Kesäkuvataiteilija 2024: Henri Airo

Henri Airo (s. 1996, Helsinki) on Seinäjoen kaupungin kahdeksas Kesäkuvataiteilija. Työskentelyaika on tänä vuonna 8.7.– 8.9.2024. Kesän aikana Airo toteuttaa taideprojektin, joka tarkastelee Seinäjoen Keskustorille siirretyn Yrittäjä-Jussi-patsaan (Matti Peltokangas ja Aarne Hakala-Rahko, 1984) historiaa ja kaupunkilaisten siihen yhdistämiä merkityksiä. Arkistotutkimuksesta, osallistavista työpajoista ja patsaalla pidettävästä julkistustilaisuudesta koostuva performatiivinen projekti kiinnittää huomiota ikoniseen maamerkkiin sen 40-vuotisjuhlan alla. Kesäkuvataiteilija tutkii Yrittäjä-Jussin kautta, millaisia ihmiskuvia pidetään erityisen arvokkaina. Se kutsuu pohtimaan patsaiden, juhlistamisen ja muistamisen merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

Henri Airo on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Hän tarkastelee tutkimuksellisella työotteellaan erilaisia sosiaalisia ilmiöitä tuomalla yhteen valokuvia ja muita medioita, tekstiä ja arkistomateriaalia. Airon teokset tutkivat myös jaettujen narratiivien muodostamiseen käytettyjä välineitä ja tekevät näkyväksi niiden sisäistä toimintaa. Airo on opiskellut valokuvausta LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutissa, josta hän on valmistunut vuonna 2021. Oman taiteellisen työnsä ohella hän toimii valokuvauksen opettajana ja tuottaa erilaisia kulttuurihankkeita vapaalla taidekentällä.

Mikä aateloi ihmisen?

Kesäkuvataiteilija toteuttaa kaupunkilaisille avoimen kyselytutkimuksen Yrittäjä-Jussi patsaan läheisyydessä Seinäjoen Keskustorilla. Kesäkuvataiteilija kerää kaavakkeella ohikulkijoilta vastauksia kysymykseen: Mikä aateloi ihmisen? Kyselyyn voivat vastata kaikenikäiset joko kirjoittamalla tai piirtämällä.

“Arkistodokumenteista ohessa minulle selvisi, että Yrittäjä-Jussin laatassa lukeva motto “Työ aateloi ihmisen” on ollut alun perin patsaan ideoineen kauppaneuvos Reino Saarisen henkilökohtainen motto. Haluaisin kuulla kaupunkilaisten omia ajatuksia siitä, mikä tekee ihmisestä arvokkaan. Kanssani saa myös tulle juttelemaan ja jakamaan tarinoita Yrittäjä-Jussista.  Kuuntelen enemmän kuin mielelläni kaikkia mahdollisia muistoja patsaasta vuosien varrelta, tai katson vaikka valokuvia!”

Kesäkuvataiteilija torilla

Kesäkuvataiteilija on paikalla keskustorilla arkisin ke 17.7 – ke 24.7 klo 10–15. Hänet tunnistaa helposti vihreästä huomioliivistä.

Kesäkuvataiteilijan patsastoimikunta

Kyselyn jälkeen kesäkuvataiteilija kokoaa oman kevytmielisen toimikunnan, joka jäsentensä ehdotusten pohjalta suunnittelee yhdessä Jussille vaihtoehtoisen uuden identiteetin. Väliaikainen identiteetti julkistetaan Ilmiöiden yön yhteydessä patsaalla järjestettävässä tilaisuudessa.

Patsastoimikuntaan voi hakea mukaan kaavakkeella, joka julkistetaan Taidehallin ja kesäkuvataiteilijan kanavissa ensi perjantaina 19.7. Kesäkuvataiteilija valitsee toimikuntaan kuusi jäsentä hakemusten pohjalta. Haku on auki kaikenikäisille kiinnostuneille. Toimikunnan jäsenten hakuaika jatkuu aina 9.8. saakka, valituille ilmoitetaan maanantaina 12.8. Toimikunta kokoontuu 20.8.

Taideprojekti esillä

Kesän päätteeksi Kesäkuvataiteilijan projektin yhteenveto esitetään Seinäjoen taidehallin Itikka -tilassa Kalevan Navetalla. Avajaisia vietetään pe 6.9.2024 klo 17-22. Samaan aikaan kaupungilla vietetään uutta kulttuuritapahtumaa Ilmiöiden yötä ja Seinäjoen taidehallissa vietetään ruotsalaisen taiteilija Tove Kjellmarkin yksityisnäyttelyn Hevonen, robotti & mittaamaton avajaistapahtumaa.  Henri Airon taideprojekti on esillä myös seuraavana päivänä la 7.9. klo 11—15.  Vapaa pääsy.

 

Mies katsoo kameraan puolittaisesta sivuprofiilista.

Henri Airo, kuva Kaisa Syrjänen