3.3.2022 - 8.5.2022

Tamara Piilola: Puu on ihme

Vintti

6/4 €

Vintillä nähtävää yksityisnäyttelyään varten taidemaalari Tamara Piilola on maalannut puiksi kutsuttuja eläviä olentoja ja niiden elinpiirejä. Suurikokoiset öljymaalaukset tarjoavat upottavia hetkiä värien, syvyyksien ja muotojen maailmaan. Piilolan maalausten aihe on klassinen ja näennäisesti hyvin yksinkertainen ja selkeä. Näyttelyn yhteydessä taiteilija pohtii sitä, että maalauksella on kyky näyttää asioita eri näkökulmasta kuin mihin on totuttu. Maalauksen avulla voi ilmaista jotain sellaista, jota on vaikea sanallistaa – antaa puulle ääni.

Puu on taloushyödykkeenä pidetty materiaali, joka on ennen hyötykäyttöä saattanut elää useita ihmisikiä ja antanut suojaa tuhansille eliöille ja olioille. Se on tuottanut happea, puhdistanut vettä, suodattanut maaperästä myrkkyjä, stabiloinut kasvupaikkansa mikroilmastoa ja sitonut hiilidioksidia. Puut vaikuttavat kymmeniin tuhansiin ympärillään eläviin lajeihin ja muodostavat niiden kanssa metsän.

”Vaikka en mitenkään voi yltää toistamaan puun tai metsän todellista olemusta, niin voin yrittää kertoa jotain niiden ylväydestä, yllätyksellisyydestä, loputtomista variaatioista ja sopeutuvuudesta.”

Näyttelyn teokset ovat pääosin uusia, tätä näyttelyä varten tehtyjä ja näyttelytilan inspiroimia. Piilolan maalaukset puista ovat häpeilemättömän yleviä. Niissä puut ovat pysäyttäviä entiteettejä, villinä kasvavien koskemattomien metsien puita. Tämä ylevyys sopii Vintin jylhään tunnelmaan luontevasti.

Tamara Piilolan (s. 1977) tuotanto koostuu suurikokoisista luontoaiheisista öljymaalauksista, joissa kasvimaailman runsaus on läsnä väreissä ja muodoissa. Luonnossa esiintyvät vyöryt ovat yksityiskohtiensa takia hänen mielestä loputtoman kiinnostavia katsella. Värien puhtaus ja ilmaisuvoima ovat tärkeä elementti Piilolan työskentelyssä. Sommittelu antaa maalaukselle tukevan rungon, jonka päällä on tilaa irrotella maalauksellisuuden ja esittävyyden kanssa. Helsingissä asuva ja työskentelevä Piilola on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2003 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2010. Pitkät oleskelut Ranskassa ja Saksassa on vaikuttanut hänen työskentelyynsä. Piilola palkittiin Didrichsen Pro Arte –palkinnolla vuonna 2016. Hänen teoksia on merkittävissä kokoelmissa, kuten Jenny ja Antti Wihurin säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Didrichsenin taidemuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Videon kuvaus ja editointi: HALO Creative

Kuvassa teos Muiston pysyvyys, 2020, öljy ja tempera kankaalle.