AARG 2020

Taiteellinen toiminta maaseutua kehittämässä

Ohjelma 2020

AARG 2020 oli keskustelualusta ja tapaamispaikka taideinstituutioille ja kuraattoreille, joiden työskentelyn keskiössä on maaseutu. Seinäjoen taidehallin ohjelmalinjaukset kumpuavat maaseudusta ja urban-rural –rajapinnasta nousevista kysymyksistä ja ilmiöistä. Taidehalli toteutti vuosina 2017-2019 Mullistaja–maaseututaidemallihankkeen, jossa monia yhteistyömalleja lanseerattiin ja sittemmin niitä on kehitetty eteenpäin Taidehallin näyttely- ja oheisohjelmassa. AARG jatkaa Mullistajassa alkanutta kehittämistyötä. AARG vastaa tarpeeseen keskustella työskentelymetodeista sekä vertaisoppia yhteistyökuvioista, joissa maaseutu toimii nykytaiteen alustana. Ensimmäinen AARG-kokoontuminen järjestettiin livelähetyksen muodossa 10.12.2020. Livelähetyksen ohjelman voit lukea tästä. Yhteistyötahot: Taiteen asiantuntija, läänintaiteilija Aura Seikkula, Taiteen edistämiskeskus,ohjelmapäällikkö Jussi Koitela, Frame Contemporary Arts Finland, toiminnanjohtaja Bodil Johanne, Monrad Viborg Kunsthal ja toiminnanjohtaja Mariangela Mendez-Prencke, Havre Magasinet, kuraattorit Kaspar Wimberley ja Susanne Kudielka, Morning Boat, kuraattori Michele Horrigan, Askeaton Contemporary Arts, Taideyliopiston professorilta Daniel Peltz, Rejmyre Art Lab sekä kuraattorit Taru Elfving, taiteilija Matthew Cowan ja Yvonne Billimore . Tapahtumaa tuki Frame Contemporary Art.

 

online group meeting with lot of heads on the screen photo

Ohjelma

PRESENTAAATIOT & PUHEET

Taidehallin tervehdys,
ts. näyttelykoordinaattori Elina Teitti
Taiteilijahaastattelu: taiteilija Matthew Cowan kertoo työskentelystään ja näyttelykonseptistaan
Wildness Makes This World. Haastattelija Taru Elfving.

Matthew Cowanin Wildness Makes This World, jossa on tutkittu villeyttä olemisen tapana yhdessä paikallisten ihmisten kanssa. Kuraattori
Taru Elfving keskustelee Cowanin kanssa näyttelystä, jonka Seinäjoen taidehalli on kuratoinut ja tuottanut. Taru Elfving on kuraattori, tutkija ja kirjoittaja, joka on keskittynyt erityisesti monialaisiin kohtaamisiin sekä taiteellisiin interventioihin, jotka osallistuvat kriittiseen keskusteluun ekologiasta.

man speaking behind the desk, woman picture on a screen

Taidetuottaja Pii Anttila:
Seinäjoen taidehalli kehittämässä maaseutua taidelähtöisillä projekteilla

Seinäjoen taidehallin taidetuottaja Pii Anttila kertoo taidehallin uusista ohjelmalinjauksista, jossa viitekehyksenä toimii maaseudusta kumpuavat asiat, kysymykset ja ilmiöt.

Taideyliopiston professori Daniel Peltz:
Rural Contextual Practice at Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies

AARG kokoontumisessa kuullaan puheenvuoroja Taideyliopiston professorilta Daniel Peltziltä, joka toimii myös Rejmyre Art Labin taiteellisena johtajana Ruotsissa. Rejmyre Art Lab toteuttaa paikkasidonnaista taiteellista tutkimusta Rejmyren alueella Ruotsissa.

man speaking online

Case Study, kuraattori Yvonne Billimore: Re-centring rurality: a site for collective
learning and exchange.

Kuraattori Yvonne Billimore on työskennellyt aiemmin Scottish Sculture Workshopissa Skotlannissa. Nykyisin hän työskentelee Frame Contemporary Art Finland:issa kuraattorina.

screen shot

 Videotervehdykset
 Videotervehdys, Kaspar Wimberley & Susanne Kudielka, Morning Boat, Jersey, UK

Kaspar Wimberley ja Susanne Kudielka kertovat vuorostaan omasta toiminnastaan Jerseyn saarella (UK). Morning Boat toimii Art House Jerseyn alaisuudessa erillisenä julkisen taiteen residenssiohjelmana. He tuottavat saarelle erilaisia tapahtumia, taidetta ja tilaisuuksia, jotka liittyvät saaren ekonomiaan, joka koostuu maataloudesta, turismista ja rahoitusalasta. Ohjelma pohtii kriittisesti, mutta rakentavasti saaren ekonomiaa ottaen huomioon saaren ekologian, omavaraisuuden ja paikallisen kulttuurin. Kansainväliset residenssiproduktiot tapahtuvat yhdessä eri saaren toimijoiden kanssa.

woman and man looking to the camera
 Videotervehdys, Bodil Johanne Monrad, Viborg Kunsthal, Tanska

Näyttelypäällikkö Bodil Johanne Monrad esittelee giving Viborg Kunsthallia, Taskassa.

Videotervehdys, Michele Horrigan, Askeaton Contemporary Arts, Irlanti

Toimintamallejaan esittelee mm. Askeaton Contemporary Arts:n kuraattori Michele Horrigan, Irlannista. Askeaton Arts toimii taideorganisaationa, joka toteuttaa julkisia taideprojekteja Askeaton kunnassa.

 Videotervehdys, Mariangela Mendez-Prencke, Havre Magasinet, Sweden

Toiminnanjohtaja Mariangela Mendez Prencke kertoo Havre Magasinet taidehallin toiminnasta Bodenissa Ruotsissa.

woman giving a presentation

PANEELIKESKUSTELU

Contemporary Rural Agencies, moderaattori Aura Seikkula
Osallistujat Taru Elfving, Pii Anttila, Daniel Peltz, Yvonne Billimore, Jussi Koitela, Kaspar Wimberley ja Susanne Kudielka

Ohjelma.

 

Yhteistyössä ja tukijat: Art Promotion Centre Finland, Frame Contemporary Arts Finland, Viborg Kunsthal ja Havre Magasinet.