1.1.2021 - 29.5.2021

Navettakissa näyttelyssä

-

-

Tervetuloa tutustumaan Taidehallin näyttelyihin navettakissan silmin!

Muu-Mau on asunut Kalevan Navetassa jo kauan ennen kuin siitä tuli taide- ja kulttuurikeskus. Navetta ei tosin koskaan ole ollut navetta. Siellä on toiminut verkatehdas, puolustusvoimien varasto, maatalouskauppa ja autotalli, mutta lehmiä siellä ei ole ikinä asunut. Nyt siellä asuu taidetta ja kulttuuria. Muu-Mau on koonnut tälle sivulle videoita, joilla tutustut taide- ja kulttuurikeskukseen ja taidenäyttelyihin kissan silmin. Sivun lopusta löydät vinkkejä omiin taideteoksiin näyttelyiden innoittamana. Sivuun voi tutustua omatoimisesti, tai yhdessä aikuisen kanssa, jos lukeminen ei vielä suju.

Muu-Mau korostaa, että taiteesta ei tarvitse tietää mitään – riittää, kun katsoo! Kaikki omat ajatukset ja mielipiteet ovat oikeita. Navettakissa kannustaakin taiteesta keskustelemiseen yhdessä aikuisen kanssa. Lähtekää siis yhteiselle tutkimusmatkalle!

 

Tällä videolla hiivit Muu-Maun matkassa Kalevan Navetassa.

Aloitetaan Hallista!

Hallissa on esillä Päivi Rintaniemen “Calix” -näyttely, jossa on esillä savesta tehtyjä veistoksia. Calix nimi on latinaa ja se tarkoittaa maljaa. Taiteilija on valmistanut näyttelyyn uusia suuria teoksia, jotka käsittelevät maljaa. Suuret veistokset ovat siis kaikki omanlaisiaan maljoja. Mukana on myös pienempiä teoksia, joiden tarkoituksena on tuoda iloa katsojalle, sekä valokuvia, jotka toimivat taiteilijan innoituksen lähteenä. Teoksissa on kiinnostavia pintoja ja herkkiä yksityiskohtia.

Mennään katsomaan!

Kuunnellaanpa vielä, mitä taiteilija itse teoksistaan kertoo.

Saven ja teosten kautta taiteilija käsittelee kaikille ihmisille tyypillisiä tunteita ja elämän kysymyksiä, kuten iloja, suruja tai sitä miksi me ihmiset näytämme kaikki erilaisilta. Teoksiakin pääsee näyttelytilassa katsomaan monesta suunnasta ja teokset näyttävätkin aivan toisenlaisilta riippuen katsomissuunnasta. Hieman samalla tavoin voi ajatella että ihmisessäkin on erilaisia puolia.

Vilkaistaan vielä muutamia kuvia teoksista

Celo I ja II

Una II

Duae

Calix

Kuvat: Päivi Rintaniemi

 

Siirrytään sitten Vintille!

Vintti on korkea, puusta tehty tila, jonka tunnistaa takuulla hienosta, pyöreästä ikkunasta. Vintillä on tällä hetkellä esillä uusiseelantilaisen taiteilija Matthew Cowanin näyttely “Wildness Makes This World” (eli vapaasti suomeksi “villiys tekee maailman”). Taiteilija on kiinnostunut villeistä paikoista ja asioista. Hän pyysi 12 paikallisia ihmisiä esittelemään villejä paikkojaan ja asioitaan hänelle ja näistä kaikista esitellyistä asioista taiteilija sitten valitsi sopivimmat ja kiinnostavimmat tähän näyttelyyn.

Kurkistetaanpa mitä kaikkea sieltä oikein löytyy.

Aikamoisesti katsottavia asioita näyttelyssä onkin esillä. Matthew Cowan on taiteilija-tutkija ja tässä näyttelyssä hän tutkii miltä villiys voisi näyttää, kuulostaa tai millaiset historiallisia asiat voisivat olla villejä. Näyttelyssä näkykin aikamoisesti erilaisia esineitä, jotka liittyvät jotenkin villiyteen ja villiin tekemiseen.

Seuraavaksi voitaisiin vielä vilkaista mitä itse taiteilija näyttelystä kertoo.

Villiyttä on monessa paikassa ja monissa eri muodoissa. Toisille villiyttä on luonnossa oleminen tai villinä elävät eläimet, toisille vauhdikasta liikkumista esimerkiksi miekkailua tai mäkihyppyä. Myös äänet tai musiikki voivat olla villejä. Videolla taiteilijan puheen taustalla kuuluukin myös näyttelytilassa soivat villit äänet. Ääniraidat ovat ammattimuusikkojen tekemiä, ja tehdessä on pohdittu villiyttä teemana.

 

Seuraavaksi voit tutustua näyttelytilassa esillä oleviin viiteen pukuun.

Kaikki puvut ovat erilaisia ja ovat saaneet ideansa erilaisista villeistä tapahtumista. Matthew on kiinnostunut puvuista ja etenkin siitä, miten pukemalla päälleen puvun tai rooliasun voi hetken olla erilainen ihminen ja käyttäytyä aivan toisin kuin tavallisesti.

Herrasmiesiskijä

Rumpali

Höyhenpukuinen villimies

Karhu

Villimies, joka kävelee

Kuvat: Ruusu-Maria Lappalainen

 

Muu-Maun vinkkejä itse kotona tehtäväksi

Veistos mutkallaan – Päivi Rintaniemen Calix -näyttelyn teoskuvista inspiroituen

Tarvikkeet: Muovailuvahaa/ ilmassa kuivuvaa savea/ muuta kotoa löytyvää muotoiltavaa materiaalia

Tutki kuvia veistoksista. Veistoksissa on nähtävissä sekä suoria että pyöreitä muotoja. Näetkö niissä jotain tunnistettavia asioita niissä näet? Näkyykö niissä mielestäsi liikettä?

Lähde pyörittelemään muovailuvaha tai savipalaa kädessäsi. Minkälainen muoto tuntuu syntyvän kuin itsestään? Entä jos painat siihen sormella reiän? Kokeile myös painaa palaa kevyesti jotakin pintaa vasten. Mitä tapahtuu? Taivuttele palaan erilaisia muotoja ja anna materiaalin elää käsissäsi.

Maljasta voi myös halutessaan tehdä onton, jolloin sen sisälle voi laittaa jotakin esille.

Toteuta erilaisia maljoja, ja mikäli käytit ilmassa kuivuvaa savea, voit maalata teoksesi niiden kuivuttua vesivärein tai akryylein.

 

Sinun oma Villi hahmosi – Matthew Cowanin pukujen inspiroimana

Tarvikkeet: Paperi ja, värejä (mitä vain kotoa löytyy) ja siveltimiä tai vaihtoehtoisesti piirustusvälineet

Matthew Cowan näyttelyssä on esillä viisi erilaista villin hahmon pukua: Millainen olisi sinusta villi hahmo? Onko sillä karvapeite? Vai kenties suomuja? Millaiset asiat tekevät hahmosta villin näköisen?

Ota esille paperi sekä valitsemasi värit ja tee kuva omasta villistä hahmostasi.