4.11.2022

Glow Up -performanssiklubi w/ MALLA

Hugo-sali, Kalevan Navetta

tiketti.fi

4.11. klo 19-23, Hugo-sali, Kalevan Navetta

Liput: 17,50 €, ovelta 19 €. Lippuja myy tiketti.fi

Tule kokemaan uusia merkityksiä Glow up –tapahtumaan! Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävällä performanssiklubilla hehkutaan, hoivataan ja pidetään huolta itsestämme ja toisistamme. Tapahtuma sisältää performansseja Tiia Kasuriselta, Eero Yli-Vakkurilta & Co ja Vishnu Vardhani Rajan’lta. Illan päättää tyylikkään viileä artisti Malla. Solina Recordsille kiinnitetty artisti, näyttelijä Malla Malmivaara julkaisee taiteilijanimellä Malla koukuttavaa ja taitavasti tehtyä discon, housen ja elektropopin sekoitusta.

Malla, kuva J. Särkilahti

Ohjelma aikataulu: Performanssit klo 19-21. Ensimmäisenä esiintyy Tiia Kasurinen, sitten Eero Yli-Vakkuri & Co ja viimeisenä Vishnu Vardhani Rajan. Mallan keikka alkaa noin klo 21.15.

Performanssiklubi pureutuu glow up -ilmiöön, jossa on tarkoitus ehostaa olemuksensa nopeasti, esimerkiksi kotikaranteenin lökärilookista mahdollisimman huolitelluksi ja ”hyvän näköiseksi”. Glow upiin kuuluu itsensä hemmottelua ja huolen pitämistä, mutta päämäärä on ensisijaisesti ulkoinen muodonmuutos. Onko ilmiö ongelmallinen? Pystyvätkö vain kauniina pidetyt ihmiset tekemään glow upin? Vai onko kyseessä itsensä hemmottelun muoto, jossa on tarkoitus nauttia päivitetystä ulkonäöstään?

Tiia Kasurinen, kuva. Teea Kasurinen

Tiia Kasurinen tutkii töissään mm. identiteetin, feminiinisyyden, katseen ja pop-kulttuurin teemoja, usein maskeerauksen ja visuaalisen muodonmuutoksen kautta. Youtube-tutorialit ja somaattinen liike kulkevat hänen töissään rinnakkain, luoden tunnistettavan estetiikan. ”Maskeeraus ja visuaalinen muuntautuminen ovat minulle tärkeä osa jokaista taiteellista prosessiani: ne ovat epäsuoria tapoja tutkia asemaani yhteiskunnassa. Muodonmuutokset horjuttavat käsitystä omasta vallastani, sukupuolestani ja ihmisyydestäni.” kertoo Kasurinen, joka on Helsingissä asuva taiteilija ja koreografi.

Eero Yli-Vakkuri, kuva Leena Kela.

Taiteilija Eero Yli-Vakkuri tekee tutkimuksellisia teoksia, joiden avulla hän pyrkii vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin sosiaalisesti ja ekologisesti. Glow Up klubin esitys on valmisteltu kahdentoista taiteilijan joukolla. Esiintyvään ryhmään kuuluu Tonya Björkbom, Julia Elo, Viola Jalaskoski, Uljas Kaitala, Anna-Maaria Leppänen, Sade Marila, Pinja Minkkinen, Piia Muuriaho, Ignacio Pérez Pérez, Tiia From, Sanna Svartström sekä +1. Taiteilijaryhmän toiminnot muuttavat materian olomuotoja ja uhmaavat painovoimaa.

Vishnu Vardhani Rajan

Ennen Mallan keikkaa esiintyy Vishnu Vardhani Rajan, joka on helsinkiläinen Intiasta kotoisin oleva kehofilosofi ja performanssitaiteilija. Tavutettu identiteetti, monitaiteinen työskentely, yhteyksien rakentaminen taiteen, tieteen, noituuden, historian ja kulttuurien välille määrittelevät hänet. Vishnu tutkii häpeää tanssin, näyttelemisen ja stand-up-komedian kautta. Vamp Master Brown on ensimmäinen intialainen Drag King Helsingissä. Kulttuurien, metodologioiden ja seksuaalisten identiteettien väliset värähtelyt ovat tärkeitä hänen visuaalisessa kielessään. ”Ainoa instrumenttini on kehoni ja uteliaisuus määrittelevä luonteeni. Uskonnot, jumalat, metaforat, myytit, rituaalit ovat yhtä loputtomia maailmassa kuin alati laajeneva ihmismieli.”

Tapahtuman kuratoinnista vastaavat VarikkoGalleria ja studion taiteilijat Aeon Lux ja Alan Bulfin. Kuraattori Aeon Lux avaa ajattelua tapahtuman ympärillä: ”Taustalla on myös oma kiinnostukseni yrittää eritellä rentouttavana pidettyjen paikkojen, toimien ja ajankohtien, kuten lomien, hotellien ja hoitoloiden esanssi. Onko performanssitaiteessa mahdollista luoda hoidettavan ja hoitajan välinen paljas ja luottamuksellinen suhde esiintyjän ja katsojan välille?” Performanssitaide käyttää uudella tavalla arkipäiväisiä esineitä ja eleitä. Se intensifoi niitä ja saa ne muuttumaan runollisiksi. Kun arkisen käytön tarkoitus hajoaa, tilalle syntyy uusia merkityksiä.

Tapahtuman sisään heittäjänä toimii Itikassa aistitila nimeltä Kuudes aisti. Aistitilassa on aisteja ärsyttäviä tehtäviä, mitä pääsee kokeilemaan. Mahdollista on päästä kuuntelemaan rauhoittavaa ASMR-videota ja pohtimaan, miltä tietyt asiat tuntuvat niitä koskiessa. Aistitila on auki Afterwork Art -tapahtuman yhteydessä klo 16–19. Tuotannosta on vastannut SeAMK:in kulttuurituottajaksi opiskeleva Eveliina Ripatti. Tapahtuman tuotannosta vastaa Seinäjoen taidehalli yhteistyössä Selmu ry:n kanssa.

Kuva oikealla: tanssiesitys I’m Not Entirely Here (cypersad) Tiia Kasurinen, kuva Saara Taussi