19.8.2023 - 18.11.2023

Sigrid Holmwood: Sinistä puuta, mustaa rautaa

Näyttelytila Vintti

6/4 €

Sigrid Holmwood käsittelee teoksissaan värjäyskasveja ja niiden historioita. Seinäjoen taidehallin näyttelyä varten Holmwood tutki kasvivärjäysperinteitä ja talonpoikaiskulttuuria Seinäjoella ja lähialueella. Kiertäessään paikallismuseoita, tutkiessaan esillä olevia tekstiilejä ja tutustuessaan aiheeseen, hän kiinnitti huomiota siniseen ja mustaan väriin. Värit nousevat esiin puvuissa ja tekstiileissä erityisesti herännäisyyteen eli körttiläisyyteen liittyen. Myöhemmin niistä tuli symboleita äärioikeistolaisille ja kansallismielisille liikkeille. Mutta mistä sinistä ja mustaa väriä saatiin?

Holmwoodin maalausten ja tekstiiliteosten kuva-aiheet ja jokaista yksityiskohtaa myöten merkityksellinen toteutustapa johdattavat sinisen ja mustan värjäyskasvien –  indigon ja sinipuun –  jäljille. Niiden historiat kuljettavat Intiaan, Karibialle ja Keski-Amerikan rannikoille ja liittyvät merirosvoihin, kolonialismiin ja orjatyövoimaan. Holmwood luo näyttelyn näistä väreistä, jotka ovat siirtomaavallan voimien tuotteita, mutta jotka kertovat myös tarinaa vastarintaliikkeistä ja saattavat ilmaista valtioiden ja kansakuntien rajat ylittävää työväenluokan solidaarisuutta.

Näyttelyprojektia on tukenut Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Sigrid Holmwood (s. 1978) on ruotsalais-brittiläinen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Malmössä. Taiteellisessa työskentelyssään Holmwood tutkii värjäyskasvien, pigmenttien ja muiden maalauksessa käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kansainvälisesti ja hän on valmistunut maisteriksi pääaineenaan maalaus Royal College of Arts Lontoosta. Holmwood väitteli taiteen tohtoriksi Goldsmiths College, University of London, vuonna 2021.