Julkinen taide

Seinäjoen taidehalli vastaa julkisen taiteen koordinoinnista Seinäjoen kaupungissa. Julkisella taiteella tarkoitetaan kaupunkitilassa tai esimerkiksi virastoissa ja kouluissa esillä olevaa taidetta. Julkisen taiteen kirjo on monipuolinen: pysyvää ja väliaikaista, rakentamiseen integroitua ja erillisiä teoksia, tapahtumia ja osallistavia projekteja.

 

Taidetta vanhaan keskuspesulaan Hanneksenrinteelle

Tiedote 15.6.2021

Seinäjoen Keskuspesula Oy:n vanhaan rakennukseen Törnävälle (Hanneksenrinne 8) toteutetaan taidetta kesän 2021 aikana. Keskuspesulan toimitusjohtaja Mikko Tanhuamäki on toivonut pitkään tyhjillään olleelle, kaavamuutosta ja purkua odottavalle rakennukselle käyttöä. Pesularakennus soveltuu hienosti purkutaiteen alustaksi. Rakennuksen liepeillä kulkee päivittäin runsaasti sairaalanmäen asiakkaita ja henkilökuntaa.

Kuratoitu kutsutapahtuma

Taideprojekti toteutetaan kutsutapahtumana, jonka kuraattorina toimii pitkän linjan graffititaiteilija Tero Jussila. Mukana on seinäjokelaistaustaista graffitimaalareita ja kuvataiteilijoita. Kuraattori Tero Jussila on projektissa mukana myös maalarin roolissa. Jussila on jakanut maalauspintaa tekijöiden työskentelytavan mukaan, mutta muuten maalarit ovat saaneet vapaat kädet toteutuksen suhteen ”hyvän maun rajoissa”. Ideana on, että maalaukset sopivat katseltavaksi myös perheen pienimmille. Luvassa on hieno tyylien kirjo perinteisestä graffitimaalauksesta genren ulkopuolelta tulevaan tuoreeseen lähestymistapaan yhteensä 11:ltä maalarilta.

Maalaustyö alueella on jo alkanut ja pääsee kunnolla käyntiin juhannusviikolla. Silloin maalataan pesularakennuksen Hanneksenrinteen puoleista päätyä, joka on rakennuksen näkyvin paikka ohikulkijoille. Sääolosuhteet vaikuttavat työn etenemiseen.

Maalaustyön ollessa käynnissä liikkumista pesulan tontilla kehotetaan välttämään. Kokonaisuus on valmis heinäkuun puolivälin jälkeen, jolloin lopputulosta pääsee vapaasti katselemaan.

Sen jälkeen maalaukset ovat nähtävillä kesän ajan päivittäin klo 8-21.

Maalaaminen alueella on luvanvaraista ja rajoitettu tapahtumaan kutsutuille maalareille. Pesularakennuksen alueella on valvonta.

Kuraattori Tero Jussila ohjaa alueella lyhyitä taidekierroksia perjantaina 23.7. tasatunnein aikavälillä 10-14.

Taideprojektin aihetunniste on #seinäjoentaidepesula

Lisätietoja

Maya Syrjälä, julkisen taiteen koordinaattori, p. 044 754 1747
Mikko Tanhuamäki, toimitusjohtaja, Seinäjoen Keskuspesula Oy, p. 044 554 5660, 06 429 8222

 

Seinäjoen asemanseudusta julkisen taiteen pilottikohde

Tiedote 8.6.2021

Seinäjoen kaupunginhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 7.6.2021 esityksen julkisen taiteen rahoituksesta osana tontinluovutusehtoja ja maankäyttösopimuksia. Kaupungin toimialarajat ylittävä taidetyöryhmä on työskennellyt vuosia taiteen sisällyttämiseksi asemanseudun rakentamiseen. Taidetyöryhmään kuuluu asiantuntijoita kaupunkiympäristön ja elinvoiman ja kilpailukyvyn toimialoilta sekä kaupungin kulttuuripalveluista.

