14.6.2025 - 3.1.2026

Tiina Laasonen: Tunnen puun, joka kasvoi suureksi

Näyttelytila Halli

Tiina Laasosen yksityisnäyttely Tunnen puun, joka kasvoi suureksi esittelee seinäjokelaiselta kuvanveistäjältä uusia teoksia Seinäjoen taidehallin Hallissa. Näyttely käsittelee yhteisöllistä muistia, pientä puun elämän mittaista ajanjaksoa ajan pitkässä jatkumossa.

Näyttelyn teokset on valmistettu puumateriaalista, joka on kerätty avoimella puunkeruukampanjalla paikallisten asukkaiden kotipihoilta Seinäjoelta, Lapualta ja Vaasasta.  Keskeinen osa näyttelyä ovat taideteosten materiaaleihin liittyvät muistot ja tarinat, jotka taiteilija kirjoitti ylös puumateriaalia kerätessään. Tarinat ja muistot ovat näyttelyn teosten muotokielen ja aiheiden lähtökohtia.

Taiteilija itse muistaa omenapuun, jonka istutti äitinsä kanssa voikukkapellosta raivattuun puutarhaan. Vuosia myöhemmin äiti antoi Laasoselle myrskyn katkaiseman omenapuunoksan toivoen, että siitä syntyisi taideteos. Lopulta se sai uuden elämän Äidin omenapuunoksa -teoksena, joka on esillä näyttelyssä.

Laasonen käsittelee teoksissaan ja niiden tekotavassa puihin liittyvää tunnesidettä, niiden suhdetta muistoihin, henkilöhistoriaan ja identiteettiin.

Laasosen työskentelyssä perinteinen käsityöläisyys ja puuntyöstötekniikat yhdistyvät nykykuvanveiston kanssa. Työskentelyprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava. Hallin rouhea ja betoninen arkkitehtuuri tarjoaa taustan eri puulajien sävyille, puun lämmölle ja pehmeydelle. Kookkaat teokset noudattelevat Laasoselle tuttua muotokieltä: puisia nauhoja, neuleita ja helmiä. Muodot symboloivat jatkuvuutta ja katkeamattomuutta sukupolvien ketjussa ja ajassa.

 

Tiina Laasonen

Tiina Laasonen (s. 1968 Kauhava) asuu ja työskentelee Seinäjoella. Laasonen valmistui vuonna 1993 Kankaanpään taidekoulusta kuvanveistäjäksi. Laasonen on toiminut myös ympäristötaiteilijana ja tehnyt useita julkisia teoksia. Hänen veistoksiaan ja tilataideteoksiaan on nähty lukuisissa galleria- ja museonäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, ja hänen teoksiaan on monissa museoissa ja julkisissa kokoelmissa. Tiina Laasoselle on myönnetty 2019 Sanomalehti Pohjalaisen Vaasan Jaakkoo -kulttuuripalkinto, 2017 Pohjanmaan taidetoimikunnan taidepalkinto ja 1997 Nuori pohjalainen taiteilija -palkinto.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut SKR Etelä-Pohjanmaan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Kuva: Tiina Laasonen.