaupunkilaisten kokemuksista. Vastaa kyselyyn ja vaikuta teoksen syntyyn!  Kysely on auki 7.9.2020 asti. Lue lisää

Seinäjoen kaupunki kunnostaa patsaitaan

Tiedote 12.5.2020

Heikki Klemetin ja Toivo Kuulan yhteinen säveltäjämuistomerkki Vapaudentien ja Kirkkokadun risteystä reunustavassa Muusanpuistossa joutui taannoin ilkivallan kohteeksi. Patsaan soittimen kielet vaihdettiin uusiin viime viikolla. Patsas kuvaa harppua soittavaa muusaa, ja veistos tunnetaankin myös ”säveltäjien muusana”. Muistomerkki on taiteilija Kalervo Kallion käsialaa, ja teos paljastettiin vuonna 1963.

Keskustorilla seisovan Yrittäjä-Jussin vaurioitunutta patinaa korjataan sään salliessa keskiviikkona 13.5. Patsaan pinta vaurioitui viime kesänä Rakastunut Jussi -kampanjapaidan reagoidessa kemiallisesti veistoksen pronssipinnan ja sadeveden kanssa. Patsaan väriä pyritään tasoittamaan pintahionnalla. Pohjalaisen yrittäjyyden kunniaksi pystytetty Yrittäjä-Jussi on valettu Aarne Hakala-Rahkon puisen pienoisveistoksen mukaan, ja veistos siirrettiin uudelle torille keväällä 2019.

Tutki patsaita

Seinäjoen taidehalli on koostanut patsaista, veistoksista ja muistomerkeistä materiaalipaketteja, joiden avulla tutustut kätevästi Seinäjoen julkiseen taiteeseen. PatsasPyöräily -kartat ovat kesällä 2019 lanseerattu uusi tapa tutustua Seinäjoen julkiseen taiteeseen pyörän satulasta käsin. PatsasPyöräily-reittejä on yhteensä kolme eri pituista.
PatsasPyöräily-kartat voit ladata tästä:
Keskusta
Keskusta-Törnävä
Törnävä

PatsasPaikannus on kouluja varten koottu paketti Seinäjoen alueen julkisista veistoksista, muistomerkkeista ja patsaista. Ideana on, että niitä etsitään kartan ja vihjekuvien avulla. Kohteen löydyttyä tutustutaan sen taustatietoihin ja osaan kohteista on laadittu etukäteen kysymyksiä, joita voi pohtia yhdessä oppilasryhmän kanssa. Materiaali löytyy koulun Kulttuurimatkan sivuilta.

Seinäjoen kaupungin taidekokoelma

Seinäjoen kaupungilla on taidekokoelma, joka on esillä kaupungin toimitiloissa kuten kouluissa, päiväkodeissa, laitoksissa, virastoissa, työhuoneissa. Taidekokoelmassa on tällä hetkellä noin 800 taideteosta 1960-luvulta tähän päivään. Kokoelman koordinoinnista vastaa Seinäjoen taidehalli. Kokoelmaa kartutetaan vuosittain pääasiassa hankkimalla taidetta kaupungin julkisiin tiloihin paikallisilta taiteilijoilta.  Seinäjoen kaupungin yksiköt voivat tiedustella teoksia omiin tiloihinsa Taidehallin näyttelymestarilta.

Julkisen taiteen edistäminen

Seinäjoella on toiminut julkista taidetta kaupungissa edistävä ja koordinoiva taidetyöryhmä vuodesta 2018 alkaen. Monialainen työryhmä on Seinäjoen kaupunginjohtajana nimittämä ja sen puheenjohtajana toimii Seinäjoen taidehallin näyttelykoordinaattori. Julkisen taiteen edistämisessä tavoitteena on rahoitusmallien kehittäminen ja hyvien toimintaperiaatteiden juurruttaminen. Kaupunkistrategiassakin mainittu asemanseutu toimii julkisen taiteen pilottikohteena Seinäjoella. Julkisen taiteen edistämisen parissa työskentelee Seinäjoen taidehallissa julkisen taiteen koordinaattori.