9.12.2021 - 5.2.2022

Ihmeen kaunista!

Vintti

6 / 4 €

”Ympärillämme on paljon ihmeellistä, ihmettä ja kaunista, kun vain annamme sille mahdollisuuden ilmaantua elämäämme.”

Kuvataiteilija ja taidekasvattaja Virpi Timosen kolmevuotinen Kipinä-hanke on vienyt taidetta ja taidetoimintaa Etelä-Pohjanmaan varhaiskasvatusyksiköihin ammattitaiteilijan johdolla koettavaksi ja osallistuttavaksi. Seinäjoen taidehallin Vintillä esillä oleva Ihmeen kaunista! -näyttely on syntynyt Timosen, varhaiskasvatuksen lasten ja aikuisten sekä taiteen ja kulttuurin ammattilaisten yhteistyönä. Kipinä-hankkeessa on ollut osallisena lapsia ja aikuisia Alahärmästä, Ilmajoelta, Jalasjärveltä, Jurvasta, Kauhajoelta, Kauhavalta, Kurikasta, Lapualta, Seinäjoelta ja Ylihärmästä. Yhteensä lapsia on ollut noin tuhat ja aikuisia noin sata. Hankkeessa on ollut mukana myös iso määrä yhteistyökumppaneita.

Näyttelyssä on esillä lasten suunnittelemia tulevaisuuden asuja, pehmeitä lemmikkejä, koloasujille sopivia pönttöjä, lukuisa määrä erilaisia robotteja laitteita, tulevaisuuden arkkitehtuuria ja asumuksia. Näyttelyssä on myös esillä kaksi audiovisuaalista teosta.

Kipinä-hankkeessa keskeistä on ollut, että taide-elämyksiin on mahdollisimman helppoa ja vaivatonta osallistua. Taide on tullut kiinteämmäksi osaksi lasten arkea ja käsitemaailmaa. Kaikessa tekemisessä tärkeintä on ollut kiireettömyyden, kohtaamisen ja läsnäolon tavoittelu. Tämä näkyy tekemisissä muun muassa niin, että yhtä pehmeää eläinystävää on saatettu valmistaa lapsen kanssa neljä päivää – välillä on leikitty, jumpattu, keskusteltu ja luettu satuja.

Virpi Timosen kasvokuva
Kuva: Saimi Timonen

 

Virpi Timonen (s. -66) on kuvataideopettaja TaM, medianomi ja muotoilija. Hänen tuoreimmat koulutuksensa käsittelevät kohtaamistaidetta ja voimauttavaa valokuvaa. Taiteessa Timosta innostaa sen hyvinvointia lisäävien ominaisuuksien lisäksi se, kuinka taide voi auttaa hyväksymään inhimillistä moninaisuutta. Taiteen avulla voi oppia sietämään elämän epävarmuutta sekä näkemään asioiden monitulkintaisuutta.

Timosella on yli 30 vuoden kokemus taiteen tekemisestä, kokemisesta, opettamisesta ja nauttimisesta. Vuosina 2019–2022 Timonen luotsasi Suomen kulttuurirahaston rahoittamaa Kipinä-hanketta, jonka tavoitteena on viedä taidetta ja kulttuuria eteläpohjalaiseen varhaiskasvatukseen.

teosluettelo_ihmeen_kaunista