27.10.2021

Performanssiklubi Domestic

Hugo-sali, Kalevan Navetta

Maksuton

Domestic

Tervetuloa Domestic performanssi-iltaan Hugo-saliin keskiviikkona 27.10 klo 19-21! Tapahtuma on maksuton.

Seinäjoen taidehalli kutsui Varikko galleria & taiteilijoiden työtilan kaksi taiteilijaa Aeon Luxin ja Alan Bulfinin kuratoimaan performanssi-illan taide-ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Hugo-saliin. Klubi tuo performanssien muodossa domestisuuden osaksi iltaa! Performanssit tutkivat domestisuutta, kotitalouden perinteitä ja traditioita sekä kotia ja sen materiaaleja ekologisena ympäristönä.

Klubia ennen järjestetään taiteilijavetoisia työpajoja samasta aiheesta Varikolla. Kutsuttuna työpajavetäjänä on Antti Ahonen Kokeellisen elektroniikan seurasta KOELSE. Muut työpajaohjaajat ovat Varikko ry:n työhuoneissa työskenteleviä taiteilijoita. Kaikki työpajat ovat Varikolla taiteilijoiden työhuoneilla (Kalevalantie 6 B, Seinäjoki) ke 27.10 klo 16-18. Työpajat ovat maksuttomia. Taiteen edistämiskeskus Pohjanmaa on tukenut työpajoja.

 

Alan Bulfin: scopy-vegaaninahka työpaja. Työpajassa tehdään kuivatusta scopy-sienestä koruja sekä pieniä asusteita. Työpajassa opitaan, miten tehdään scopy -sienestä vegaanista nahkaa. Scopy on volgansieni, jonka avulla tehdään sokeroidusta teestä käymisen avulla kombucha-juomaa. Kombutsa sisältää probiootteja eli terveyteen positiivisesti vaikuttavia bakteereja. Taiteilija Alan Bulfin kertoo ja näyttää, miten scopy-sientä kasvattamalla voi saada aikaan isomman scopy-sienen. Tämän jälkeen Bulfin ottaa sen nesteestä pois, kuivattaa sen sekä öljyää, jonka jälkeen scopy on muuttunut nahkamaiseksi materiaaliksi. Osallistujat oppivat työskentelyvaiheet kombutsa-juoman valmistamiseen sekä saavat tehdä kuivatusta scopysta pienen asusteen itselleen. Tämä voi olla rintakoru, rusetti, kaulakoru tai vastaava.

Aeon Lux ja Jukka Nokua: Saippuan valmistus -työpaja.Työpajassa valmistat saippuapalan kasviöljystä, -voista ja lipeästä. Saippuoiden koristeluun käytetään ruoanlaitosta tuttuja ainesosia ja saippua on mahdollista hajustaa eteerisellä öljyllä. Resepti ei sisällä palmuöljyä.Lipeän käytöstä johtuen työpajaan osallistuvan tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojaa ja suojakäsineitä. Suojavarusteita on paikanpäällä. Pukeuduthan pitkähihaiseen paitaan.Työpaja ei sovellu lapsille eikä pähkinäallergikoille

Niina Keltamäki: Ekopaperi -työpaja. Paperipajassa valmistetaan käsintehtyä paperia kodin jätemateriaalista. Paperin raaka-aineiksi kelpaavat puhdas keräyspaperi, kierrätetyt luonnonkuitu tekstiilit sekä erilaiset kasvimateriaalit kuten vaikkapa purjo, banaanin kuoret tai raparperi. Ohjatussa työpajassa voit kokeilla ikiaikaista paperin valmistus tekniikkaa ja kuulet lisää käsintehdyn paperin menetelmistä.

