17.3.2021

Vesa-Pekka Rannikon ympäristötaideteos Björkenheimin sillalle

Törnävän ruukinkartanon ja vanhan sairaala-alueen lähituntumaan Björkenheimintien joenylityspaikkaan tulee julkista taidetta prosenttiperiaatteen mukaisesti, kun noin prosentti uuden sillan rakennuskustannuksista ohjataan taiteen toteuttamiseen. Taideteoksen suunnittelee ja toteuttaa taiteilija Vesa-Pekka Rannikko.

Viime syksynä järjestettiin asukaskysely, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten muistoja, toiveita ja kokemuksia Björkenheimintien joenylityspaikasta ja sen lähiympäristöstä. Taideteoksen suunnittelun lähtökohtana olivat luontoarvot, asukkaiden luontosuhde ja turvallinen joen ylitys. Törnävän sairaalan historia on vaikuttanut teoksen mielikuvitukselliseen ulottuvuuteen.

Rannikon suunnittelema kokonaisuus on valoa käyttävä ympäristötaideteos, joka kytketään osaksi siltojen muuta valaistusta. Teos koostuu kolmesta pöllöä esittävästä valoveistoksesta, jotka valaisevat vanhaa Björkenheimin siltaa ja sen ympäristöä. Taideteoksen toteutus etenee uuden sillan rakentamisen sallimassa aikataulussa. Teos valmistuu vuoden 2022 aikana.

Seinäjoella on havaittu kaikki Suomessa pesivät pöllölajit, mutta Rannikon pöllöt edustavat kuvitteellisia lajeja toisista todellisuuksista tai tarinoista. Teos yhdistää fantasiaa, biologiaa sekä kulttuurihistoriaa, ja nostaa esiin luonnon, tarinoiden ja ihmisen välisen yhteyden. Taideteoksen pöllöt varjelevat katseellaan sillalla kulkevia – luonto suojelee ihmistä.

 

Havainnekuva: Vesa-Pekka Rannikko