21.1.2023 - 27.5.2023

Derby

Halli

4/6 €

Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat Derbyssä!

Mitä annettavaa taiteella ja urheilulla on toisilleen? Derby-näyttelyn kuusi taiteilijaa inspiroituvat urheilukulttuurista, tutkivat Seinäjoen urheiluilmiöitä ja tekevät yhteistyötä urheiluväen kanssa. Syntyy näyttely, joka tutkii taiteen ja urheilun risteyskohtia, ja sitä millaisia yhteyksiä nykytaide voi luoda erilaisten ihmisten, yhteisöjen ja alojen kesken.

Näyttelyn taiteilijat ovat työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara sekä Maria Stereo. Seinäjoen taidehalli on ehdottanut jokaiselle taiteilijalle uuden teoksen lähtökohdaksi vuoropuhelua paikallisen urheiluseuran, -joukkueen tai liikuntayhdistyksen kanssa.

Mukana ovat: Lakeuden WallRiver SK8boarding, Seinäjoen Jalkapallokerho, Seinäjoen Maila-Jussit, Seinäjoen Taitoluistelijat sekä Rasti-Jussit. Taiteilijoiden lähestymistavat ovat yhteisöllisiä, havainnoivia, käsitteellisiä ja esteettisiä. Näyttelyssä ne ottavat maalausten, videoiden, valokuvien, veistosten ja installaatioiden muodon. Myös näyttelykokemukseen haetaan derbyhenkeä lainaamalla visuaaliseen ilmeeseen ja näyttelyarkkitehtuuriin urheilumaailmasta.

Derby on urheilussa käytetty termi, jolla useimmin tarkoitetaan paikallisottelua ja perinteikkäiden vastustajajoukkueiden kohtaamista. Derby-näyttelyssä selviää ovatko taide ja urheilu vastustajajoukkueet vai pelataanko lopulta samaan maaliin?

Avajaiset pe 20.1.2023 klo 17-19, tervetuloa!

Krister Gråhn & Hannamari Matikainen

nainen ja mies selfie

Yhdessä Seinäjoen Maila-Jussien C-tyttöjen kanssa teoksen toteuttava työpari Gråhn ja Matikainen lähtivät matkaan ummikkoina, vailla kokemusta pesäpallosta. Yhteisötaiteena toteutettu tila- ja ääniteos kertoo pesäpallosta lajina nuorten näkökulmasta ja pohtii voisiko taiteessakin olla kyse joukkuelajista.

Krister Gråhn (s. 1979) on Mäntässä asuva kuvanveistäjä, joka on viimevuosina keskittynyt pääasiassa yhteisteosten toteuttamiseen eri työparien kanssa. Hän käsittelee taidetta ihmiselle luontaisena kommunikaatiokeinona omien henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Gråhn on valmistunut kuvataiteen
maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja opiskelee tällä hetkellä kuratointia Praxis-maisteriohjelmassa.

Hannamari Matikainen (s. 1976) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän käyttää välineinä pääasiassa grafiikan eri tekniikoita ja maalausta. Teoksissaan hän käsittelee pääasiassa inhimillisyyden ja empatian teemoja. Matikainen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Gråhn ja Matikainen ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2008 lähtien ja  he ovat kehittäneet mm. uuden grafiikan tekniikan, silikonivedostuksen, joka  yhdistää kuvanveiston valutekniikoita syväpainografiikan menetelmiin.

 

 

Anne Lehtelä

kuva Studio Torkkeli

Omaan juoksuharrastukseensa pohjautuvia teoksia aiemmin tehnyt Anne Lehtelä tutustui seinäjokelaisiin suunnistajiin. Metsän moninaisen luonteen kokeminen kehollisella tavalla yhdistää taiteilijaa ja Rasti-Jussien suunnistajia. Näyttelyssä tätä havaintoa tutkitaan monia aisteja herättelevässä tilateoksessa.

Anne Lehtelä (s. 1986) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisia teemoja käsitetaiteen muodossa installaatioina ja yhdistäen kehollista ja digitaalista työskentelyä. Pysyvänä teemana on yksilön suhde ympäröivään ja vapauden käsite. Lehtelä on koulutukseltaan taiteen maisteri ja työskentelee tällä hetkellä myös läänintaiteilijana.

 

Teemu Mäki

miehen potretti kuva, hymyilevä katse

kuva Marek Saboga

Teemu Mäki tekee Derby-näyttelyyn dokumenttielokuvan ja muotokuvan Seinäjoen Taitoluistelijoiden RiverBulls-joukkueesta. Teoksissa kuvataan miesten muodostelmaluistelujoukkuetta ainutlaatuisena ilmiönä ja pohditaan miehenä olemisen tapoja tässä maailmassa.

RiverBulls-joukkue esittää dokumentilla nähtävän luisteluohjelman elementtejä sisältävän kisaohjelman la 21.1.2023 Seinäjoki Synchro 2023 -kilpailutapahtumassa Seinäjoki Energia Areenalla.

Teemu Mäki (s. 1967) on kirjailija, kuvataiteilija, teatteri- ja elokuvaohjaaja sekä tutkija.  Kuvataiteen tohtorin väitöskirjassaan hän pohti taiteen, filosofian ja politiikan yhteyksiä, ja esseekirjassaan Taiteen tehtävä hän käsitteli taiteen tehtävää ja antia sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Viime vuosina hän on työskentelyssään käsitellyt mm. sukupuolen moninaisuuden, vallan ja vaurauden keskittymisen sekä ihmisen aiheuttaman joukkosukupuuton teemoja. Tällä hetkellä Mäki toimii Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana.

 

Alina Sinivaara

Kuva Sonja Suominen

Alina Sinivaara tutustui jalkapalloseura SJK:n tiloihin ja seurasi edustusjoukkueen harjoituksia ja kotipeliä. Liikkeen, rytmin ja vauhdin vaihtelut yhdistävät taiteilijan työskentelyä ja joukkuelajin dynamiikkaa. Näyttelyyn tulevissa maalauksissa taiteilija ikään kuin käyttää pelaajia pelinappuloinaan, kun jalkapallomaailman värilliset, tilalliset ja tarinalliset tapahtumat siirtyvät maalauksiin. Päädytäänkö lopulta hurraavaksi kasaksi?

Helsinkiläinen taidemaalari Alina Sinivaara (s. 1978) on maalannut urheiluaihetta jo pitkään. Hän ei ole kiinnostunut urheilulajien kuvittamisesta, mutta pelikenttien elementit, kuten verkot, aidat, pallot, maalit ja stadionit, liukuvat usein mukaan maalauksiin. Sinivaara on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu).

 

Maria Stereo

Maria Stereo pääsi tutustumaan seinäjokelaiseen rullalautailukulttuuriin Lakeuden WallRiver SK8boarding ry:n aktiivien opastuksella. Näyttelyyn tuleva veistos on kuin ylityslaulu tai alttari rullalautailijoille. Taiteilijan omista esteettisistä lähtökohdista se luo uuden tulkinnan tyypilliseen skeittikuvastoon nähden.

Maria Stereo (s. 1979) asuu ja työskentelee Kangasalla. Hänet tunnetaan runsaan koristeellista visuaalisuutta ja oivaltavasti kierrätysmateriaaleja hyödyntävänä kuvataiteilijana. Stereon maailma on rokokoon, kitschin ja surrealismin täyteinen. Teokset liittyvät vahvasti taiteilijan omaan lapsuuteen, 80-luvun tyttöyteen ja ajankuvaan. Stereo on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.