1.6.2017 - 18.9.2030
Kesäkuvataiteilija
eri ympäristöt
-
Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien uransa alkuvaiheessa olevan ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija työskentelee kesän ajan ja tekee omaa itsenäistä projektiaan, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille ja osallistaa. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen. Seuraa Kesäkuvataiteilijaa somessa: Facebook: kesäkuvataiteilija & Instagram. Kesäkuvataiteilijaa haetaan vuosittain alkukeväällä.
Aiemmat kesäkuvataiteilijat:
Olivia Viitakangas, 2022
Olivia Viitakangas teki kesän aikana taiteellista paikan tutkimusta Kalevalanpuistosta Pohjan kaupunginosassa. Prosessimainen performatiivinen työskentely lainasi tutkijan ja tutkimuksen käytännöistä. Mikä on puiston luonne ja olemus? Toiminta sisälsi osallistavia osuuksia, ja kerätty data koostettiin tutkimuspaperia imitoivaksi julkaisuksi: “Vireillä 06-08/22, esineet, vihit, kuulennat”. Nimi viittaa ajanjaksoon, jonka Viitakangas vietti Seinäjoen Kalevalanpuiston parissa tarkastellen sen tilaa, tapahtumia sekä menneisyyttä. Kirja koostuu valokuvista ja graafisia elementtejä yhdistävistä tekstifragmenteista. Esimerkiksi erilaisia paperilaatuja yhdistelemällä ja erityistä sitomistapaa käyttämällä kirja leikittelee materiaalisuudellaan arkistoinnin tavoista lainaten.
Teos ehdottaa ajatusta puiston arkistoimisesta kooten ja jäsentäen paikkaan liittyviä esineitä ja tarinoita runolliseen muotoon. Niin kutsutusta “tavallisesta” lähiöpuistosta muodostui tiiviin seurannan alla areena erilaisille tapahtumille. Niitä taiteen ehdoilla arkistoiden Viitakangas pohtii puiston luonnetta paikkana ja epäpaikkana sekä itse arkistointia tekona.
Teoksesta tehtiin 150kpl painos, ja sen julkaisi helsinkiläinen valokuvataiteesen erikoistunut pienkustantamo Utu Press. Teoksen tekstifragmentit on koonnut Helmi Nöjd. Ne ammentavat keskustelusta, jonka Viitakangas kävi puiston laidalla syntyneen ja sen läheisyydessä yhä asuvan henkilön kanssa kesällä 2022. Kirjan graafisesta suunnittelusta on vastannut Peppi-Lotta Heinonen.Teosta tuki taloudellisesti Taidehallin projektibudjetin lisäksi Kauno Ry. Kirjan voi ostaa itselleen Taito Shop Seinäjoen myymälästä Kalevan Navetalta sekä Helsingissä Temporary Bookshelfissä, Hippolyte Galleryssä, sekä Lahdessa Galleria Uusi Kipinässä.
Viitakangas käytti myös Taidehallin pedatila Itikkaa työskentelytilanaan kesän ajan. Julkaisujuhlan oheen Viitakangas teki näyttelyn, joka koostuu kirjasta ja sen ympärille rakennetusta paikkasidonnaisesta installaatiosta. Installaatio jatkaa löytämisen ja tiedon jäsentämisen aiheiden parissa. Installaatio muodostui tilaan kuuluvien toimistopöytien rakennelmista sekä puistosta löytyneistä ja arkistointiin liittyvistä esineistä.
Olivia Viitakangas (s.1999) on performatiivisuuden, valokuvan ja videon kanssa työskentelevä kuvataiteilija. Teoksissaan hän käsittelee ilmiöitä usein todellisuuden simuloinnin ja imitaation kautta. Viitakangas opiskelee valokuvausta LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.
Olivia Viitakangas, kuva Ada Pääskysaari
Riikka Gröndahl 2021
Riikka Gröndahl, screenshot teoksesta: Hiljainen muotokuva, 66 min video, 2021
Kesäkuvataiteilija 2021 Riikka Gröndahl toteutti Seinäjoen keskustorilla Hiljainen muotokuva -projektin. Se oli osallistava, kaikille avoin teos, jossa kuvattiin vapaaehtoisista osallistujista videomuotokuvia. Kuvauksen jälkeen osallistujia pyydettiin kirjaamaan ylös ajatuksiaan. Näistä mietteistä Gröndahl on toteuttanut tekstijulkaisun, jonka voi ottaa itselleen muistoksi. Kesän jälkeen teos tallennettiin Seinäjoen museoiden arkistoon. Myöhemmin teosta voidaan esittää tuleville sukupolville. Teos kutsuu pohtimaan, mitä tapahtuu juuri nyt, ja mitä meistä muistetaan, kun emme enää ole täällä ja kenties myös sitä, miten erityistä aikaa elämme juuri nyt. Hiljainen muotokuva –teos esitettiin kaksi kertaa ennen sen arkistointia seuraaville sukupolville Taidehallilla pedatila Itikassa.Seuraavan kerran teos on tarkoitus esittää Seinäjoella vuonna 2100.
