16.6.2021 - 4.9.2021

Anne Katrine Senstad: Radical Light – Elements VI

Halli

6 / 4 €

Radical Light on immersiivinen tilallinen valo-, ja ääni-installaatio, joka tutkii tilan havaitsemisen käsitteitä ja valoa, väriä ja ääntä kognitiivisen järjestelmämme kautta. Kokemukselliseen installaatioon liittyy arvostetun säveltäjän JG Thirlwellin ympäröivä ääretön äänisävellys. Radical Light nähdään ensi kertaa Suomessa.

”Neonin konsepti koetaan aineena ja eetterinä, koska lasiputkien sisältämät jalokaasut lähettävät sähköisiä sykkeitä ja aaltomuotoja esteettisen kokemuksen kautta. Arkipäiväisessä elämässä meihin kohdistuu kaikenlaisia teknisiä laitteita ja digitaalisia esityksiä, vaikka itse koen, että ihmiskehon, silmien ja mielen kannalta olisi paljon luonnollisempaa kokea valon ja värien aistimuksia taiteenmuotona neonin kautta. Me ihmisinä koemme alkeellista ja vaistomaista vetoa neoniin.”

Anne Katrine Senstad on norjalainen kuvataiteilija. Senstadin taiteellinen tuotanto liikkuu installaatioiden, valokuvan, videon, neonvaloveistosten, immersiivisyyden ja paikkasidonnaisen taiteen alueilla. Hän on erityisen kiinnostunut havainnosta ilmiönä ja valon, äänen ja värin suhteesta ihmisen kognitiiviseen järjestelmään. Tekstipohjaisissa teoksissaan hän sivuaa dialektiikkaa, kirjallisuutta, kieltä ja filosofiaa.

Hänen teoksiaan on ollut esillä Centre Pompidoussa Pariisissa, Haus Der Kultur Der Weltissä Berliinissä, Beirutin taidekeskuksessa sekä useissa muissa taidemuseoissa ja näyttelytiloissa ympäri maailman. Hänen teoksiaan on useissa kaupallisissa, yksityisissä ja museokokoelmissa.

Näyttely järjestetään tallinnalaisen Kai Kunstikeskuksen kanssa. Näyttelyn toteutumisen on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskus.

 

Taidehistorioitsija Andreas Gurkin essee näyttelystä on luettavissa näyttelyluettelosta. Teosluettelo_radical_light_FIN.pdf

 

Kuvassa: Anne Katrine Senstad kuvattuna Elements VI -teoksessa Seinäjoen taidehallissa. Kuva: HALO Creative / Samuli Kuusisto