1.6.2017 - 30.9.2022

Kesäkuvataiteilija

eri ympäristöt

-

Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien uransa alkuvaiheessa olevan ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija työskentelee kahden kuukauden ajan ja tekee omaa itsenäistä projektiaan, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille ja osallistaa. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen. Seuraa Kesäkuvataiteilijaa somessa: Facebook: kesäkuvataiteilija & Instagram. Kesäkuvataiteilijaa haetaan vuosittain alkukeväällä.

Kesäkuvataiteilija 2022 on Olivia Viitakangas

Olivia Viitakangas on valittu kuudenneksi kesäkuvataiteilijaksi Seinäjoen taidehallille. Työskentelyaika sijoittuu tänä vuonna kesäkuusta syyskuun loppuun. Kesän aikana Viitakangas tekee taiteellista paikan tutkimusta 55.866 m2 kokoisesta puistoalueesta Pohjan kaupunginosassa. Prosessimainen performatiivinen työskentely lainaa tutkijan ja tutkimuksen käytännöistä. Mikä on puiston luonne ja olemus? Toiminta tulee sisältämään osallistavia osuuksia, ja kerätty data kootaan tutkimuspaperia imitoivaksi julkaisuksi. Toiminta-alue on Seinäjoen Kalevalanpuisto.

Olivia Viitakangas (s.1999) on performatiivisuuden, valokuvan ja videon kanssa työskentelevä kuvataiteilija. Teoksissaan hän käsittelee ilmiöitä usein todellisuuden simuloinnin ja imitaation kautta. Viitakangas opiskelee valokuvausta LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.

henkilökuva naisesta, mustavalkoinen. Päällä farkut, teepaita ja katsoo eteenpäin. Toinen käsi housujen taskussa.

Olivia Viitakangas, kuva Ada Pääskysaari

puistoaukeama, koivuja, leikkipuisto ja kävelytie

Kalevalanpuisto, Seinäjoki

Puistomuistot                               

Muurahaisia jaloilla? Kun ajattelet puistoa? Nuoruuttasi? Joko on tai meni jo. Olutta? Lämmintä! Suutelointia? Häntä, teitä? Heitä? Palloa? Kaupungin viherverkostoa? Lastesi: Hiekkakakkuja, kirmausta, polviruhjeita? Kahdeksalla jalalla viltille tuleva pelottaa. Nuorisorinki? Häikäistynyt silmä ja tuoksuva nurmi. Mansikka&Vichy. (Puolivarjo käy kaikille)

Kesäkuvataiteilija käynnistää puistomuistojen etsinnän. Millaisia ovat muistot puistoista? Kerro, mitä puistossa on tapahtunut joskus. Puistomuistojen kerääminen on osa Seinäjoen taidehallin kesäkuvataiteilijan taiteellista selvitystä puistomaisuudesta, joka julkaistaan painojulkaisun muodossa syyskuussa 2022. Tarinoista osa valitaan julkaisuun, ja lähettämällä tarinan annat oikeuden sen käyttöön. Tarinasta voidaan tarpeen mukaan käyttää vain osaa. Lähetä tarina, muisto puistosta, anonyyminä tai nimelläsi ja yhteystiedoillasi varustettuna. Kertomus voi olla myös esimerkiksi runon, novellin tai päiväkirjamerkinnän muodossa. Se voi olla yksi lause tai max. 4000 merkkiä. Lähetä muistosi osoitteeseen olivia.viitakangas@seinajoki.fi. Muiston voi toimittaa myös Kalevan Navetan kulttuuripalveluiden postilaatikkoon, joka sijaitsee rakennuksen kävelysillan puoleisessa päädyssä.

nainen puistossa

Olivia Viitakangas Kalevalanpuistossa kesällä 2022. kuva. Olivia Viitakangas

Ohjelmaa kesällä                          

Kalevan Navetan kesäpäivä 2022. Olivia kerää puistomuistoja Kalevan Navetan sisäpihalla keskiviikkona 29.6. klo 17-20.

Olivia on paikalla Kalevalanpuistossa maanantaisin kesä-heinäkuussa klo 8.00-12.00. Tule tapaamaan kesäkuvataiteilijaa!Kalevalanpuistossa järjestetään lasten työpajapäivät 7.7. ja 3.8. klo 13-15. Tule koko perheen kanssa tutkimaan puistoa ja piirtämään puiston henki! Vapaa pääsy.

Taidejulkaisun kirjajulkkarit ke 21.9. klo 17-19. Pedatila Itikka, Kaleva Navetta

Tiedustelut

Olivia Viitakangas, kesäkuvataiteilija, puh 040 537 7716. olivia.viitakangas@seinajoki.fi

IG: @kesakuvataiteilija, @oliviaviitakangas | Facebook: Kesäkuvataiteilija

 

Aiemmat kesäkuvataiteilijat:

 

Riikka Gröndahl 2021

ihmisten muotokuvia 7 vierekkäin kahdessa rivissä. Teoskuva Riikka Gröndahlin Hiljainen muotokuva videoteoksesta.Riikka Gröndahl, screenshot teoksesta: Hiljainen muotokuva, 66 min video, 2021

Kesäkuvataiteilija 2021 Riikka Gröndahl toteutti Seinäjoen keskustorilla Hiljainen muotokuva -projektin. Se oli osallistava, kaikille avoin teos, jossa kuvattiin vapaaehtoisista osallistujista videomuotokuvia. Kuvauksen jälkeen osallistujia pyydettiin kirjaamaan ylös ajatuksiaan. Näistä mietteistä Gröndahl on toteuttanut tekstijulkaisun, jonka voi ottaa itselleen muistoksi. Kesän jälkeen teos tallennettiin Seinäjoen museoiden arkistoon. Myöhemmin teosta voidaan esittää tuleville sukupolville. Teos kutsuu pohtimaan, mitä tapahtuu juuri nyt, ja mitä meistä muistetaan, kun emme enää ole täällä ja kenties myös sitä, miten erityistä aikaa elämme juuri nyt. Hiljainen muotokuva –teos esitettiin kaksi kertaa ennen sen arkistointia seuraaville sukupolville Taidehallilla pedatila Itikassa.Seuraavan kerran teos on tarkoitus esittää Seinäjoella vuonna 2100.

Riikka Gröndahl on monialaisesti työskentelevä kuvataiteilija, jonka teoksissa toistuu dokumentaarinen kiinnostus ihmisiin ja ihmisten toimintaan. Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen ja heiltä kysyminen muodostavat Gröndahlin työskentelyn ytimen, joka palautuu pohtimaan sitä, mitä on olla ihminen. Hänen video- ja tekstiteoksensa sisältävät usein performatiivisia ja paikkasidonnaisia elementtejä. Gröndahl on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Göteborgin yliopistosta vuonna 2018.

.

Sofi Häkkinen 2020

Häkkinen työskenteli Seinäjoen taidehallilla heinäkuun ajan, ja teki taideteoksia mistä tahansa yleisön ehdottamasta ajatuksesta, muistosta tai tarinasta, tai paikalle tuomasta materiaalista. Idean synnyttäjä, eli katsoja, sai halutessaan seurata prosessia paikan päällä. Teosten syntyprosessia voi seurata myös netin välityksellä. Teokset olivat esillä pop up –näyttelyssä projektin lopuksi.

Sofi Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2018. Häkkinen työskentelee kuvanveiston, videon, monitaiteen ja kokeellisten esitysten aloilla. Taiteellaan hän haluaa kääntää fokuksen ihmiseen, hauskasti ja lempeästi – mutta sopivan törkyisellä rosolla kuitenkin.

Sofi Häkkisen nettisivut

 

Seinälle heijastetut kasvot ja muita kierrätysmateriaaleista valmistettuja teoksia Sofi Häkkisen näyttelyssä

Kesäkuvataiteilijan pop up -näyttely pedatila Itikassa esitteli kesän aikana yleisön kanssa vuorovaikutuksessa syntyneet teokset. Kuva: Elina Teitti.

 

 

Aeon Lux Koskinen 2019

Aeon Luxin päämäärä oli avaruudellistaa Seinäjoki. Kaupunki on markkinointiviestinnässään julistautunut avaruuden pääkaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa? Onko kaupunki avaruusvalmis?

