2.3.2022 - 8.5.2022

Vintin uusi näyttely on ylistys puille

näyttelytila Vintti

Seinäjoen taidehallin Vintillä avautuvaa yksityisnäyttelyään varten taidemaalari Tamara Piilola on maalannut puiksi kutsuttuja eläviä olentoja ja niiden elinpiirejä. Suurikokoiset öljymaalaukset tarjoavat upottavia hetkiä värien, syvyyksien ja muotojen maailmaan. Piilolan maalausten aihe on klassinen ja näennäisesti hyvin yksinkertainen ja selkeä. Näyttelyn yhteydessä taiteilija pohtii sitä, että maalauksella on kyky näyttää asioita eri näkökulmasta kuin mihin on totuttu. Maalauksen avulla voi ilmaista jotain sellaista, jota on vaikea sanallistaa – antaa puulle ääni.

Näyttelyn teokset ovat pääosin uusia, tätä näyttelyä varten tehtyjä ja näyttelytilan inspiroimia. Piilolan maalaukset puista ovat häpeilemättömän yleviä. Niissä puut ovat pysäyttäviä entiteettejä, villinä kasvavien koskemattomien metsien puita. Tämä ylevyys sopii Vintin jylhään tunnelmaan luontevasti. ”Vaikka en mitenkään voi yltää toistamaan puun tai metsän todellista olemusta, niin voin yrittää kertoa jotain niiden ylväydestä, yllätyksellisyydestä, loputtomista variaatioista ja sopeutuvuudesta.” –Tamara Piilola

Tamara Piilolan (s. 1977) tuotanto koostuu suurikokoisista luontoaiheisista öljymaalauksista, joissa kasvimaailman runsaus on läsnä väreissä ja muodoissa. Luonnossa esiintyvät vyöryt ovat yksityiskohtiensa takia hänen mielestä loputtoman kiinnostavia katsella. Värien puhtaus ja ilmaisuvoima ovat tärkeä elementti Piilolan työskentelyssä. Sommittelu antaa maalaukselle tukevan rungon, jonka päällä on tilaa irrotella maalauksellisuuden ja esittävyyden kanssa. Helsingissä asuva ja työskentelevä Piilola on valmistunut Turun taideakatemiasta 2003 ja Kuvataideakatemiasta 2008. Pitkät oleskelut Ranskassa ja Saksassa on vaikuttanut hänen työskentelyynsä. Hänet palkittiin Didrichsen Pro Arte –palkinnolla 2016. Hänen teoksia on merkittävissä kokoelmissa, kuten Jenny ja Antti Wihurin säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Didrichsenin taidemuseon ja HAM Helsingin taidemuseon.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja tapaamaan taiteilijaa! Avajaiset klo 17-19 keskiviikkona 2.3.2022 Seinäjoen taidehallilla. Avajaisten aikaan on vapaa pääsy myös Poikkipolkuja ekologiaan -näyttelyyn Hallissa.

Lisätietoa avajaisista