Jotain Muuta nuorille aikuisille

Projektin tavoitteena on osallistaa nuoria aikuisia keskustelemaan heidän näkemyksistään tarjolla olevista kulttuuri- ja taidepalveluista. Jotain muuta -nimisessä projektissa tarjotaan lisäksi avoimia nuorten aikuisten kulttuuritapaamisia. Projektin tapaamisissa kokeillaan ja ruoditaan erilaisia kulttuurisisältöjä. Toiminnan tavoitteena on kehittää kulttuurisisältöjä paremmin kohderyhmän tarpeisiin ja mieltymyksiin sopiviksi.

Lisätietoja:

Ruusu-Maria Lappalainen, ruusu-maria.lappalainen@seinajoki.fi, 0505054146

Jotain Muuta-ilta: Kulttuuria nuorille aikuisille

Jotain Muuta-illoissa kokeilemme, ruodimme ja keskustelemme alueemme kulttuurisisällöistä.
Mitä haluaisin nähdä ja kokea kulttuurin kentällä? Miten taide ja kulttuuri tavoittaisi minut helpommin? Millainen taide ja kulttuuri ylipäätään koskettaa tai puhuttaa?

Jotain Muuta-illat ovat avoimia ja maksuttomia, mutta eivät hajuttomia tai mauttomia! Tai mistä minä tiedän? Tule testaamaan ja kerro mitä mieltä olet. Jokaisella kerralla tutustumme eri kulttuuritoimijaan ja heidän tarjoamiinsa sisältöihin. Tapahtumat on suunnattu 17-29 – vuotiaille Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven nuorille aikuisille.

Nuorten neuvonantajatiimin hakua jatketaan

Etsimme tiimin täydennykseksi 17-29-vuotiaita nuoria aikuisia Jalasjärveltä sekä Ilmajoelta. Tiimin toiminta-aika on alkanut syyskuussa 2022 ja jatkuu toukokuuhun 2023 saakka. Tiimillä on toimintakauden aikana 6-8 tapaamista, jotka toteutetaan pääasiallisesti lähitapaamisina. Neuvonantajatiimin kokouksista maksetaan palkkio. Hakeneisiin ollaan yhteydessä, kun sopiva (tai useampi sopiva) tiimiläinen on löytynyt.

Hae mukaan tästä!

Syksyn avoimet kulttuuri-illat

14.12. klo 17.00-17.45 Kynttilätyöpaja/ Kalevan Navetta

Kevään avoimet kulttuuri-illat

20.1. klo 17.00-17.45 Derby-taidenäyttelyn avajaiset / Kalevan Navetta

26.1. klo 16.15-17.15 tai 17.30-18.30 Paint and Soda / Kalevan Navetta

1.2. klo 18.00-19.30 The Addams family -teatteriesityksen harjoitukset / Seinäjoen kaupunginteatteri

2.2. klo 17.00-19.00 Paint & Soda -työpaja / Seppälän nuorisotalo Ilmajoki

8.2. klo 17.00-19.00 Paint & Soda -työpaja / Nuorisotalo Wilhola Jalasjärvi

17.2. alkaen klo 21.00 Live on MARS keikka / Rytmikorjaamo

21.2. klo 18.00-20.30 The Addams family -teatteriesitys / Seinäjoen kaupunginteatteri

24.2. klo 17.00-17.45 Trinitas-taidenäyttelyn avajaiset / Kalevan Navetta

 

14.12. klo 17.00-17.45 Kynttilätyöpaja / Kalevan Navetta

Työpajassa valmistetaan kauniita mehiläisvahakynttilöitä pyörittelemällä valmiista levystä haluamasi muotoisia kynttilöitä. Voit myös koristella kynttilän pinnan juuri niin upeaksi kuin sinusta tuntuu. Valmiit kynttilät voit kääriä vaikkapa silkkipaperiin lahjaksi ystävälle. Järjestäjänä toimii Taito Etelä-Pohjanmaa. Iltaan mahtuu 20 osallistujaa.

Ennakkoilmoittautuminen

 

20.1. 2023 klo 17.00-17.45 Derby-taidenäyttelyn avajaiset / Kalevan Navetta näyttelytila Halli

Derby näyttelyssä kohtaavat taide ja urheilu. Näyttely tuo yhteen kuusi taiteilijaa, jotka kaikki ovat inspiroituneet paikallisesta urheilukulttuurista. Taiteilijat saivat uutta teostaan varten lähtökohdaksi paikallisen urheiluseuran, -joukkueen tai liikuntayhdistyksen. Taiteilijoiden lähestymistavat urheiluun ovat erilaisia ja saavat näyttelyssä maalausten, videoiden, valokuvien, veistosten ja installaatioiden muodon. Näyttelyn taiteilijat ovat Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara, Maria Stereo sekä työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen. Avajaisillan sisällöstä vastaavat Seinäjoen taidehalli sekä Kalevan Navetan muut toimijat. Iltaan mahtuvat kaikki halukkaat.

