19.11.2020

Vuoden 2021 ensimmäiset näyttelyt on julkaistu

Seinäjoen taidehallin toinen näyttelyvuosi taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa avautuu helmikuussa Hallin ensimmäisellä yksityisnäyttelyllä. Seinäjokelaistaiteilija Päivi Rintaniemen Calix-näyttely esittelee mittavan uran tehneen taiteilijan uusinta tuotantoa. Saviveistosten yksinkertainen, hauras mutta stabiili muoto antaa yleisölle mahdollisuuden keskittyä yksinkertaiseen, fyysiseen pintaan ja pysäytettyyn liikkeeseen.  Vaatimattomana pidetyllä savella materiaalina on vahva luonne. Rintaniemen käsissä savesta on muovautunut vuosikymmenien saatossa tuhansia esineitä, veistoksia, pintoja ja muotoja.

Calix näyttää näyttelytilasta jälleen aivan uuden, vielä yleisölle tuntemattoman puolen. ”Hyvin kansainvälisenä alkaneen näyttelyohjelmamme osana paikallisen taiteilijan näyttely merkitsee Taidehallille yhteyttä ja vuorovaikutusta omiin juuriin ja alueeseen, jossa toimimme. Päivi Rintaniemen veistokset rouheassa, betonisessa Hallissa tuntuivat mieltä kutkuttavalta ja toimivalta yhdistelmältä. Samalla uskomme, että Rintaniemen taide kiinnostaa niin paikallisesti kuin laajempaakin yleisöä”, kertoo taidetuottaja Pii Anttila näyttelyvalinnan taustoista. Calix on esillä Hallissa 3.2. – 29.5.2021.

Jaana Maijala ja Ville Linna tuovat Vintille eläviä kasveja ja niiden ääntä. Prometheuksen kanto – Pysykää yhdessä  -näyttelyssä tarkastellaan kasvien biologiaa ja sen mahdollisuuksia tuottaa ääntä ja kuvaa. Ville Linnan valmistamat laitteet poimivat kasveista informaatiota, joka reaaliaikaisesti johdetaan tilassa oleviin instrumentteihin. Jaana Maijala tutkii kuvataiteen biologisia äärilaitoja. Näyttely on kokonaisuus, jonka keskellä vierailija voi havainnoida uuden kevään tuloa. Näyttely on esillä Vintillä 31.3. – 29.5.2021.

Kesällä Taidehallissa nähdään kansainvälisessä nosteessa olevan pohjoismaalaisen taiteilijan yksityisnäyttely ja nuorten suomalaisten nykytaiteilijoiden ryhmänäyttely. Norjalaisen, New Yorkissa asuvan Anne Katrine Senstadin Radical Light on immersiivinen valoinstallaatio, joka ottaa haltuun betonisen Hallin. Näyttely järjestetään yhdessä tallinnalaisen Kai kunstikeskuksen kanssa. Näyttely on esillä 16.6. – 4.9.2021.

Vintin valtaa kesän ajaksi viisi nuorta nykytaiteilijaa, joita kaikkia yhdistää tekstiilin käyttäminen tekniikkana ja materiaalina. PISTO. tarkoittaa hetkellistä pistävää kosketusta tai tuntemusta, mutta myös materiaaliin työvälineellä syntyvää jälkeä. Kutsunäyttelyn taiteilijat ovat Anni Haunio, Erika Hirsimäki, Ilai Elias Lehto, Ninni Luhtasaari ja Anna Vainio. PISTO. on esillä 16.6. – 21.8.2021.

Näyttelyitä tukee laadukas yleisötyö ja oheisohjelma, josta löytyy sisältöjä eri kohderyhmille, niin lapsille ja lapsiperheille, kuin aikuisillekin. Toisena Kalevan Navetan toimintavuotena toteutetaan yhteisiä sisältöjä etenkin yhdessä muiden taide- ja kulttuurikeskuksen toimijoiden kanssa, talon monipuolista ja monitaiteellista synergiaa hyödyntäen.