4.2.2021 - 29.5.2021

Navettakissan virtuaaliopastus: Päivi Rintaniemen Calix

-

-

Tervetuloa tutustumaan Taidehallin näyttelyihin navettakissan silmin!

Muu-Mau on asunut Kalevan Navetassa jo kauan ennen kuin siitä tuli taide- ja kulttuurikeskus. Navetta ei tosin koskaan ole ollut navetta. Siellä on toiminut verkatehdas, puolustusvoimien varasto, maatalouskauppa ja autotalli, mutta lehmiä siellä ei ole ikinä asunut. Nyt siellä asuu taidetta ja kulttuuria. Muu-Mau on koonnut tälle sivulle videoita, joilla tutustut taide- ja kulttuurikeskukseen ja taidenäyttelyihin kissan silmin. Sivun lopusta löydät vinkkejä omiin taideteoksiin näyttelyiden innoittamana. Sivuun voi tutustua omatoimisesti, tai yhdessä aikuisen kanssa, jos lukeminen ei vielä suju.

Muu-Mau korostaa, että taiteesta ei tarvitse tietää mitään – riittää, kun katsoo! Kaikki omat ajatukset ja mielipiteet ovat oikeita. Navettakissa kannustaakin taiteesta keskustelemiseen yhdessä aikuisen kanssa. Lähtekää siis yhteiselle tutkimusmatkalle!

 

Tällä videolla hiivit Muu-Maun matkassa Kalevan Navetassa.

Aloitetaan Hallista!

Hallissa on esillä Päivi Rintaniemen “Calix” -näyttely, jossa on esillä savesta tehtyjä veistoksia. Calix nimi on latinaa ja se tarkoittaa maljaa. Taiteilija on valmistanut näyttelyyn uusia suuria teoksia, jotka käsittelevät maljaa. Suuret veistokset ovat siis kaikki omanlaisiaan maljoja. Mukana on myös pienempiä teoksia, joiden tarkoituksena on tuoda iloa katsojalle, sekä valokuvia, jotka toimivat taiteilijan innoituksen lähteenä. Teoksissa on kiinnostavia pintoja ja herkkiä yksityiskohtia.

Mennään katsomaan!

Kuunnellaanpa vielä, mitä taiteilija itse teoksistaan kertoo.

Saven ja teosten kautta taiteilija käsittelee kaikille ihmisille tyypillisiä tunteita ja elämän kysymyksiä, kuten iloja, suruja tai sitä miksi me ihmiset näytämme kaikki erilaisilta. Teoksiakin pääsee näyttelytilassa katsomaan monesta suunnasta ja teokset näyttävätkin aivan toisenlaisilta riippuen katsomissuunnasta. Hieman samalla tavoin voi ajatella että ihmisessäkin on erilaisia puolia.

Vilkaistaan vielä muutamia kuvia teoksista

Celo I ja II

Una II

Duae

Calix

Kuvat: Päivi Rintaniemi

Muu-Maun vinkkejä itse kotona tehtäväksi

Veistos mutkallaan – Päivi Rintaniemen Calix -näyttelyn teoskuvista inspiroituen

Tarvikkeet: Muovailuvahaa/ ilmassa kuivuvaa savea/ muuta kotoa löytyvää muotoiltavaa materiaalia

Tutki kuvia veistoksista. Veistoksissa on nähtävissä sekä suoria että pyöreitä muotoja. Näetkö niissä jotain tunnistettavia asioita niissä näet? Näkyykö niissä mielestäsi liikettä?

Lähde pyörittelemään muovailuvaha tai savipalaa kädessäsi. Minkälainen muoto tuntuu syntyvän kuin itsestään? Entä jos painat siihen sormella reiän? Kokeile myös painaa palaa kevyesti jotakin pintaa vasten. Mitä tapahtuu? Taivuttele palaan erilaisia muotoja ja anna materiaalin elää käsissäsi.

Maljasta voi myös halutessaan tehdä onton, jolloin sen sisälle voi laittaa jotakin esille.

Toteuta erilaisia maljoja, ja mikäli käytit ilmassa kuivuvaa savea, voit maalata teoksesi niiden kuivuttua vesivärein tai akryylein.