26.8.2020 - 21.11.2020

Per Svensson: Alchemy – The All Seeing Eye

Vintti 3.kerros

Aikuiset 6 € / Opiskelijat, eläkeläiset 4 € / Museokortilla vapaa pääsy

Seinäjoen taidehallin Vintillä nähtävä ruotsalaistaiteilija Per Svenssonin näyttely Alchemy – The All Seeing Eye koostuu laajasta kattauksesta taiteilijan teoksia hänen uransa varrelta. Mukana on arkkitehtonisia tilateoksia, esinekoosteita, ääniteoksia, piirroksia. Näyttelyn nimiteos on pyöreälle taustalle projisoitu video, joka nähdään porraskäytävässä Vintille noustessa. Per Svenssonin työskentely ammentaa rikkaasta vuoropuhelusta luonnonilmiöiden havainnoinnin ja elämän mysteerien pohtimisen välillä. Teokset yhdistelevät vertauskuvia ja kokeiluja, tiedettä ja taikuutta, elämänkipinää ja kuoleman varjoja luomalla tiiviitä yhteyksiä tieteellisen tutkimuksen ja luonnollisten ilmiöiden lyyrisyyden välille eräänlaisten kuriositeettikabinettien tapaan.

Aineellisen ja symboliikan väliset yhteydet Per Svenssonin töissä vihjaavat alkemiaan taiteen ja luovuuden lähtökohtana. Alkemistit pyrkivät tekemään kultaa muista metalleista, ja taiteilijat pyrkivät luomaan tai jäsentämään uudelleen palasia todellisuudesta teknisten, tieteellisten ja maagistenkin työkalujen avulla. Luovaa energiaa hyödyntämällä Per Svensson pyrkii löytämään eräänlaista henkistä kultaa, joka koostuu mitä arkipäiväisemmistä aineksista ja tilanteista. Per Svenssonille: “alkemia tarkoittaa itselle tärkeiden asioiden tekemistä, mielen vapauttamista, oman polun kulkemista, oman kuvan löytämistä ja lyyrisyyden esiintuomista”. Alchemy – The All Seeing Eye esittelee teoksia, jotka kutsuvat vapautumaan ennalta määritellystä.

Näyttelyn on tuottanut tukholmalainen Färgfabriken ja göteborgilainen Röda Sten Konsthall, jotka molemmat ovat Svenssonille merkittäviä taidelaitoksia: entinen ja nykyinen työhuonenaapuri. Näyttely oli esillä näissä paikoissa vuosina 2018 ja 2019. Näyttelyn on kuratoinut tuolloin Röda Stenin kuraattorina toiminut Mariangela Mendez Prencke. Näyttely on ollut esillä myös Luleå konsthallissa, josta se siirtyi Seinäjoelle. Alkuperäisten näyttelypaikkojen ja Seinäjoen taidehallin Kalevan Navetan tilojen linkkinä on vahva yhteys historiaan, joka on merkittävää taiteilijalle.

Per Svensson (s.1965) on ruotsalainen taiteilija ja muusikko, joka työskentelee maalauksen, kuvanveiston, äänitaiteen, performanssin, videon ja arkkitehtuurin parissa. Svensson asuu ja työskentelee Göteborgissa.

Kuva: Annika von Hausswolff
Teoskuva: Per Svensson, Alchemy – The All Seeing Eye @ Seinäjoen taidehalli, kuva: Jenni Latva