Riikka Gröndahl on monialaisesti työskentelevä kuvataiteilija, jonka teoksissa toistuu dokumentaarinen kiinnostus ihmisiin ja ihmisten toimintaan. Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen ja heiltä kysyminen muodostavat Gröndahlin työskentelyn ytimen, joka palautuu pohtimaan sitä, mitä on olla ihminen. Hänen video- ja tekstiteoksensa sisältävät usein performatiivisia ja paikkasidonnaisia elementtejä. Gröndahl on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Göteborgin yliopistosta vuonna 2018.
Sofi Häkkinen 2020
Häkkinen työskenteli Seinäjoen taidehallilla heinäkuun ajan, ja teki taideteoksia mistä tahansa yleisön ehdottamasta ajatuksesta, muistosta tai tarinasta, tai paikalle tuomasta materiaalista. Idean synnyttäjä, eli katsoja, sai halutessaan seurata prosessia paikan päällä. Teosten syntyprosessia voi seurata myös netin välityksellä. Teokset olivat esillä pop up –näyttelyssä projektin lopuksi.
Sofi Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2018. Häkkinen työskentelee kuvanveiston, videon, monitaiteen ja kokeellisten esitysten aloilla. Taiteellaan hän haluaa kääntää fokuksen ihmiseen, hauskasti ja lempeästi – mutta sopivan törkyisellä rosolla kuitenkin.
Kesäkuvataiteilijan pop up -näyttely pedatila Itikassa esitteli kesän aikana yleisön kanssa vuorovaikutuksessa syntyneet teokset. Kuva: Elina Teitti.
Aeon Lux Koskinen 2019
Aeon Luxin päämäärä oli avaruudellistaa Seinäjoki. Kaupunki on markkinointiviestinnässään julistautunut avaruuden pääkaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa? Onko kaupunki avaruusvalmis?
Kesäkuvataiteilija avasi sosiaalisessa mediassa kaupungin kuvitteellista scifi-nykyisyyttä ja –menneisyyttä, liftauskulttuuria ja suhteita muiden avaruuslajien kanssa. Taiteilija toteutti videoteoksia, joissa käsitteli Seinäjoen avaruudellisia ominaisuuksia. Videot julkaistiin Taidehallin YouTube-kanavalla.
Kaupunkikuvassa näkyivät Avaruusliikennekyltit, jotka esimerkiksi neuvoivat, mihin avaruusaluksen saa parkkeerata, mistä liftata U.F.O:n kyytiin, varoittivat oudoista valoilmiöistä ja kielsivät peltokuvioiden tekemisen. Yksi kylteistä on pysyvästi Kalevan Navetan korttelin piha-alueella. Lisäksi kuvataiteilija osallistui muutamiin kesätapahtumiin kaupungissa.
Aeon Lux Koskinen (s. 1993) tekee videotaidetta, performanssia ja maalaa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta. Hän asuu ja työskentelee Seinäjoella.
Aeon Lux Koskinen Kuvataiteilijamatrikkelissa
Itikanmäen ja Lakeuden aamunkoi -sillan edustalla on peltokuvioiden tekeminen kielletty. Kuva: Aeon Lux Koskinen.
Eetu Kevarinmäki 2018
Eetu Kevarinmäki toteutti kesän aikana installaatioita ja tilateoksia. Hän toi kaupunkitilaan myös toisten taiteilijoiden töitä. Ville Maljan installaatio ja Nayab Ikramin videoteos olivat esillä kauppakeskus Torikeskuksen pop up –tilassa viikon ajan. Kansalaistorille rakentui Mikko Paakkosen ja Mikko Heinon KASA. Kesäkuvataiteilija toteutti myös omia teoksiaan. Hän korjasi kaksi bussipysäkkiä ja käänsi katutaiteen idean päälaelleen: onko siinä kyse aina tilojen vandalisoinnista maalaamalla? Voiko taide myös korjata rikkinäistä? Lisäksi kesäkuvataiteilija aloitti itsenäisiä valokuvausprojekteja, jotka jatkuivat kesän jälkeenkin. Eetu Kevarinmäki (s. 1993) on kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta. Taiteen tekemisen lisäksi hän on kiinnostunut tapahtumien ja projektien tuottamisesta.
Ville Malja ’Oodi elämälle’ oli esillä Seinäjoen Torikeskuksessa. Kuva: Eetu Kevarinmäki.
Julia Kukkonen 2017
Julia Kukkonen tutki Seinäjokea, itselleen täysin vierasta kaupunkia kesän ajan performanssitaiteen avulla. Hän järjesti yleisölle avoimia performanssikävelyitä, joilla tutkittiin keskustaa eri tavoin, kuten tiettyä väriä seuraamalla tai vieraan kaupungin kartan avulla. Kesäkuvataiteilija myös lähetti pullopostia ja valtasi päiväksi keskustan parkkiruudun ja muutti sen pop up –kahvilaksi, johon kutsui ihmiset jakamaan tietoa kotikaupungistaan. Kahden kuukauden tutkimusmatkan päätteeksi syntyi Siellä missä tehdään itse – vaihtoehtoinen opas Seinäjokeen –julkaisu.
Julia Kukkonen (s.1988) on kuvataiteilija, innovaattori ja lempeä aktivisti. Hän on opiskellut arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta.
Kesäkuvataiteilija Julia Kukkonen valtasi kesän alussa parkkipaikan, ja kysyi kahvin äärellä kaupunkilaisilta mitä hänen pitäisi tietää Seinäjoelta.Kuva: Elina Teitti