Ennakkoilmoittaudu tästä

Huom! vain 17-29v. nuoret aikuiset ilmoittautuvat avajaisiin

 

26.1. Paint and Soda / Kalevan Navetta

1. Ryhmä klo 16.15-17.15   Ilmoittaudu Ryhmään 1
2. Ryhmä klo 17.30-18.30   Ilmoittaudu Ryhmään 2

Rento hetki taiteen tekemisen parissa. Maalataan rennolla otteella testaillen ja ihmetellen. Työpajaan voi osallistua aloittelija tai jo pidempään maalaamista harrastanut. Soda/tee tarjoilu. Järjestäjänä toimii Seinäjoen taidehalli. Yhteen ryhmään mahtuu 12 osallistujaa.

 

1.2. klo 18.00-19.30 The Addams family -teatteriesityksen avoimet harjoitukset ja teosesittely / Seinäjoen kaupunginteatteri Alvar-sali

Kuinka valmistuu musikaali-komedia? Tilaisuudessa kuulet mielenkiintoisia tekijähaastatteluita ja pääset seuraamaan näytelmän harjoituksia. Iltaan mahtuu 20 osallistujaa. Sisällöstä vastaa Seinäjoen kaupunginteatteri. Voit halutessasi ilmoittautua myös 21.2. pidettävään avoimeen iltaan, jolloin on mahdollisuus nähdä esitys valmiina.

Seinäjoen kaupunginteatterin musikaali-komedia kertoo Addamsien perheestä, jotka sukunsa vuosisataisia perinteitä noudattaen elävät mielestään täysin normaalia elämää: Kuolema ei tässä hellyttävän synkeässä perheessä tarkoita loppua, vaan erinomaisen hyvää lähtökohtaa. Mutta kun Wednesday-tytär rakastuu ja kutsuu poikaystävänsä perheen illalliselle, täytyy koko suvun alkaa esittää toisenlaista normaaliutta – muuten saattaisivat tulevat appivanhemmat säikähtää. Pian kaikki piilottelevat toisiltaan salaisuuksia tai paljastavat niitä liikaakin ja hullunmylly uhkaa suistaa molemmat perheet raiteiltaan. Nuoret olisi saatava kunnialla yhteen tai esi-isät eivät pääse palaamaan hautoihinsa! Selviääkö nuori rakkaus yhdestä illallisesta Addamsien talossa?

Ennakkoilmoittaudu tässä

 

2.2. klo 17.00-19.00 Paint & Soda -työpaja / Seppälän nuorisotalo Ilmajoki

Rento sukellus maalaamisen pariin. Työpajassa maalataan akryyleilla kankaalle ja tekemisen lomassa voi nauttia soda-tarjoilusta. Iltaan mahtuu 20 osallistujaa. Työpajan sisällöstä ja ohjaamisesta vastaa Seinäjoen taidehalli.

Seppälän nuorisotalon osoite: Urheilutie 3, Ilmajoki.

Ennakkoilmoittaudu tästä

 

8.2. klo 17.00-19.00 Paint & Soda -työpaja / Nuorisotalo Wilhola Jalasjärvi

Rento sukellus maalaamisen pariin. Työpajassa maalataan akryyleilla kankaalle ja tekemisen lomassa voi nauttia soda-tarjoilusta. Iltaan mahtuu 20 osallistujaa. Työpajan sisällöstä ja ohjaamisesta vastaa Seinäjoen taidehalli.

Nuorisotalo Wilholan osoite: Knuuttilantie 6, Jalasjärvi.

Ennakkoilmoittaudu tästä

17.2. alkaen klo 21.00 Live on MARS keikkakokonaisuus / Rytmikorjaamo

Live on MARS on musiikin talvifestivaali ja keikkakokonaisuus. Iltaan on kauttamme jaossa 10 paikkaa. Huom! Tapahtuma sallittu alaikäisille. Tapahtuman sisällöstä vastaa Selmu ry.

Illan esiintyjät ovat: klo 21:00 Knife Girlklo, 21:45 Isaac Sene, klo 22:30 pehmoaino ja klo 23:30 Lauri Haav.

Ennakkoilmoittaudu tästä

 

21.2. klo 18.00-20.30 The Addams family -teatteriesitys / Seinäjoen kaupunginteatteri Alvar-sali

Seinäjoen kaupunginteatterin musikaali-komedia. Sukunsa vuosisataisia perinteitä arvostavat Addamsit elävät mielestään täysin normaalia elämää: Kuolema ei tässä hellyttävän synkeässä perheessä tarkoita loppua, vaan erinomaisen hyvää lähtökohtaa. Mutta kun Wednesday-tytär rakastuu ja kutsuu poikaystävänsä perheen illalliselle, täytyy koko suvun alkaa esittää toisenlaista normaaliutta – muuten saattaisivat tulevat appivanhemmat säikähtää.

