2.6.2022 - 27.8.2022

Mammu ja Pasi Rauhala: Kaiken se kestää – Ensimmäiset 10 vuotta

Vintti

6/4 €

Taiteilijapari Mammu ja Pasi Rauhala juhlistaa taideprojektinsa 10 vuotista taivalta juhlanäyttelyllä Seinäjoen taidehallin Vintillä. Kaiken se kestää on elämänmittainen projekti, jossa taiteilijat dokumentoivat arkeaan hääasuissaan. Työskentely on jatkuvaa ja kietoutuu taiteilijoiden arkeen, kodin remontista pihatöihin. Vuonna 2013 alkunsa saanut kokonaisuus on täydentynyt vuosittain. Teoksissa tutkitaan aikaa, ihmisyyttä ja ihmissuhdetta. Keskeisenä osana ovat valokuvat, joissa taiteilijat katsovat vakavina kameraan hääasut yllään. Vuosien varrella työskentely on ottanut myös videoinstallaation, -performanssin ja veistosten muotoja. Kaiken se kestää –kokonaisuuden ohelle on syntynyt myös toisia, täydentäviä teossarjoja, joissa keskiössä on rakkauteen ja sen säilymiseen liittyvät kysymykset.

Juhlanäyttelyssä nähdään kymmenen vuoden ajalta valikoitu kokonaisuus, joka saa rinnalleen uusia, tätä näyttelyä varten tehtyjä teoksia. Näyttely lähestyy näyttelytila Vinttiä sen kirkkomaisten piirteiden, korkean harjakaton ja pyöreän ruusuikkunan, kautta. Uusi Tinahäät videoteos onkin saanut inspiraationsa tilasta. Teoksessa taiteilijat seisovat kuin alttarilla ja toivottavat näyttelykävijät tervetulleeksi juhliinsa, jotka eivät pääty koskaan. Videon kesto kuvastaa kulunutta vuosikymmentä. Aikaa, ja remontteja, nähneet hääasut puolestaan konkretisoivat ajan kulumista.

Näyttelyssä vuoropuhelua käyvät muutoksen ja pysyvyyden sekä arjen ja juhlan teemat. Hääasujen ja pönöttävän, potrettiperinteestä lainaavan vakavuuden tuominen arkisiin tilanteisiin yllättää humoristisella tavalla. Pitkäkestoinen taideprojekti viitoittaa tarkastelemaan avioliitto- ja hääinstituutioita, parisuhdeteemaa ja niiden muutosta monista näkökulmista, niin yksilöllisellä kuin yhteiskunnallisella tasolla. Mammu ja Pasi Rauhala toteavatkin, että ”maailma muuttuu ja koti sekä parisuhde sen mukana. Taiteemme juhlistaa jokapäiväistä päätöstä ottaa muutokset vastaan yhdessä.”

Onnittelut tinahääparille ja tervetuloa mukaan juhliin!

Näyttely Kaiken se kestää Vintillä, kuvat Mika Rinta.Porkkunen

Mammu ja Pasi Rauhala

Mammu Rauhala on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on koko ikänsä̈ ilmaissut itseään kehon lisäksi myös kuvataiteen keinoin. Mammu työskentelee muun muassa veistosten, maalausten, mediataiteen ja performanssin parissa ja niiden välisillä rajapinnoilla. Taidenaamiot ja niihin liittyvät performanssit ovat hänelle intohimon kohde. Mammu on työskennellyt muun muassa teatteriopettajana, ohjaajana ja soveltavan taiteen parissa koordinaattorina.

Pasi Rauhala on valmistunut maisteriksi Aalto Yliopistosta valokuvataiteen osastolta sekä Kuvataideakatemian tila-aika taiteesta. Pasi on vuorovaikutteisuuteen ja tilallisuuteen erikoistunut mediataiteilija. 15 vuotisen uransa aikana hän on opettanut useissa taidekorkeakouluissa ja ollut mukana kymmenissä taidetuotannoissa taiteilijana, tuottajana tai koordinaattorina. Pasi Rauhalalle taide on päättymätön seikkailu, josta ei koskaan voi tietää mihin se johtaa.

Yhdessä Mammu ja Pasi Rauhala ovat työskennelleet vuodesta 2010. Kaiken se kestää -teoskokonaisuus on heidän tärkein yhteinen projektinsa, jonka parissa he ovat työskennelleet vuodesta 2012. Osia projektista on ollut esillä Paikkari Performance festivaaleilla 2013, Galleria Forum Boxissa 2014, Galleria Lapinlahdessa 2016 ja Riga Art Spacessa Latviassa 2016. Love Never Fails on nähty Galleria Huudossa 2016 ja Pyhäniemen Kartanon kesänäyttelyssä 2018. Hanging In There nähtiin Mäntän kuvataideviikoilla 2019 ja ARS Kärsämäellä 2020.

Lue teosluettelo

Videon kuvaus ja editointi: HALO Creative