Päätöksen johdosta Seinäjoen asemanseudulla pilotoidaan kerrosalaneliömetriin perustuva taidemaksu, jolla rahoitetaan julkisen taiteen integroimista asemanseudun rakentamiseen. Taidemaksu on asemanseudulla 7,5 euroa kerrosalaneliömetriltä, ja se rahastoidaan taidehankinnan kulujen kattamiseksi. Vastaavia rahoitusmalleja on ollut käytössä useissa aluerakennushankkeissa esimerkiksi Porvoossa, Tampereella ja Vaasassa.

Asemanseutu on vilkkaana liikenteen solmukohtana merkittävä rakennuskohde Seinäjoen kaupungille. Julkisen taiteen avulla asemanseudusta muodostuu alueena omaleimainen ja tunnistettava, kaupungin käyntikortti.

Taiteen avulla halutaan lisätä alueen viihtyisyyttä, kaupungin veto- ja pitovoimaa ja asukkaiden osallisuutta oman arkiympäristönsä suunnittelussa. Tavoitteena on rakentaa kokemuksellista ja mielekästä ympäristöä asukkaille, kaupungissa työskenteleville, vierailijoille ja ohi kulkeville.

Syksyllä on tarkoitus avata taiteilijahaku ja pyytää luonnoksia taiteesta asemanseudun rakennuskohteisiin. Asemanseudun taiteen suunnittelu- ja hankintaprosessit etenevät alueen suunnittelun ja rakentamisen sallimassa aikataulussa.

 

 

Seinäjoen muraalikartta

Tiedote 25.3.2021

Seinäjoen muraalikartan avulla voit suunnistaa Silja Selosen kevättä enteilevien pikkulintujen luo. Seinäjoen keskustaan, Kasperiin, Marttilaan ja Pohjaan! Kasperista löydät siivekkäiden lisäksi Essi Ruuskasen uunituoreen muraalin Alkuja, joka kommentoi luonnon ihmeellistä kiertokulkua. Gummy Guen monumentaalinen muraali Luomanrannan kerrostalon päädyssä ovat taiteilijoiden, Upeart-katutaidefestivaalin ja Sevas Kodit Oy:n yhteistuotantoja vuodelta 2018. Ruuskasen muraalimaalausta olivat mahdollistamassa Sevas Kodit Oy ja Seinäjoen taidehalli. Lue lisää

 

Taidetta Björkenheimintien sillan ympäristöön

Tiedote 17.3.2021

Björkenheimin sillalle tulee ympäristötaidetta prosenttiperiaatteella ja teoksen suunnittelee sekä toteuttaa taiteilija Vesa-Pekka Rannikko.

Viime syksynä järjestettiin asukaskysely, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten muistoja, toiveita ja kokemuksia Björkenheimintien joenylityspaikasta ja sen lähiympäristöstä. Taideteoksen suunnittelun lähtökohtana olivat luontoarvot, asukkaiden luontosuhde ja turvallinen joen ylitys. Törnävän sairaalan historia on vaikuttanut teoksen mielikuvitukselliseen ulottuvuuteen.
 

Rannikon suunnittelema kokonaisuus on valoa käyttävä ympäristötaideteos, joka kytketään osaksi siltojen muuta valaistusta. Teos koostuu kolmesta pöllöä esittävästä valoveistoksesta, jotka valaisevat vanhaa Björkenheimin siltaa ja sen ympäristöä. Taideteoksen toteutus etenee uuden sillan rakentamisen sallimassa aikataulussa. Teos valmistuu vuoden 2022 aikana. Lue lisää

 

Tiedote 25.8.2020

Björkenheimintien sillan ympäristö Törnävällä muuttuu, kun vanha silta korjataan ja viereen rakennetaan uusi silta ajoneuvoliikenteelle. Seinäjoen kaupunki saa uuden taideteoksen siltojen yhteyteen tai lähiympäristöön. Teos saa alkunsa jokimiljööstä ja paikkaan liittyvistä kaupunkilaisten kokemuksista. Vastaa kyselyyn ja vaikuta teoksen syntyyn!  Kysely on auki 7.9.2020 asti. Lue lisää

