4.2.2021 - 29.5.2021

Päivi Rintaniemi: Calix

Halli

6 / 4 €

Seinäjokelaistaiteilija Päivi Rintaniemen yksityisnäyttelyssä ihmetellään maailmaa, kaaosta ympärillämme. Elämämme monimutkaisuus ja asioiden moniselitteisyys toimii tausta-ajatuksena suurikokoisia veistoksia esittelevässä näyttelyssä. Veistosten yksinkertainen, hauras mutta stabiili muoto antaa yleisölle mahdollisuuden keskittyä yksinkertaiseen, fyysiseen pintaan ja pysäytettyyn liikkeeseen.

Rintaniemen teokset ovat keramiikkaveistoksia. Vaatimattomana pidetyllä savella materiaalina on vahva luonne.

“Savi tarjoaa mahdollisuuden meditatiiviseen työskentelyyn ja vuoropuheluun. Ja onhan sillä myös oma mystinen puolensa muistuttaessaan meitä menneistä sukupolvista.” -Päivi Rintaniemi

Rintaniemen käsissä savesta on muovautunut vuosikymmenien saatossa tuhansia esineitä, veistoksia, pintoja ja muotoja. Taiteilijan halu prosessoida maailman omituisuuksia, tragedioita ja iloa saven välityksellä on omalaatuista. Mikroskooppisen pienistä rakeista muodostuva savi on ikiaikainen, historiallinen materiaali. Sitkeä ja plastinen savi taipuu taiteilijan käsissä muotoihin jotka toisinaan uhkaavat jopa painovoimaa.

Päivi Rintaniemi on tehnyt menestyksekkään uran mittavalla taiteellisella työllään. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Taiteilijana Päivi Rintaniemi puhuu teostensa äärellä asioista ja elämän kääntökohdista sanoilla, joihin kuulijan on helppo samaistua. Hänen näyttelynsä ja teoksensa usein kantavatkin nimiä arkisesta todellisuudesta. Tutkijan lailla hän pohtii taiteessaan ihmisyyttä, sitä mitä näemme muissa ja miten voimme välittää toisistamme huomaamalla taiteen kautta asioiden yksinkertaisuuden ja kauneuden.

Näyttely on ensimmäinen yksityisnäyttely Halli-tilassa.

“Hyvin kansainvälisenä alkaneen näyttelyohjelmamme osana paikallisen taiteilijan laaja näyttely merkitsee Taidehallille yhteyttä ja vuorovaikutusta omiin juuriin ja alueeseen, jossa toimimme. Päivi Rintaniemen veistokset dialogissa rouhean, betonisen Hallin kanssa tuntui mieltä kutkuttavalta ja esteettisesti toimivalta yhdistelmältä. Samalla uskomme, että Rintaniemen taide kiinnostaa niin paikallisesti kuin laajempaakin yleisöä.” kertoo Pii Anttila näyttelyvalinnan taustoista.

 

Näyttely on syntynyt taiteilijan ja Seinäjoen taidehallin tiimin vuoropuhelussa. Kuraattori Laura Köönikkä on ollut prosessissa mukana käymällä keskustelua taiteilijan kanssa näyttelyn konseptista. Keskusteluteema tulee jatkumaan näyttelyn avauduttua Kylässä -tilaisuuksilla, joissa taiteilija kutsuu erilaisia, hänelle tärkeitä ihmisiä keskusteluun teostensa äärelle.

Näyttelyn nimi Calix merkitsee maljaa.

Päivi Rintaniemen verkkosivut.

Amforan verkkosivut.