Pian kaikki piilottelevat toisiltaan salaisuuksia tai paljastavat niitä liikaakin ja hullunmylly uhkaa suistaa molemmat perheet raiteiltaan. Nuoret olisi saatava kunnialla yhteen tai esi-isät eivät pääse palaamaan hautoihinsa! Selviääkö nuori rakkaus yhdestä illallisesta Addamsien talossa? Iltaan on kauttamme jaossa 20 paikkaa. Sisällöstä vastaa Seinäjoen kaupunginteatteri.

Ennakkoilmoittaudu tästä

 

24.2. klo 17.00-17.45 Trinitas-taidenäyttelyn avajaiset / Kalevan Navetta näyttelytila Vintti

Ville Kirjaisen, Aleksi Kolmosen ja Aeon Luxin Trinitas on runsas ja tarinallinen näyttely, joka johdattaa ihmisyyden kysymysten äärelle ja manifestoi yhteyden säilyttämisen merkitystä. Näyttelyssä nähdään veistoksia, valokuvaa ja videota yhdistelevä näyttely asettaa kuvia ja löydöksiä nykyihmisyydestä eräänlaisille alttareille. Teokset ravistelevat normatiivista katsetta tässä hetkessä ja leikittelevät ajatuksella katkoksista historiallisissa jatkumoissa. Avajaisillan sisällöstä vastaavat Seinäjoen taidehalli sekä Kalevan Navetan muut toimijat. Iltaan mahtuvat kaikki halukkaat.

Ennakkoilmoittaudu tästä

Huom! vain 17-29v. nuoret aikuiset ilmoittautuvat avajaisiin

Kulttuurilaitoksille ja kulttuuritoimijoille

Oletko kiinnostunut tarjoamaan kulttuurisisältöjä nuorten aikuisten kulttuuritapaamisiin? Keräämme nyt erilaisia kulttuurisisältöjä Jotain muuta – kulttuuritapaamisiin. Kulttuuritapaamiset ovat avoimia 17-29 vuotiaille projektin toiminta-alueen kohderyhmäläisille. Tarjoamiinne sisältöihin voi tarvittaessa laittaa osallistujakiintiön. Sisältöjen tulee ajoittua lokakuun 2022 ja toukokuun 2023 välille. Sisältöjen tulee olla maksuttomia osallistujalle. Jotain muuta – hankkeessa ei ole varattu rahaa pääsylippukuluihin, joilla korvaisimme teille osallistujien kuluja. Sen sijaan saatte vastineeksi kommentit sisällöistänne osallistuneilta nuorilta sekä ajatuksia siitä, mikä heitä teidän toiminnassa kiinnostaa –  vai kiinnostaako.

Lisätietoja: Päivi Alaniska, paivi.alaniska@seinajoki.fi, 0405053284

 

Taustaa

Miten kulttuurilaitokset voivat tavoittaa nuoret aikuiset? Millainen kulttuurisisältö kiinnostaa 20-30-vuotiasta nuorta aikuista?
Seinäjoen taidehalli käynnistää syksyllä 2022 projektin, johon janotaan mukaan nuoria kertomaan, millainen on heille sopiva kulttuuri- ja taidesisältö.

Nuorisobarometrin (2020) mukaan parikymppinen nuori ei käytä kunnallisia kulttuuripalveluita juuri ollenkaan. LiveFinin nuorisokyselyn (2020) mukaan elävä musiikki kiinnostaa nuoria, mutta konsepti (keikoilla käynti) on murroksessa ja sisältöjen kuratointi on siirtynyt globaaleihin verkkoalustoihin (TikTok, Youtube). Heli Metsäpellon (2010) tutkimuksen mukaan ”nuoret aikuiset eivät pysty samaistumaan teatteriyleisöön, koska he mieltävät teatterissa käymisen sofistikoituneen yläluokan ja ikääntyneiden harrastukseksi”.

Nuoret aikuiset on kapea, mutta erittäin kaivattu kävijäryhmä taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Esimerkiksi käsityö- ja muotoilukoulu Näppi palvelee laajasti lapsia, mutta lasten kasvaessa nuoriksi näppiläisten rivit harvenevat. Seinäjoen taidehallin palveluihin puolestaan kuuluu vauvojen värikylpyä ja ikääntyneille suunnattua K65 Kulttuuritoimintaa, mutta noiden ikäryhmien välin katamme kaikille avoimella näyttelyohjelmistolla. Kaikille avoin puolestaan on yhtä kuin “ei koske nuorta aikuista”, kerrottiin meille korkeakouluopiskelijoiden toimesta. Jotain muuta –hanke etsii kartoittaa nuorten aikuisten toiveita ja tarpeita kulttuurisisällöistä 1.5.2022-30.10.2023.

Jotain muuta -hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen on saatu EU:n maaseuturahaston sekä Kuortaneen Säästöpankkisäätiön osarahoitusta. Hanketta koordinoi Seinäjoen taidehalli.