30.6.2022 - 10.12.2022

Noelia Mora Solvez: Farming

Halli

6/4 €

Ensimmäistä kertaa Suomessa esittäytyvän Noelia Mora Solvezin näyttelyssä astutaan outoon maailmaan. Farming on energinen ja performatiivinen näyttely, joka koostuu video- ja ääni-installaatioista. Kaikki kuusi teosta perustuu maatiloilta tuttuihin, ihmisten kasvattamiin tuotantoeläimiin ja inspiroituu niistä. Näyttely kutsuu katsojia esittämään kysymyksiä ja pohtimaan ihmisen sosiaalista käyttäytymistä muina eläinlajeina esiintyvien ihmisten kautta. Tällä tavoin taiteilija venyttää ihminen-eläin -vastakkainasettelun rajoja ja luo humoristisen zoomorfisen maailman pyrkiessään määrittelemään ihmiseläimen. Näyttelyn visuaalisen kuvaston muodostavat tilalliset videoinstallaatiot, joissa ihmislampaat, kalaihmiset, pienet linnut ja jättikokoinen matomies jäljittelevät ei-inhimillisten eläinlajien liikkeiden ominaispiirteitä. Videoteosten äänet muodostavat kudelman, jossa eri lajien ääntely lisää taidekokemuksen kokonaisvaltaisuutta.

Työskentelyssään Noelia Mora Solvez tarkastelee yhteiskuntaa ja sen eri kerroksia, kuten perherakenteita ja sosiaalisia normeja. Hän tutkii, havainnoi ja vertailee ihmisten ja muiden eläinten käyttäytymistä kuvittelemalla olevansa kuin antropologi toiselta planeetalta. Teoksista nousee kysymyksiä hyvästä elämästä, identiteetin rakentumisesta, sukupuolirooleista ja ihminen-eläin-suhteesta.

Perheleffoista ja lastenkirjoista tuttu tapa kuvata eläintä on aina kiinnostanut taiteilijaa. Kulttuurituotteissa luomme fiktion eläimistä, jotka puhuvat, toimivat, ajattelevat ja elävät ihmisinä. Taiteilija pohtii, miksi tehdä tällaista fiktiota, jonka kautta moraalikysymykset, tunteiden käsittely ja yhteiskunnan rakenteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Yhteiskunnassa suhde eläimeen on kuitenkin hyvin toisenlainen. Taiteessaan Solvez kääntää eläinkuvan ja esittelee ihmisiä tuotantoeläiminä. Huumorin, runollisten kuvien ja visuaalisten metaforien kautta taiteilija pyrkii herättelemään pohtimaan myötätunnon, solidaarisuuden ja vapauden kysymyksiä.

Ihmisen suhde muihin eläinlajeihin ja ihmiskeskeisen maailmankuvan purkaminen on noussut merkittäväksi kiinnostuksen kohteeksi nykytaiteessa. Seinäjoen taidehalli on esittänyt ensimmäisinä vuosinaan taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa useamman eläinkysymystä ja antroposentrismiä käsittelevän näyttelyn. Alun perin navetaksi rakennettu, mutta ei koskaan navettana toiminut, historiallinen talo on näyttelyiden myötä saanut ensimmäistä kertaa ei-inhimillisiä eläimiä seiniensä suojaan.

Noelia Mora Solvez (s. 1975) on katalonialaissyntyinen pitkään Århusissa Tanskassa asunut ja työskennellyt taiteilija, joka työskentelee videotaiteen ja performanssin keinoin. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat yhteiskunnalliset rakenteet, normit ja säännöt. Hän on valmistunut Århusin taideakatemiasta ja pitänyt yksityisnäyttelyitä Tanskassa ja Norjassa. Hänen teoksiaan on hankittu ARoS Århusin taidemuseon sekä KØN sukupuolten museon kokoelmiin. Seinäjoen taidehallin näyttely on hänen debyyttinsä Suomessa. Farming-näyttelyn teoksia on aiemmin nähty Gallery Snerk’ssa, Hå gamle prestegård’ssa, Kunsthal ULYS’ssa sekä Frontløbernes Black Box’ssa osana GENDERhouse festivalia.

Kuva: Mika Rinta-Porkkunen

Seinäjoen taidehalli on tutkinut Kalevan Navetan ensimmäisten vuosien aikanaan eläinten merkitystä nykytaiteessa ja yhteiskunnassa inspiroituen urban-rural-kontekstista ja ympäröivästä maaseudusta. Farming -näyttely on tämän nk. eläintrilogian kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat näyttelyt olivat Millaista on olla eläin? –ryhmänäyttely perustuen Helena Telkänrannan tietokirjaan syksyllä 2020 ja Gustafsson & Haapojan Siat – Pigs loppuvuonna 2021.

Videon kuvaus ja editointi: HALO Creative

Kuva: Mika Rinta-Porkkunen