Seinäjoen taidehalli julkistaa tulevaa ohjelmistoaan

Seinäjoen taidehallin näyttelyohjelma vuodelle 2022 on valmis. Kahdessa näyttelytilassa nähdään yhteensä viisi näyttelyä, jotka ilmentävät nykytaiteen moninaisia muotoja biotaiteesta öljyvärimaalaukseen. Teemat heijastelevat nykytaiteen suuntauksia ja ajankohtaisia keskusteluita, joissa pohditaan mm. eri lajien yhteiseloa, sosiaalisia rakenteita kuten sukupuolta ja parisuhdetta, sekä hengellisyyttä. Hallin näyttelyohjelmassa on kansainvälisyyttä ja Vintin kolme näyttelyä esittää suomalaisten taiteilijoiden taidetta.

 

Kuva: Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Tanskalainen Vattimeren suojelualue.

Biotaidetta ja puita

Vuoden ensimmäinen uusi näyttely on Biotaiteen seuran kanssa yhteistyössä toteutettava Poikkipolkuja ekologiaan, joka avautuu helmikuun alussa. Kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden ryhmänäyttelyn teokset viittaavat erilaisiin luonnon ja ihmistoiminnan aiheuttamiin ilmiöihin käyttäen materiaalina ja lähtökohtana mm. merilevää, keinoälyä avaruudessa, lintujen ääniä, meriveden happamuustasoa, radioaktiivisuutta tai mutatoituneita sammakoita. Näyttelyn taiteilijat ovat Brandon Ballengée (US), Cecilia Jonsson (NO), Julia Lohmann (DE), Soichiro Mihara (JP), Leena Saarinen ja Antti Tenetz. Näyttely on nähty aiemmin Annantalolla Helsingissä ja sen kuraattoreina toimivat Erich Berger, Mari Keski-Korsu ja Anna Puhakka.

Vintillä nähdään keväällä Tamara Piilolan yksityisnäyttely Puu on ihme. Piilolan suurikokoiset öljymaalaukset tarjoavat upottavia hetkiä värien, syvyyksien ja muotojen maailmaan, joka kuitenkin kokoontuu selkeästi tunnistettavaksi esittäväksi maalaukseksi. Taiteilija pohtii maalauksen kykyä näyttää yksinkertainen aihe, puu ja sen elinpiiri, uudesta näkökulmasta kuin elävänä olentona.

 

Erikoisia eläimiä

Ensimmäistä kertaa Suomessa esittäytyvän Noelia Mora Solvezin (DK) näyttelyssä astutaan erikoiseen maailmaan. Farming on värikäs ja energinen näyttely, joka koostuu videoinstaallaatioista, äänestä ja performatiivisuudesta. Näyttely peilaa yhteiskunnan sosiaalisia rakennelmia muina eläiminä esiintyvien ihmisten kautta. Visuaalinen kuvasto muodostuu mm. hauskojen ihmis-lampaiden ja runollisten kalaihmisten kautta. Näyttely on esillä Hallissa kesäkuun lopulta joulukuun alkupuolelle.

 

Kuva: Noelia Mora Solvezin teoksesta Worm

Parisuhteen ja henkisyyden tutkailua

Vintin kesän ja syksyn näyttelyt lähestyvät näyttelytilaa sen kirkkomaisten henkisyyden tutkailua piirteiden kautta. Puupintainen harjakatto ja ruusuikkunamainen pyöreä päätyikkuna toimivat Mammu ja Pasi Rauhalan Kaiken se kestää – Ensimmäiset 10 vuotta –juhlanäyttelyn alttarina kesänäyttelyssä. Kaiken se kestää on elämänmittainen taideprojekti, jossa taiteilijat dokumentoivat arkeaan hääasuissaan. Vintin näyttelyssä on esillä uusia ja kymmenen vuoden aikana syntyneitä valokuvia, videoteoksia ja veistoksia.

Ensimmäisen Vintti Open Call –haun kautta valitun, Ida Sofia Flemingin ja Vesa Rahikaisen Välitilan keskiössä on tilallinen metalli-ääniveistos. Teos kutsuu meditatiiviseen tunnelmaan ja lähestyy välitilan, elämän ja kuoleman välisyyden, ajatusta buddhalaisesta perinteestä lähtien.

 

Oheisohjelmassa

Seinäjoen taidehallilla on näyttelyiden lisäksi monipuolista oheisohjelmaa. Vuodelle 2022 on luvassa suosittua yleisötyön tarjontaa kuten Vauvojen värikylpyjä, Aikuinen ja Lapsi –taidekursseja, K65 Taidetorstaita ja avoimia opastuksia näyttelyihin. Joka kuukauden ensimmäinen perjantai on vapaa pääsy Taidehalliin ja samoina päivinä jatkavat taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Afterwork Art –tapahtumat. Helmikuussa koetaan SWAP –ryhmän monitaiteinen teos pedatila Itikassa. AARG Aamunavaus –tilaisuudet tarjoavat luovan alan tekijöille avauksia perjantaiaamuisin kerran kuukaudessa.

 

Näyttelyohjelma 2022 // Exhibition program 2022

-8.1.2022  Gustafsson & Haapoja: Siat – Pigs, Halli

-5.2.2022  Ihmeen kaunista! / Miraculously Beautiful!, Vintti

3.2. – 1.6.2022 Poikkipolkuja ekologiaan –ryhmänäyttely / Criss-Crossing Ecologies –group exhibition, Halli

3.3. – 8.5.2022  Tamara Piilola: Puu on ihme, Vintti

2.6. – 27.8.2022  Mammu & Pasi Rauhala: Kaiken se kestää – Ensimmäiset 10 vuotta, Vintti

30.6. – 10.12.2022  Noelia Mora Solvez: Farming, Halli

22.9.2022 – 28.1.2023  Ida Sofia Fleming & Vesa Rahikainen: Välitila – Liminal Space, Vintti