2.9.2022 - 8.9.2022

Ukrainalaisen taiteilijan pop up -näyttely Itikassa

pedatila Itikka

maksuton

“Once upon a time when there was no moon, there was no death.”

Avajaiset pe 2.9. klo 16-19. Näyttely avoinna 2-8.9.2022 la klo 11-15 ja ma-to klo 11-19.

Seinäjoen taidehalli on kutsunut osana Taidehalli välittää -oheisohjelmakonseptia ukranalaisen taiteilija Oleksandra Viazinkon pitämään näyttelyn pedatila Itikassa. Viikon kestävässä näyttelyssä on esillä Viazinkon kollaasikuvasarja Visible Radiation.

”Visible Radiation -kollaasikuvasarjassa käytin valokuvia perheeni arkistoista, valokuviani kuusta, Galileo Galilein ja Leonardo da Vincin piirroksia Kuusta sekä valokuvaa nimeltä ”Earthrise”, joka on otettu Apollo 8:lla. Näkyvä säteily tarkoittaa valoa ja sähkömagneettisia aaltoja, jota silmämme pystyvät havaitsemaan. Mutta näen sen myös metaforana valosta, jota sukulaisemme säteilevät riippumatta siitä, kuinka kaukana he ovat meistä. Kuu on loputtoman elämän, uudestisyntymisen symboli, siitä tulee nuori ja vanha, aivan kuten meistä ihmisistäkin. Kuun avulla ihmiset ovat mitanneet aikaa. Ihmiset ovat myös uskoneet, että kuussa olisi kaupunkeja ja kyliä. Visible Radiation on tarina juuristamme ja muististamme, esivanhemmistamme ja syvästä yhteydestämme heihin.”

Oleksandra Viazinko on vuonna 1991 Vinnytsiassa, Ukrainassa, syntynyt taiteilija, joka työskenteli kesän 2022 ajan Nelimarkka-museon residenssitaiteilijana Pentti Moision kulttuuriperinnerahaston tukemana. Viazinko opiskeli kirjallisuutta Kiova-Mohyla Yliopistossa ja on toiminut editorina Pechersk:in Akateemisessa teatterissa Kiovassa.