Seinäjoen kaupunki kunnostaa patsaitaan

Tiedote 12.5.2020

Heikki Klemetin ja Toivo Kuulan yhteinen säveltäjämuistomerkki Vapaudentien ja Kirkkokadun risteystä reunustavassa Muusanpuistossa joutui taannoin ilkivallan kohteeksi. Patsaan soittimen kielet vaihdettiin uusiin viime viikolla. Patsas kuvaa harppua soittavaa muusaa, ja veistos tunnetaankin myös ”säveltäjien muusana”. Muistomerkki on taiteilija Kalervo Kallion käsialaa, ja teos paljastettiin vuonna 1963.

Keskustorilla seisovan Yrittäjä-Jussin vaurioitunutta patinaa korjataan sään salliessa keskiviikkona 13.5. Patsaan pinta vaurioitui viime kesänä Rakastunut Jussi -kampanjapaidan reagoidessa kemiallisesti veistoksen pronssipinnan ja sadeveden kanssa. Patsaan väriä pyritään tasoittamaan pintahionnalla. Pohjalaisen yrittäjyyden kunniaksi pystytetty Yrittäjä-Jussi on valettu Aarne Hakala-Rahkon puisen pienoisveistoksen mukaan, ja veistos siirrettiin uudelle torille keväällä 2019.

 

Tutki patsaita

Seinäjoen taidehalli on koostanut patsaista, veistoksista ja muistomerkeistä materiaalipaketteja, joiden avulla tutustut kätevästi Seinäjoen julkiseen taiteeseen. PatsasPyöräily -kartat ovat kesällä 2019 lanseerattu uusi tapa tutustua Seinäjoen julkiseen taiteeseen pyörän satulasta käsin. PatsasPyöräily-reittejä on yhteensä kolme eri pituista.
PatsasPyöräily-kartat voit ladata tästä:
Keskusta
Keskusta-Törnävä
Törnävä

PatsasPaikannus on kouluja varten koottu paketti Seinäjoen alueen julkisista veistoksista, muistomerkkeista ja patsaista. Ideana on, että niitä etsitään kartan ja vihjekuvien avulla. Kohteen löydyttyä tutustutaan sen taustatietoihin ja osaan kohteista on laadittu etukäteen kysymyksiä, joita voi pohtia yhdessä oppilasryhmän kanssa. Materiaali löytyy koulun Kulttuurimatkan sivuilta.

Seinäjoen kaupungin taidekokoelma

Seinäjoen kaupungilla on taidekokoelma, joka on esillä kaupungin toimitiloissa kuten kouluissa, päiväkodeissa, laitoksissa, virastoissa, työhuoneissa. Taidekokoelmassa on tällä hetkellä noin 800 taideteosta 1960-luvulta tähän päivään. Kokoelman koordinoinnista vastaa Seinäjoen taidehalli. Kokoelmaa kartutetaan vuosittain pääasiassa hankkimalla taidetta kaupungin julkisiin tiloihin paikallisilta taiteilijoilta.  Seinäjoen kaupungin yksiköt voivat tiedustella teoksia omiin tiloihinsa Taidehallin näyttelymestarilta.

Julkisen taiteen edistäminen

Seinäjoella on toiminut julkista taidetta kaupungissa edistävä ja koordinoiva taidetyöryhmä vuodesta 2018 alkaen. Monialainen työryhmä on Seinäjoen kaupunginjohtajana nimittämä ja sen puheenjohtajana toimii Seinäjoen taidehallin näyttelykoordinaattori. Julkisen taiteen edistämisessä tavoitteena on rahoitusmallien kehittäminen ja hyvien toimintaperiaatteiden juurruttaminen. Kaupunkistrategiassakin mainittu asemanseutu toimii julkisen taiteen pilottikohteena Seinäjoella. Julkisen taiteen edistämisen parissa työskentelee Seinäjoen taidehallissa julkisen taiteen koordinaattori.