Kesäkuvataiteilija 2024 on Henri Airo

Henri Airo (s. 1996, Helsinki) on Seinäjoen kaupungin kahdeksas Kesäkuvataiteilija. Työskentelyaika on tänä vuonna 8.7.– 8.9.2024. Kesän aikana Airo toteuttaa taideprojektin, joka tarkastelee Seinäjoen Keskustorille siirretyn Yrittäjä-Jussi-patsaan (Matti Peltokangas ja Aarne Hakala-Rahko, 1984) historiaa ja kaupunkilaisten siihen yhdistämiä merkityksiä. Arkistotutkimuksesta, osallistavista työpajoista ja patsaalla pidettävästä julkistustilaisuudesta koostuva performatiivinen projekti kiinnittää huomiota ikoniseen maamerkkiin sen 40-vuotisjuhlan alla. Kesäkuvataiteilija tutkii Yrittäjä-Jussin kautta, millaisia ihmiskuvia pidetään erityisen arvokkaina. Se kutsuu pohtimaan patsaiden, juhlistamisen ja muistamisen merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

Henri Airo on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Hän tarkastelee tutkimuksellisella työotteellaan erilaisia sosiaalisia ilmiöitä tuomalla yhteen valokuvia ja muita medioita, tekstiä ja arkistomateriaalia. Airon teokset tutkivat myös jaettujen narratiivien muodostamiseen käytettyjä välineitä ja tekevät näkyväksi niiden sisäistä toimintaa. Airo on opiskellut valokuvausta LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutissa, josta hän on valmistunut vuonna 2021. Oman taiteellisen työnsä ohella hän toimii valokuvauksen opettajana ja tuottaa erilaisia kulttuurihankkeita vapaalla taidekentällä.

Kesän päätteeksi Kesäkuvataiteilijan projektin yhteenveto esitetään perjantaina 6.9.2024 Seinäjoen taidehallin Itikka -tilassa Kalevan Navetalla. Samaan aikaan Seinäjoen taidehallissa vietetään ruotsalaisen taiteilija Tove Kjellmarkin yksityisnäyttelyn avajaistapahtumaa.

man is looking at the camera from half side profile.

Henri Airo, kuva Kaisa Syrjänen

Kesäkuvataiteilija-ohjelmasta

Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan Kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija tekee taiteellista työtä, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille tai osallistaa heitä. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin Kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen.

Aiemmat kesäkuvataiteilijat:

  • Baran Caginli 2023
  • Olivia Viitakangas 2022
  • Riikka Gröndahl 2021
  • Sofi Häkkinen 2020
  • Aeon Lux 2019
  • Eetu Kevarinmäki 2018
  • Julia Kukkonen 2017

Seuraa projektia ja taiteilijaa:

Seuraa kesäkuvataiteilijan kesää sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa @kesakuvataiteilija. Kanavilla voi tutustua myös aiempien vuosien kesäkuvataiteilijoiden toteuttamiin projekteihin. Kesäkuvataiteilijan Facebook-sivu löytyy täältä. Lisäksi Kesäkuvataiteilijan kuulumisia jaetaan Seinäjoen taidehallin ja Seinäjoen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Kesäkuvataiteilijoiden projektit: https://www.seinajoentaidehalli.fi/projektit

Nettisivut: https://henriairo.com

Lataa pressikuvat tästä: Pressikuvat