25.2.2023 - 29.7.2023

Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen ja Aeon Lux: Trinitas

näyttelytila Vintti

4/6 €

Kolme taiteilijaa yhteen tuova Trinitas on runsas ja tarinallinen näyttely, joka johdattaa ihmisyyden kysymysten äärelle ja manifestoi yhteyden säilyttämisen merkitystä. Veistoksia, valokuvaa ja videota yhdistelevä näyttely asettaa kuvia ja löydöksiä nykyihmisyydestä eräänlaisille alttareille. Teokset ravistelevat normatiivista katsetta tässä hetkessä ja leikittelevät ajatuksella katkoksista historiallisissa jatkumoissa.

Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen ja Aeon Lux luovat Seinäjoen taidehallin Vintille tiloja, jotka lainaavat palvomisen ja uskonnon harjoittamisen paikkojen ideoista. Ensimmäistä kertaa yhdessä esiintyviä taiteilijoita yhdistää ihmisenä olemisen moninaisuuden ja kulttuuristen ilmiöiden kriittinen tarkastelu. Näyttelyn on kuratoinut taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen ja taiteilijat on kutsuttu vuonna 2021 toteutetun avoimen haun kautta kiinnostusta herättäneiden taiteilijoiden joukosta.

Ville Kirjasen ja Aeon Luxin teosten lähtökohtana on nykyhetken ja tulevaisuuden välillä tapahtunut katkos. Taiteilijat pohtivat, mitkä asiat, ilmiöt ja paradigmat jäävät ajastamme elämään osana ihmisen tarinaa. Aleksi Kolmosen taide taas juhlii ihmisyyttä tässä hetkessä.

Kirjasen reliefeissä ja patsaissa on viitteellisiä pohdintoja siitä, miten ihmisyys muuttuu etenkin integroituessamme yhä syvemmin teknologiaan. Romahtaako koko maailmanjärjestys vai johdattaako nykyteknologia meitä transhumanistiseen utopiaan (tai dystopiaan)?

Kolmonen luo näyttelyyn monumentaalisen valokuvainstallaation, joka asettaa ylväästi esille pääasiassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisiä. Omintakeinen, unenomainen, kontrasteilla leikittelevä estetiikka korostaa itseilmaisun utopistisen vapauden pohdintaa teoksissa. Kolmosen työskentelyssä keskeistä on dialogi, kuvattavien ihmisten kunnioitus ja vähemmistöjen tarinan kertominen vähemmistöstä käsin. Yhteyden muodostaminen itseensä on pyhää ja se auttaa luomaan autenttisempaa yhteyttä myös toisiin.

Luxin keraamiset veistokset ja piirrosanimaatiot rakentuvat väärinkäsityksen ajatuksen ympärille. Tulevaisuuden arkeologi rakentaa teoriaa tämän päivän ihmisistä. Anime-kulttuurin ja kuvanmuokkaussovellusten estetiikasta ammentavat arkeologiset löydöt sekoittuvat todellisuuteen – ihmisestä tulee yli-inhimillinen. Lux kertoo ihmishistoriassa toistuvan tarinan sankariksi tai jumalankaltaiseksi tulemisesta, ei kohoamalla vaan vajoamalla.

Lataa näyttelyn teosluettelo täältä: Teosluettelo

 

Taiteilijat

patsaiden takaa kurkistaa taiteilijan pää. Lippis päässä.

Ville Kirjanen (s. 1984, he/him) on Porissa asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee pääasiassa keraamisten veistosten ja performanssin parissa. Veistokset kuvaavat usein fantastisia elimiä tai organismeja jotka ovat aloittaneet oman itsenäisen elämänsä. Ne ovat irtautuneet vapaaksi ruumiista, jonka suojissa ovat mahdollisesti saaneet alkunsa. Kirjanen pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja ollut mukana ryhmänäyttelyissä. Taiteellisen työskentelynsä lisäksi Kirjanen toimii tuottajana ja on viime vuosina mm. järjestänyt suureen suosioon noussutta Ars Pori näyttelyä. Kirjanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2010.

Aleksi Kolmonenkasvokuva, meikattu henkilö, kasvomaalauksia

Aleksi Kolmonen (s. 1996, he/him) on valmistunut Pekka Halosen akatemiasta kuva-artesaaniksi vuonna 2015 ja viimeistelee nyt opintojaan Turun Taideakatemiassa. Transtaustaisena miehenä Kolmosta kiinnostaa sukupuolen ja seksuaalisuuden tutkiminen taiteen avulla. Työskentelyssään hänelle tärkeintä on vapaus, leikki ja yhteyden löytäminen. Aiemmin hänen teoksiaan on ollut esillä B-galleriassa ja WAM-taidemuseon Spektri-näyttelyssä Turussa. Hänen ensimmäinen videoteoksensa SUO julkaistiin osana Utopiaako? –hanketta ja se käsitteli HLBTQ+ -vähemmistöihin kuuluvien ihmisten kaipuuta henkilökohtaiseen utopiaan.

Kolmosen työskentelyä näyttelyä varten on tukenut Oskar Öflunds Stiftelse sr.

nainen katsoo kameraan,huoneessa. selfiekuva

Aeon Lux (s. 1993, she/her) on seinäjokelainen kuvataiteilija, joka on ennen kaikkea tarinan kertoja. Hän yhdistää taiteessaan vastakohtia, kääntää arkkityypit päälaelleen ja vaihtaa hahmojen kohtalot. Luxin taidetta kuvataan usein älykkääksi, humoristiseksi ja eroottiseksi. Lux on monen median taiteilija, jonka viimeaikainen työskentely on keskittynyt keraamisiin veistoksiin, fiktiivisiin tarinoihin ja videotaiteeseen. Lux kuratoi vuotuisasti performanssiklubia Seinäjoen taidehallin ohjelmaan. Lux on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2017.

Luxin työskentelyä näyttelyä varten on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Pohjanmaan taidetoimikunta.