1.1.2023 - 31.12.2023

Seinäjoen taidehalli julkistaa tulevia näyttelyitä

Kalevan Navetta

6/4 €

Seinäjoen taidehallin tulevien näyttelyiden kokoavina teemoina ovat kytkökset ja jatkumot. Näyttelyt käsittelevät yhteyden ja ymmärryksen säilymisen merkityksiä niin erilaisten elämänalueiden ja ihmisten, kuin historian ja nykypäivän välillä. Vuosi 2023 alkaa Suomessa työskentelevien taiteilijoiden ryhmänäyttelyillä, kesällä ja syksyllä avautuvat näyttelyt taas ovat Pohjoismaisten taiteilijoiden ja taidelaitosyhteistyön jatkumoa. Jo aiemmin julkaistun Derbyn lisäksi, nyt julkistetaan kolme uutta näyttelyä, jotka tarjoavat yleisölle koettavaa ja ajateltavaa Seinäjoen taidehallin ainutlaatuisissa näyttelytiloissa.

 

Taidetta ja urheilua

Tammikuussa Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat Derbyssä. Näyttelyn taiteilijat ovat työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara sekä Maria Stereo. He ovat työskennelleet paikallisen urheiluväen kanssa tai hakeneet inspiraatiota teoksiinsa Seinäjoen urheilukulttuurista. Näyttelyssä nähdään uusi esteettinen tulkinta perinteisestä skeittikuvastosta, koetaan suunnistajan metsä moniaistisesti ja mietitään voisiko taiteessakin olla kyse joukkuelajista kuten pesäpallossa. Muodostelmaluistelu vie ajatukset miehenä olemiseen tapoihin, mutta päädytäänkö näyttelyssä hurraavaksi rykelmäksi pelin päätyttyä?

Alina Sinivaaran maalauksessa kuvataan jalkapallon kannattajakulttuuria
Alina Sinivaaran maalaus kuvaa jalkapallon kannattajakulttuuria. Kuva: Sonja Suominen.

 

Kolminaisuuden äärellä

Helmikuun lopulla avautuu kolme taiteilijaa yhteen tuova Trinitas. Veistoksia, valokuvaa ja videota yhdistelevä näyttely asettaa kuvia ja löydöksiä nykyihmisyydestä eräänlaisille alttareille. Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen ja Aeon Lux luovat Vintille runsaan ja tarinallisen näyttelyn, joka ravistelee normatiivista katsetta tässä hetkessä ja leikittelee ajatuksella katkoksista historiallisissa jatkumoissa.

Kolme henkilöä makaa kukkapedillä.

Trinitas. Kuva: Aleksi Kolmonen

 

Sillitehtaasta Halliin

Islannin parhaana ryhmänäyttelynä palkittu Resonance on ollut aiemmin esillä vanhaan sillitehtaaseen rakennetussa näyttelytilassa, jonka estetiikka resonoi Halli-näyttelytilan karun kauneuden kanssa. Kansainvälinen ryhmänäyttely sisältää viiden taiteilijan teoksia ja ammentaa ympäristön, teknologian ja tarinoiden maailmasta. Näyttelyn taiteilijat ovat Olga Bergmann (IS), Angelea Dufresne (US), Anna Hallin (IS), Vesa-Pekka Rannikko (FI) ja Simon Rouby (FR). Esillä on maalauksia, veistoksia, videoita ja animaatiota. Bergmann ja Hallin toimivat myös näyttelyn kuraattoriduona.

Vesa-Pekka Rannikon videoteos Resonance-näyttelyssä. Videossa on kuvitteellinen käsi.
Kuvassa Vesa-Pekka Rannikon teos Resonance-näyttelyssä.

 

Sinistä ja mustaa

Vintille yksityisnäyttelyn Blue Wood, Black Iron rakentava Sigrid Holmwood (SE/GB) on tutustunut paikalliseen kasvivärjäysperinteeseen ja talonpoikaiskulttuuriin. Hän kiinnostui sinisestä ja mustasta väristä, jotka liittyvät körttiläisyyden tekstiiliperinteeseen, ja jotka on myöhemmin omaksuttu symboloimaan äärioikeistolaista kansallismielistä liikehdintää Suomessa. Holmwood tutkii värjäyskasvien, pigmenttien ja muiden maalauksessa käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin.