1.6.2017 - 31.12.2025

Kesäkuvataiteilija

eri ympäristöt

-

Lue lisää tästä

Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien nuoren ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija työskentelee kahden kuukauden ajan ja tekee omaa itsenäistä projektiaan, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille ja osallistaa. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen.

Kesäkuvataiteilijaa haetaan vuosittain alkukeväällä. Kesän 2021 haku on päättynyt.

 

Aiemmat kesäkuvataiteilijat:

Sofi Häkkinen 2020

Häkkinen työskenteli Seinäjoen taidehallilla heinäkuun ajan, ja teki taideteoksia mistä tahansa yleisön ehdottamasta ajatuksesta, muistosta tai tarinasta, tai paikalle tuomasta materiaalista. Idean synnyttäjä, eli katsoja, sai halutessaan seurata prosessia paikan päällä. Teosten syntyprosessia voi seurata myös netin välityksellä. Teokset olivat esillä pop up –näyttelyssä projektin lopuksi.

Sofi Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2018. Häkkinen työskentelee kuvanveiston, videon, monitaiteen ja kokeellisten esitysten aloilla. Taiteellaan hän haluaa kääntää fokuksen ihmiseen, hauskasti ja lempeästi – mutta sopivan törkyisellä rosolla kuitenkin.

Sofi Häkkisen nettisivut

 

Seinälle heijastetut kasvot ja muita kierrätysmateriaaleista valmistettuja teoksia Sofi Häkkisen näyttelyssä

Kesäkuvataiteilijan pop up -näyttely pedatila Itikassa esitteli kesän aikana yleisön kanssa vuorovaikutuksessa syntyneet teokset. Kuva: Elina Teitti.

 

 

Aeon Lux Koskinen 2019

Aeon Luxin päämäärä oli avaruudellistaa Seinäjoki. Kaupunki on markkinointiviestinnässään julistautunut avaruuden pääkaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa? Onko kaupunki avaruusvalmis?

Kesäkuvataiteilija avasi sosiaalisessa mediassa kaupungin kuvitteellista scifi-nykyisyyttä ja –menneisyyttä, liftauskulttuuria ja suhteita muiden avaruuslajien kanssa. Taiteilija toteutti videoteoksia, joissa käsitteli Seinäjoen avaruudellisia ominaisuuksia. Videot julkaistiin Taidehallin YouTube-kanavalla.

Kaupunkikuvassa näkyivät Avaruusliikennekyltit, jotka esimerkiksi neuvoivat, mihin avaruusaluksen saa parkkeerata, mistä liftata U.F.O:n kyytiin, varoittivat oudoista valoilmiöistä ja kielsivät peltokuvioiden tekemisen. Yksi kylteistä on pysyvästi Kalevan Navetan korttelin piha-alueella. Lisäksi kuvataiteilija osallistui muutamiin kesätapahtumiin kaupungissa.

Aeon Lux Koskinen (s. 1993) tekee videotaidetta, performanssia ja maalaa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta. Hän asuu ja työskentelee Seinäjoella.

Aeon Lux Koskinen Kuvataiteilijamatrikkelissa

taiteilijan tekemä liikennemerkki Lakeuden Aamunkoi -sillan edessä

Itikanmäen ja Lakeuden aamunkoi -sillan edustalla on peltokuvioiden tekeminen kielletty. Kuva: Aeon Lux Koskinen.

Eetu Kevarinmäki 2018

Eetu Kevarinmäki toteutti kesän aikana installaatioita ja tilateoksia. Hän toi kaupunkitilaan myös toisten taiteilijoiden töitä. Ville Maljan installaatio ja Nayab Ikramin videoteos olivat esillä kauppakeskus Torikeskuksen pop up –tilassa viikon ajan. Kansalaistorille rakentui Mikko Paakkosen ja Mikko Heinon KASA. Kesäkuvataiteilija toteutti myös omia teoksiaan. Hän korjasi kaksi bussipysäkkiä ja käänsi katutaiteen idean päälaelleen: onko siinä kyse aina tilojen vandalisoinnista maalaamalla? Voiko taide myös korjata rikkinäistä? Lisäksi kesäkuvataiteilija aloitti itsenäisiä valokuvausprojekteja, jotka jatkuivat kesän jälkeenkin. Eetu Kevarinmäki (s. 1993) on kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta. Taiteen tekemisen lisäksi hän on kiinnostunut tapahtumien ja projektien tuottamisesta.

Eetu Kevarinmäen kotisivut

Suuren moniruutuisen ikkunan edessä on pöytä, jonka yläpuolella olevassa digitaalisessa näytössä on kymmenlukuinen numerosarja.

Ville Malja ’Oodi elämälle’ oli esillä Seinäjoen Torikeskuksessa. Kuva: Eetu Kevarinmäki.

 

Julia Kukkonen 2017

Julia Kukkonen tutki Seinäjokea, itselleen täysin vierasta kaupunkia kesän ajan performanssitaiteen avulla. Hän järjesti yleisölle avoimia performanssikävelyitä, joilla tutkittiin keskustaa eri tavoin, kuten tiettyä väriä seuraamalla tai vieraan kaupungin kartan avulla. Kesäkuvataiteilija myös lähetti pullopostia ja valtasi päiväksi keskustan parkkiruudun ja muutti sen pop up –kahvilaksi, johon kutsui ihmiset jakamaan tietoa kotikaupungistaan. Kahden kuukauden tutkimusmatkan päätteeksi syntyi Siellä missä tehdään itse – vaihtoehtoinen opas Seinäjokeen –julkaisu.

Julia Kukkonen (s.1988) on kuvataiteilija, innovaattori ja lempeä aktivisti. Hän on opiskellut arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta.

Julia Kukkosen kotisivut

 

Vanha mies ja nuori nainen istuvat pöydän ääressä tyhjässä parkkiruudussa.

Kesäkuvataiteilija Julia Kukkonen valtasi kesän alussa parkkipaikan, ja kysyi kahvin äärellä kaupunkilaisilta mitä hänen pitäisi tietää Seinäjoelta.Kuva: Elina Teitti