19.8.2023 - 18.11.2023

Sigrid Holmwood: Blue Wood, Black Iron

näyttelytila Vintti

4/6 €

Sigrid Holmwood käsittelee taiteellisessa työssään värjäyskasveja ja niiden historioita suhteessa talonpojan hahmoon. Seinäjoen taidehallin kanssa tehtävää näyttelyprojektia varten hän on tutustunut paikalliseen kasvivärjäysperinteeseen ja talonpoikaiskulttuuriin ymmärtääkseen materiaalisia kytköksiä historian ja nykypäivän, ja paikallisen ja globaalin ulottuvuuden välillä.

Näyttelyä varten tekemässään taustatyössä hän kiinnostui sinisestä ja mustasta väristä, jotka liittyvät körttiläisyyden tekstiiliperinteeseen, ja jotka on myöhemmin omaksuttu symboloimaan äärioikeistolaista kansallismielistä liikehdintää. Suomalaiset reseptikirjat körttiläisen liikkeen alkuajoilta sisältävät ohjeita, kuinka tehdä mustaa väriä sinipuusta (Haematoxylum campechianum) – sinisestä puusta, joka on itse asiassa väriltään punaista, ja muuttuu violetiksi alunan kanssa, siniseksi kuparin ja mustaksi rautasulfaatin vihreiden kiteiden kanssa työstettäessä. Ottaen huomioon kuinka nivoutuneet nämä värit ovat suomalaiseen kansallismielisyyteen, on yllättävää katsoa niiden aineellisia kehityskulkuja, jotka johtavat Karibialle ja Keski-Amerikan rannikolle ja linkittyvät merirosvouteen, kolonialismiin ja orjatyöhön. Holmwood tekee näyttelyn käyttämällä sinistä ja mustaa – värejä, jotka kolonialistisen voimankäytön lisäksi kertovat myös tarinoita kansalliset ja rodulliset rajat ylittäneestä solidaarisuudesta.

nainen huivipäässä, päällä hänellä on nenänaamari

Sigrid Holmwood (s. 1978) on ruotsalais-brittiläinen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Malmössä. Taiteellisessa työskentelyssään Holmwood tutkii värjäyskasvien, pigmenttien ja muiden maalauksessa käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kansainvälisesti ja hän on valmistunut maisteriksi pääaineenaan maalaus Royal College of Arts Lontoosta. Holmwood väitteli taiteen tohtoriksi Goldsmiths College, University of London, vuonna 2021.