12.11.2020 - 14.11.2020

Videotaidetta marraskuun pimeyteen

Taidehalli

Seinäjoen taidehalli tuottaa näytöksen suomalaisesta videotaiteesta Pikkuprovinssi & ValotON tapahtumaanVideonäytöksessä on kaksi teosta, jotka esitetään Kalevan Navetan Hugo-salissa. Taidehallin Millaista on olla eläin? näyttely näyttelytila Hallissa kurkistaa eläinten kokemusmaailmaan taiteellisen ajattelun avulla. Eläinteema jatkuu  videotaidenäytöksissä. Videot on valinnut taidetuottaja Pii AnttilaEsitettävät videot on valittu Av-arkin kokoelmista.  

Minna Suoniemi (s.1972) Punahilkka ja susi (2012) on lyhyt videoteos, jossa mustiin pukeutunut pikkutyttö seisoo metsänrajassa ja murisee. Hidastus tekee äänestä eläimen murinaa. Tytössä kohtaavat punahilkka ja susi. Suoniemi on voittanut teoksella Suomen taideyhdistyksen Palokärki–palkinnon. Minna Suoniemi on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan ja installaation keinoin. Häntä kiinnostavat häiriö, virhe ja toisin tekeminen normia purkavina mahdollisuuksina, joiden kautta eri tavoin luonnollistuneet rakenteet ja mallit voivat tulla näkyviin. Hän on käsitellyt teoksissaan naiskuvaa, valtasuhteita, perhettä ja äitiyttä tiivistäen teemansa visuaalisesti minimalistiseen, mutta sisällöltään monikerroksiseen ilmaisuunSuoniemi on valtion audiovisuaalisen taidetoimikunnan jäsen ja toimii lehtorina Aaltoyliopiston taiteen laitoksella. 

Rainio & Roberts (s.1974 ja s. 1970) To Teach a Bird to Fly (2020) on lyhytelokuva, jossa kertoja tulevaisuudesta muistelee, miten hänen isoäitinsä vietti viisi vuotta nuoruudestaan kasvattiäitinä kriittisesti uhanalaisille linnuille. Vähitellen hänen merkityksensä osana hyvin erilaisen tulevaisuuden muodostumista paljastuu, ja antaa samalla meille syyn toivoon – ja toimintaan – nykyisyydessä. Lyhytelokuva on tekstitetty suomeksi ja videon ääniraita on englanniksi. Minna Rainio ja Mark Roberts toteuttavat lyhytelokuvia ja liikkuvan kuvan installaatioita, jotka yhdistävät dokumentaarisia ja fiktiivisiä lähestymistapoja. Rainion ja Robertsin teokset ja elokuvat ovat olleet esillä laajasti näyttelyissä Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa ja heidän lyhytelokuviaan on esitetty useiden kansainvälisten elokuvafestivaalien kilpasarjoissa.  

 

Näytösajat Hugo-salissa 

Torstai 12.11.2020 klo 16-19 

To Teach a Bird to Fly, 6 näytöstä: 16.00, 16.30, 17.00, 17,30, 18.00 ja 18.30 (kesto: 24:20) 

Punahilkka ja susi videoteosta esitetään jokaisen lyhytelokuvanäytöksen väliajoilla. 

Perjantai 13.11. klo 18-20 

To Teach a Bird to Fly, 4 näytöstä: 18.00, 18.30, 19.30 ja 19.30 (kesto: 24:20) 

Punahilkka ja susi videoteosta esitetään jokaisen lyhytelokuvanäytöksen väliajoilla. 

 Pikkuprovinssin ja ValotON-tapahtuman koko ohjelman näet tapahtuman nettisivuilla.

Kuva: Elina Teitti