7.9.2024 - 4.1.2025

Tove Kjellmark: Hevonen, robotti & mittaamaton

Halli

Tove Kjellmarkin yksityisnäyttely Hevonen, robotti & mittaamaton esittelee hybridiveistoksia, videoita ja piirustuksia. Kjellmarkin tutkimuksen kohteita ovat hevonen, olento, johon hänellä on syvä tunneside, sekä itse rakennetut robotit, joiden kanssa hän työskentelee. Hevosilla ja ihmisillä on pitkä yhteinen historia, jossa hevonen toimi pitkään miltei robotin roolissa, ihmisen ohjaamana. Vaikka sittemmin koneet ja robotit ovat korvanneet hevosen ihmisen työvälineenä, hevosen on edelleen toimittava ihmisen tahdon mukaan ansaitakseen oikeutensa olemassaoloon. Kjellmark näyttää teoksillaan, miten suhteemme eläimiin ja koneisiin paljastaa jotain merkittävää ihmiskeskeisestä, antroposentrisestä, maailmankuvasta.

Näyttely on ollut esillä alun perin tehtaaksi rakennetussa Färgfabrikenissa Tukholmassa vuonna 2022. Seinäjoelle näyttely sovitetaan toiseen rouheaan ja betonipintaiseen tilaan, Halliin. Karu teollisuusarkkitehtuuria ja rakennuksen historiaa huokuva miljöö luo taustan herkille, yksityiskohtaisille teoksille.

betonipintaisessa näyttelypintaisessa näyttelytilassa seisoo esittävän näköinen höyhenillä päällystetty veistos, joka esittää hevosenvarsaa. Sen takana roikkuu katosta veistos, joka esittää osaa hevosen torsosta.

Kuva: Johan Österholm

Näyttelyn teokset on toteutettu hyödyntämällä erilaisia tieteellisiä mittaustekniikoita, kuten liikkeenkaappausta, 3D-skannausta ja lämpökuvantamista. Taiteilija tutkii niiden avulla hienovaraisia prosesseja ihmisten, eläinten ja robottien liikemalleissa ja pyrkii saavuttamaan mittaamattoman – sen, mitä ihmisen luomat mittausvälineet ja mitta-asteikot eivät voi havaita. Teoksissa taiteilijan työskentely ja hänen rakentamansa robotit yhdistyvät liikkeen kautta hybridiveistoksiksi, joissa kohtaavat uusi digitaalinen teknologia ja perinteiset kuvanveiston materiaalit, kuten pronssi ja marmori.

Teokset tutkivat sitä mikä on mittaamatonta, kyseenalaistavat ajatusmalleja ja pohtivat ruumiillisten rajojen murtumista, kuten elämän ja kuoleman välistä liikettä. Hevosen hengen sirpaleita, liikkeen jälkiä, jotka ovat jähmettyneet ja muotoutuneet fyysisiksi kaiuiksi. Tuntemuksia hitaasti rapautuvasta muistosta tai elämästä, joka ensin syntyy ja sitten häviää muuttuen joksikin uudeksi.

Tove Kjellmark

Tove Kjellmark (s. 1977) on Tukholmassa asuva kuvanveistäjä. Hän on opiskellut Ranskassa École des Beaux-Arts’ssa ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa. Hänen taiteellinen työskentelynsä lainaa muotoja ja rakenteita monimutkaisesta tosimaailmasta. Hän tarkastelee parhaillaan digitaalisen ja orgaanisen välisten muutosten häiriöitä; aukkoja kokemuksessa, kun siirrytään maailmasta toiseen. Kjellmarkin teokset esittävät kriittisiä kysymyksiä ihmisen ja ei-ihmisen roolista posthumaanissa ajassa, jossa tiede ja teknologia ovat siirtyneet ihmisyyden edelle.