Antti Ahonen Kokeellisen elektroniikan seura, KOELSE, rakentaa taidetta hylätystä kodin elektroniikasta.
KOELSE:n tausta on kokeellisen äänen parissa, mutta vuosikymmenten varrella he ovat päätyneet tutkimaan myös epätavallisempia elektroniikan käyttökohteita. He pyörittävät Paranormaalin tekniikan museo -projektia, jonka tiimoilla etsivät epätavallisimpiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita ja rakentavat elektroniikkaromusta omia tulkintojaan. Työpajassa tutustutaan yhdessä joihinkin tällaisiin välineisiin. Tule mukaan työpajaan inspiroitumaan elektroniikkaromusta!

Performanssit

Kutsutut taiteilijat ovat Tomasz Szrama, Salla Valle ja Tiia-Mari Aalto.

Tomasz Szrama  (s.1970, Puola) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on esiintynyt jo vuodesta 1995 lähtien. Hänen performanssinsa ovat improvisoivia, osallistavia sekä kehollisia. Performanssit käsittelevät ihmistenvälistä luottamusta sekä epäonnistumisen ikuista olemassaolon mahdollisuutta. Tomasz Szrama on esiintynyt ympäri maailmaa eri taidetapahtumissa ja festivaaleilla. Szrama on myös tuottanut eri performanssitapahtumia, kuten Art Contact and New Art Contact, Fake Finn Festival of Experimental Art ja Uprooted Fake Nations Festival Helsingissä. Szrama kuratoi 18. International Art Festival Interakcje Puolassa vuonna 2016. Szrama on työskennellyt Taiken apurahalla vuoden 2016 ja vuodet 2018-20. Koneen säätiön apurahalla hän oli vuonna 2017.

Tomasz Szrama, Warrior at Home, 2020 Kuva: Maria Kuusniemi-Szrama

 

Salla Valle (s. 1990) on helsinkiläinen kuva- ja performanssitaiteilija, joka on esiintynyt aktiivisesti Suomen taidekentällä. Hän on tuottanut yhdessä Timo Viialaisen kanssa Performance Art Now! tapahtumaa sekä opettanut performanssitaidetta. Valle on aloittanut Taideyliopiston tila-ja aikataiteen osastolla maisteriopinnot tänä syksynä 2021.  Hänen lähestymistapa on minimalistinen. Pääasialliset elementit ovat kesto, tila ja keho sekä arkielämän esineillä luotu materiaali. Valle käyttää löydettyä materiaalia sekä työskentelee tilan ja paikan kanssa reflektoivasti performansseissaan.  Aiheet, joista taiteilija on kiinnostunut, liittyvät kestoihin, materiaalisuuteen sekä sosioekonomisiin rakenteisiin.

Salla Valle. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Tiia-Mari Aalto on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Tampereella. Aalto yhdistää esityksissään lavarunoutta, kuvataidelähtöistä performanssia, ohjattua ryhmäliikuntaa, varieteeteatteria ja huumoria. Performanssit pohjautuvat usein Aallon henkilökohtaisiin kokemuksiin ja elämään. Muita taiteilijan ajankohtaisia projekteja ovat Esiepäonnistujat-podcast kulttuurituottaja Heidi Yli-Yrjänäisen kanssa sekä Tiian ja Reetan perjantaibaari-someprojekti kuvataiteilija Reetta Partasen kanssa. Lisäksi hän vaikuttaa Horonkäristys-duossa yhdessä Horonkäristys-duossa yhdessä performanssitaiteilija Maire Karuvuoren kanssa.

”Joo, mähän oon tehnyt kyllä paljon kotitaloushommiin liittyviä esityksiä – esimerkiksi aika iso urakka oli kun pestiin mun työparin kanssa yksi autotiesilta Porin keskustassa! Mutta pian mä oon menossa naimisiin ja tää mun performanssiklubin esitys kertoo sitten siitä. Nähdään silloin!” Tiia-Mari visertää.

Tiia-Mari Aalto Kuva: Minja Kaukoniemi

 

 

Kuva oikealla: Oat Camouflage, kuva:Tomasz Szrama