Kesäkuvataiteilija 2023 on Baran Caginli

Baran Caginli (s.1990, Istanbul, Turkki) on Seinäjoen kaupungin seitsemäs Kesäkuvataiteilija. Työskentelyaika on tänä vuonna 19.6.-19.8. Kesän aikana Caginli toteuttaa projektin, jossa taiteilija ja paikallinen yhteisö kohtaavat leipien leipomisen parissa. Baran Caginli kutsuu mukaan paikallisia ihmisiä, jotka haluavat opettaa hänelle oman, paikallisen tai perintönä saadun leipäreseptin. Taiteilija valmistaa keraamisia leipämuotteja, jotka on tehty reseptienomistajien kasvojen muotoon. Taiteilija toivoo, että projekti luo foorumin, jossa voi keskustella, jakaa tietoa, tarinoita ja kokemuksia toinen toisiltaan oppien. Lopuksi leivät leivotaan kasvomuotteihin, ja ne syödään yhdessä yhteisön kanssa.

Baran Caginli asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Caginli käsittelee töissään yleismaailmallisia, globaaleja kipupisteitä nostamalla esiin vallan, hallinnollisten konfliktien, sotilaallisten järjestelmien, järjestelmällisen sorron, identiteetin ja etnisen syrjinnän ongelmia ja ristiriitaisuuksia. Caginli yhdistää teoksissaan käsityötaitoja ja -tekniikoita erilaisiin medioihin, kuten valokuvaukseen, kuvanveistoon, installaatioihin ja arkistoaineistoon. Hän liittää teoksiinsa naamioinnin tai kätkeytymisen kerroksia, joita hän muokkaa uudelleen antamalla niille äänen uudessa kontekstissa ja lisäämällä niihin hienovaraisia viestejä ja eleitä.

Kesän päätteeksi leivät syödään yhdessä taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa järjestettävässä tapahtumassa.

Vuonna 2015 ESSL Art Prize -taidepalkinnon saanut taiteilija on ollut mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kokoelmissa ja projekteissa. Caginli oli esillä Helsinki Biennaalissa 2021. Tällä hetkellä hänen teoksiaan on esillä Kuvan kevät 2023 -näyttelyssä Helsingissä.

henkilökuva miehestä, mustavalkoinen, kädet ristissä

Baran Caginli, kuva Sami Parkkinen

Kuinka osallistua

Onko sinulla leipäresepti? Jos haluat mukaan taiteilijan projektiin tai lisätietoa miten osallistua, ota yhteyttä Seinäjoen taidehallin taidetuottaja Pii Anttilaan (pii.anttila@seinajoki.fi / tel. +358 44 425 5823). Taidehalli etsii max 10 osallistujaa mukaan Kesäkuvataiteilijan projektiin.

leipä joka on muodoltaan ihmisen kasvot

Leipä, kuva Baran Caginli

Kesäkuvataiteilija–ohjelmasta

Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan Kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija tekee taiteellista työtä, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille tai osallistaa. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen.

 

Aiemmat kesäkuvataiteilijat:

Olivia Viitakangas 2022

Riikka Gröndahl 2021

Sofi Häkkinen 2020

Aeon Lux 2019

Eetu Kevarinmäki 2018

Julia Kukkonen 2017

 

Seuraa projektia ja taiteilijaa:

Kesäkuvataiteilija viestii työskentelystään omissa sosiaalisen median kanavissaan Facebookissa ja Instagramissa. Kanavilla voi tutustua myös aiempien vuosien kesäkuvataiteilijoiden toteuttamiin projekteihin. Kesäkuvataiteilijan Facebook-sivu löytyy täältä. Lisäksi Kesäkuvataiteilijan kuulumisia jaetaan Seinäjoen taidehallin ja Seinäjoen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Instagram: @kesakuvataiteilija

Kesäkuvataiteilija

 

Lisätietoa:

Pii Anttila, Taidetuottaja

Seinäjoen taidehalli | Kunsthalle Seinäjoki

pii.anttila@seinajoki.fi

tel. +358 44 425 5823

seinajoentaidehalli.fi

Pressikuvat