Kesäkuvataiteilija avasi sosiaalisessa mediassa kaupungin kuvitteellista scifi-nykyisyyttä ja –menneisyyttä, liftauskulttuuria ja suhteita muiden avaruuslajien kanssa. Taiteilija toteutti videoteoksia, joissa käsitteli Seinäjoen avaruudellisia ominaisuuksia. Videot julkaistiin Taidehallin YouTube-kanavalla.

Kaupunkikuvassa näkyivät Avaruusliikennekyltit, jotka esimerkiksi neuvoivat, mihin avaruusaluksen saa parkkeerata, mistä liftata U.F.O:n kyytiin, varoittivat oudoista valoilmiöistä ja kielsivät peltokuvioiden tekemisen. Yksi kylteistä on pysyvästi Kalevan Navetan korttelin piha-alueella. Lisäksi kuvataiteilija osallistui muutamiin kesätapahtumiin kaupungissa.

Aeon Lux Koskinen (s. 1993) tekee videotaidetta, performanssia ja maalaa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta. Hän asuu ja työskentelee Seinäjoella.

Aeon Lux Koskinen Kuvataiteilijamatrikkelissa

taiteilijan tekemä liikennemerkki Lakeuden Aamunkoi -sillan edessä

Itikanmäen ja Lakeuden aamunkoi -sillan edustalla on peltokuvioiden tekeminen kielletty. Kuva: Aeon Lux Koskinen.

Eetu Kevarinmäki 2018

Eetu Kevarinmäki toteutti kesän aikana installaatioita ja tilateoksia. Hän toi kaupunkitilaan myös toisten taiteilijoiden töitä. Ville Maljan installaatio ja Nayab Ikramin videoteos olivat esillä kauppakeskus Torikeskuksen pop up –tilassa viikon ajan. Kansalaistorille rakentui Mikko Paakkosen ja Mikko Heinon KASA. Kesäkuvataiteilija toteutti myös omia teoksiaan. Hän korjasi kaksi bussipysäkkiä ja käänsi katutaiteen idean päälaelleen: onko siinä kyse aina tilojen vandalisoinnista maalaamalla? Voiko taide myös korjata rikkinäistä? Lisäksi kesäkuvataiteilija aloitti itsenäisiä valokuvausprojekteja, jotka jatkuivat kesän jälkeenkin. Eetu Kevarinmäki (s. 1993) on kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta. Taiteen tekemisen lisäksi hän on kiinnostunut tapahtumien ja projektien tuottamisesta.

Eetu Kevarinmäen kotisivut

Suuren moniruutuisen ikkunan edessä on pöytä, jonka yläpuolella olevassa digitaalisessa näytössä on kymmenlukuinen numerosarja.

Ville Malja ’Oodi elämälle’ oli esillä Seinäjoen Torikeskuksessa. Kuva: Eetu Kevarinmäki.

 

Julia Kukkonen 2017

Julia Kukkonen tutki Seinäjokea, itselleen täysin vierasta kaupunkia kesän ajan performanssitaiteen avulla. Hän järjesti yleisölle avoimia performanssikävelyitä, joilla tutkittiin keskustaa eri tavoin, kuten tiettyä väriä seuraamalla tai vieraan kaupungin kartan avulla. Kesäkuvataiteilija myös lähetti pullopostia ja valtasi päiväksi keskustan parkkiruudun ja muutti sen pop up –kahvilaksi, johon kutsui ihmiset jakamaan tietoa kotikaupungistaan. Kahden kuukauden tutkimusmatkan päätteeksi syntyi Siellä missä tehdään itse – vaihtoehtoinen opas Seinäjokeen –julkaisu.

Julia Kukkonen (s.1988) on kuvataiteilija, innovaattori ja lempeä aktivisti. Hän on opiskellut arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta.

Julia Kukkosen kotisivut

 

Vanha mies ja nuori nainen istuvat pöydän ääressä tyhjässä parkkiruudussa.

Kesäkuvataiteilija Julia Kukkonen valtasi kesän alussa parkkipaikan, ja kysyi kahvin äärellä kaupunkilaisilta mitä hänen pitäisi tietää Seinäjoelta.Kuva: Elina Teitti