6.4.2021

16.3.2021

Jaana Maijalan ja Ville Linnan näyttelyssä kuullaan eläviä kasveja

Taidehalli

6 / 4 €

Jaana Maijalan ja Ville Linnan 1.4. avautuva näyttely Prometheuksen kanto: Pysykää yhdessä on osa taiteilijoiden vuonna 2018 alkanutta yhteisprojektia, joka alkoi dokumentoimalla valokuvaten ja äänittäen historiallisesti merkittäviä ja uhanalaisia vanhoja puita. Prometheuksen kanto on Nevadassa, Yhdysvalloissa sijaitseva jäännös arviolta 5000 vuotta vanhasta okakäpymännystä. Projektin ensimmäinen osa oli esillä Lapuan  taidemuseon näyttelyssä syksyllä 2020.

Maijala ja Linna luovat keväällä 2021 Seinäjoen taidehallin Vintille installaation, jossa tarkastellaan luonnosta irrotettuja kappaleita – eläviä kasveja – ja niiden mahdollisuuksia tuottaa ääntä ja kuvaa. Ville Linnan suunnittelema mittalaitteisto muuttaa näyttelytilassa olevien orgaanisten jäännösten sähkönjohtavuuden vaihtelun ihmiskorvan havaittavaksi ääneksi.

Jaana Maijalan valokuvat ovat syntyneet vuorovaikutuksessa äänen kanssa hiili- eli kalkkeeripapereita käyttäen: paperiin katsomatta, piirtäen näkemättä ja samalla kuunnellen. Tämän jälkeen piirustukset on valokuvattu.

Työskentelen valokuvaa ja piirustusta yhdistäen ja sekoittaen. Aloitan piirustuksesta, koska se seurailee elämää hyvin vaivattomasti ja intiimisti. Minulle kynä on kokeilun, ajattelun sekä tapahtumien ja tunteiden jäljittämisen väline, Maijala kertoo. Hänelle on merkityksellistä tietyn hetken, energian tai ajatuksen vangitseminen filmille tai paperille.

Näyttelytilassa Maijalan valokuvat ja Linnan laitteiden luoma äänimaisema ovat vuorovaikutuksessa, yhdessä koettavissa. Näyttely tutkii sitä, miten ihminen tulkitsee ääntä, jota ei normaalisti voi havaita ihmisaistein ilman välittäjää.

-Joskus viestit, joita ei voida tulkita, eivät tarkoita mitään. Kun henki syttyy ja sammuu, onko kommunikaatio vain satunnaista, mekaanista toistoa? Ville Linna pohtii.

Näyttelyn teosten inspiraationa on ollut yhdysvaltalaisen runoilijan Gary Snyderin runo For the Children, josta on peräisin näyttelyn nimi Pysykää yhdessä – englanniksi stay together. Mitä tapahtuu, kun ihmisen yhteys luontoon katoaa? Kuinka ihminen tulkitsee muiden organismien tuottamaa informaatiota? Voimmeko oppia siitä?

-Teos tarkastelee näyttelykävijän reaktiota. Joskus ihminen on itsensä tiellä ja ennakkokäsitykset voivat viedä tunnetilasta toiseen, Ville Linna toteaa.

Näyttely myös viestii kevään tulosta: oudon vuodenkin jälkeen kevät koittaa väistämättä. Näyttelytilassa kevään eteneminen ja valon lisääntyminen ovat konkreettisesti läsnä: Vintin pyöreä ikkuna muuttaa tilan tunnelmaa viikkojen ja kuukausien edetessä.

-Kasvit eivät kommunikoi kanssamme. Ne tuottavat ilmaa, puhaltavat ilmaa soittimiin ja keuhkoihimme. Niillä ei ole meille mitään sanottavaa, mutta silti voimme antaa itsemme kuulla huilujen äänissä kevään toivon, Jaana Maijala pohtii.

Jaana Maijala (s. 1984) on valokuvaa ja piirustusta töissään yhdistävä kuvataiteilija. Hän käsittelee teoksissaan alati muuttuvaa nykyhetkeä ja mielen voimaa. Maijala on valmistunut Aaltoyliopiston Valokuvataiteen maisteriohjelmasta. Helsingissä ja maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen hän on palannut kotiseudulleen ja työskentelee tällä hetkellä mökissään Ylistarossa.

Ville Linna (s. 1982) on Helsingissä ja Hyvinkäällä asuva äänitaiteilija, jonka teokset perustuvat kansalaishavainnointiin ja intuitiiviseen, tekemisen kautta tapahtuvaan ymmärtämiseen. Linnan töissä tutkitaan ihmiskunnan halua ymmärtää luonto itselleen mieluisalla tavalla.

Näyttely on avoinna yleisölle 1.4. – 29.5.2021.