25.8.2022

AARG 2022 keskustelutapahtuma tulossa 25.8.2022, tervetuloa!

Hugo-sali

maksuton

AARG 2022 – SEINÄJOEN TAIDEHALLI

Torstaina 25.08.2022 alkaen klo 11.00

Ennakkoilmoittautuminen: https://link.webropol.com/s/aarg2022

Ohjelmassa seminaari, opastettu näyttelykierros ja elokuvailta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

ART AND THE RURAL GATHERING

ART AND THE RURAL GATHERING

AARG 2022 in English:

Tervetuloa osallistumaan AARG tapahtumaan Seinäjoelle taide-ja kulttuurikeskus Kalevan Navettaan! Ohjelmassa seminaari, opastettu näyttelykierros ja elokuvailta. Tilaisuuden järjestää Seinäjoen taidehalli.

Torstaina 25.08.2022 klo 11.00-20.00, Taide-ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta, tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ennakkoilmoittautuminen: https://link.webropol.com/s/aarg2022

AARG 2022 Ohjelma / Program

 

 ART AND THE RURAL GATHERING

 Art and the Rural Gathering on Seinäjoen taidehallin lanseeraama keskustelualusta ja tapaamispaikka, joka on suunnattu taiteen ja kulttuurin kentällä toimiville ammattilaisille, kuten taiteilijoille, kuraattoreille, tutkijoille sekä luovan alan tekijöille. AARG 2022 esittää havaintoja ja kysymyksiä kestävän ruuantuotannon tulevaisuudesta taiteen kontekstissa ja toimii samalla Seinäjoen taidehallin kolmen eläinteemaisen näyttelyn (2020-2022) kokoavana tilaisuutena. Ohjelmassa on keynote-puhe dokumentaristi ja kirjailija Riikka Kaihovaaralta, jolta ilmestyy syyskuussa 2022 uusi kirja Vieras eläin ja muita luontokappaleita. Toinen keynote-puhuja on dosentti Panu Pihkala, joka on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä tutkimuksessa. Tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa toimivan Pihkalan teokset, Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) sekä Mieli maassa? Ympäristötunteet (2019) ovat herättäneet laajaa keskustelua. Seinäjoen taidehallin taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen avaa keskustelua Seinäjoen taidehallin näyttelyiden teemoihin vuosina 2020-22. Karimäki-Nuutisen puheenvuoro liittyy myös hänen väitöskirjatutkimukseensa Jyväskylän yliopistossa. Tutkimuksessaan hän selvittää, miten nykytaidenäyttely osallistuu yhteiskuntapoliittisiin eläin- ja ruokakeskusteluihin Etelä-Pohjanmaalla. Tarkastelun kohteena on erityisesti Gustafsson&Haapojan Siat –näyttely.

Lisäksi seminaarissa taiteilija Teemu Lehmusruusu johdattelee pohtimaan asemaamme ravintoverkossa ja suhdettamme maaperään. Lapualla on samaan aikaan kansainvälinen ISEAS 2022 ruokasymposiumi, jossa taiteilijat ja tutkijat työskentelevät sosiaalisesti sitoutuneiden taiteen menetelmin. AARGissa kuulemme ajankohtaisen katsauksen symposiumin perustajalta taiteilijalta ja väitöskirjatutkijalta Katja Juholalta sekä osallistuvilta taiteilijoilta ja tutkijoilta, joita ovat mm. taiteilijat Teemu Mäki, Raisa Foster ja Joan Marie Kelly.

AARG-seminaarin taiteellisen ohjelmaosuuden kuratoinnista vastaa Taideyliopistossa taiteen esittämiskäytäntöjä opiskeleva Ida Enegren. Enegren kuratoi teoksia, jotka sivuavat ruoantuotantoa sekä materiaalisesti että temaattisesti. Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö teki yhteistyötä Taidehallin ja Ida Enegrenin kanssa toteuttaen kahden viikon residenssijakson Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan kanssa Kalevan Navetassa kesällä 2022. Residenssitaiteilijaksi valikoitui avoimen haun kautta kuvanveistoa opiskeleva taiteilija Tuomas Lehtomaa. Hänen teoksensa kesäkuu, elokuu koostuu sulavista jääkuutioista Kalevan Navetan katolla ja kartasta, joka on kääritty ohjelmaosuuden julkaisun ympärille. Ohjelman päättää elokuvailta, jossa näytetään videot Asunción Molinos Gordo: Purpose, Scope and Penalties sekä dokumentti Habib Ayeb: Couscous: Seeds of Dignity.

Seinäjoen taidehallin ohjelmalinjaukset kumpuavat maaseudusta ja urban-rural –rajapinnasta nousevista kysymyksistä ja ilmiöistä. Vuosittain järjestetty AARG Gathering keskustelutapahtuma nostaa esille eri näkökulmia ja toimintatapoja taiteen ja maaseudun risteyskohdista. Vuosina 2020 ja 2021 tapahtumat on järjestetty livelähetyksinä, joiden tallenteet ovat katsottavissa nettisivuilla https://www.seinajoentaidehalli.fi/aarg-art-and-the-rural-gathering/

Olet lämpimästi tervetullut. Nähdään Seinäjoella!